Tabele

Pravljenje i oblikovanje tabela

Kreiranje ili brisanje Excel tabele

Kada napravite tabelu na Excel radnom listu, lakše ćete upravljati podacima i analizirati ih, ali uz to dobijate i ugrađeno filtriranje, sortiranje, senčenje redova pomoću opcije Naglašeni redovi i mogućnost korišćenja različitih formula u Redu sa ukupnom vrednošću.

Primer podataka koji su oblikovani kao Excel tabela

Napomene: 

 • Excel tabele ne treba da mešate sa tabelama podataka koje su deo paketa komandi analize „šta ako“ (Alatke za podatke na kartici Podaci). Pročitajte članak Uvod u analizu „šta ako“ da biste dobili više informacija.

 • Snimci ekrana iz ovog članka snimljeni su u programu Excel 2016. Ako imate drugu verziju, prikaz se možda razlikuje, ali funkcionalnost bi trebalo da bude ista, ako nije drugačije navedeno.

Kreiranje tabele u željenom stilu

 1. Izaberite bilo koju ćeliju iz opsega ćelija koji želite da uključite u tabelu.

 2. Na kartici Početak izaberite stavke Stilovi > Oblikuj kao tabelu > izaberite željeni stil iz tabele Galerija stilova.

  Excel izbori iz galerije stilova za opciju „Oblikuj kao tabelu“
 3. Excel automatski markira opseg podataka za tabelu i adresa opsega navodi se u dijalogu Oblikuj kao tabelu, ali opseg možete da prilagodite po potrebi. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Moja tabela ima zaglavlja ako gornji red izabranog opsega sadrži podatke koje želite da koristite kao zaglavlja tabele. Ako ne potvrdite izbor u polju za potvrdu Moja tabela ima zaglavlja, tabeli se iznad podataka dodaju zaglavlja sa podrazumevanim nazivima, kao što su Kolona1 i Kolona2. Podrazumevana imena zaglavlja možete da izmenite u bilo kom trenutku. Dodatne informacije potražite u članku Uključivanje ili isključivanje zaglavlja u programu Excel.

  Primer korišćenja opcije „Oblikuj kao tabelu“ na kartici „Početak“ za automatski izbor opseg podataka

  Kada kliknete na dugme U redu, Excel oblikuje opseg podataka kao tabelu sa stilom koji ste izabrali.

  Trenutni stil možete da promenite bilo kada tako što ćete izabrati novi iz Galerije stilova. Možete da napravite i sopstveni stil tabele za korišćenje u trenutnoj radnoj svesci tako što ćete izabrati stavku Novi stil tabele u galeriji stilova. Kada napravite prilagođeni stil tabele, on je dostupan za trenutnu radnu svesku kada izaberete stavke Oblikuj kao tabelu > Prilagođeno u Galeriji stilova. Dodatne informacije potražite u članku Oblikovanje Excel tabele.

 1. Izaberite bilo koju ćeliju iz opsega ćelija koji želite da uključite u tabelu.

 2. Izaberite stavke Umetni > Tabela.

  Grupa „Tabele“ na kartici „Umetanje“

  Savet: Tasterska prečica: Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+T ili Ctrl+L.

 3. Uz ovaj metod Excel prikazuje dijalog Pravljenje tabele. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Moja tabela ima zaglavlja ako gornji red izabranog opsega sadrži podatke koje želite da koristite kao zaglavlja tabele.

  Kreiranje tabele

  Ako ne potvrdite izbor u polju za potvrdu Moja tabela ima zaglavlja, tabeli se iznad podataka dodaju zaglavlja sa podrazumevanim nazivima, kao što su „Kolona1“ i „Kolona2“. Podrazumevana imena zaglavlja možete da izmenite u bilo kom trenutku. Dodatne informacije potražite u članku Uključivanje ili isključivanje zaglavlja u programu Excel.

 • Pošto kreirate tabelu, kontekstualna kartica Alatke za tabele će postati dostupna i videćete karticu Dizajn. Alatke sa kartice Dizajn možete da koristite da biste prilagodili ili uredili tabelu. Imajte na umu da je kartica Dizajn vidljiva samo kada je izabrana barem jedna ćelija u tabeli.

  Slika opcije „Alatke za tabele“ na traci kada je izabrana ćelija tabele

  Na Mac računaru opcije su dostupne na kartici Table (Tabela) na traci.

 • Pošto kreirate tabelu, videćete dugme Brza analiza Slika dugmeta pored nje. Kliknite na ovo dugme da biste videli alatke koje mogu da vam pomognu da analizirate podatke tabele, na primer uslovno oblikovanje, mini-grafikone, dijagrame ili formule.

 • Da biste dodali red, možete jednostavno da počnete da kucate bilo gde u praznom redu odmah ispod tabele ili da izaberete poslednju ćeliju u poslednjem redu tabele i pritisnete taster Tab.

  U primeru prikazanom ovde, pritiskanje tastera Tab sa izabranom ćelijom C4 širi tabelu na peti red i pomera izbor na prvu kolonu u novom redu, ćeliju A5.

  Izaberite poslednju ćeliju i pritisnite taster Tab da biste dodali novi red tabele

Brisanje tabele bez gubljenja podataka ili oblikovanja tabele

Kada napravite tabelu, možda ne želite da nastavite da radite sa funkcionalnošću tabele koju ona uključuje. Druga mogućnost je da želite da zadržite samo stil tabele bez funkcionalnosti tabele. Da biste prestali da radite sa podacima u tabeli, a da pri tom ne izgubite oblikovanje stila tabele koji ste primenili, tabelu možete da konvertujete u običan opseg podataka na radnom listu.

 1. Kliknite na bilo koje mesto u tabeli.

  To prikazuje karticu Alatke za tabelu na traci.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Alatke izaberite stavku Konvertuj u opseg.

  Slika glavne trake programa Excel

  – ILI –

  Kliknite desnim tasterom miša na tabelu i izaberite stavku Konvertuj u opseg.

  Na Mac računaru izaberite stavke Table (Tabela) > Convert to Range (Konvertuj u opseg)

  Funkcije tabele više nisu dostupne kada tabelu konvertujete u opseg. Na primer, zaglavlja redova više neće obuhvatati strelice za sortiranje i filtriranje, a strukturirane reference korišćene u formulama pretvaraju se u obične reference ćelija. Dodatne informacije potražite u članku Korišćenje struktuiranih referenci u Excel tabelama.

Brisanje cele tabele

 1. Izaberite celu tabelu tako što ćete izabrati bilo koju ćeliju zaglavlja i pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+A da biste izabrali sve ćelije.

 2. Pritisnite taster Delete.

Brisanje podataka i zadržavanje tabele

Da biste zadržali strukturu i oblikovanje tabele, ali izbrisali podatke, uradite sledeće:

 1. Izaberite sve redove tabele osim zaglavlja.

 2. Na kartici Početak izaberite stavke Uređivanje > Obriši > Obriši sadržaj.

 3. Da biste izbrisali zaglavlja, izaberite sve ćelije u tom redu i izaberite stavke Obriši > Obriši sadržaj.

Napomena: Ako izaberete celu tabelu, kada koristite opcije Obriši > Obriši sadržaj, Excel briše sve izabrane podatke, kao i tabelu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled Excel tabela

Video: Pravljenje i oblikovanje Excel tabele

Sabiranje podataka u Excel tabeli

Oblikovanje Excel tabele

Promena veličine tabele dodavanjem ili uklanjanjem redova i kolona

Filtriranje podataka u opsegu ili tabeli

Konvertovanje tabele u opseg

Korišćenje struktuiranih referenci u Excel tabelama

Problemi sa kompatibilnošću u vezi sa Excel tabelom

Izvoz Excel tabele u SharePoint

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×