Kreiranje i upravljanje stranicama na klasični SharePoint lokaciji

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak odnosi se na klasični lokacije za objavljivanje u sistemu SharePoint. Više informacija o kreiranju moderni stranica, pogledajte članak Dodavanje stranice na lokaciji.

SharePoint stranice za objavljivanje nude poznatu dugmad i alatke za kreiranje jednostavnih veb stranica. Stranice se zasnivaju na rasporedima na stranici odnosno predlošcima koji određuju izgled strance i lokaciju sadržaja. Budući da predlošci definišu osnovni raspored, autori mogu da se usredsrede na kreiranje i oblikovanje teksta, umetanje grafika i drugih elemenata i objavljivanje dovršenih stranica.

Kratko upoznavanje sa trakom

Ako ste radili sa lokacijama tima ili bibliotekama dokumenata, verovatno ste već koristili traku. Međutim, lokacije za objavljivanje sadrže jedinstvenu dugmad i funkcije koje vam omogućavaju da kreirate i objavljujete stranice lokacije. Hajde da pogledamo.

Napomena: Dostupne opcije zavise od toga koje su funkcije omogućene i od načina konfiguracije rasporeda na stranici i tipova sadržaja. Ako su opcije koje želite da koristite nedostupne na traci, obratite se administratoru.

Kartica „Stranica“

Snimak kartice „Stranica“ koja sadrži brojnu dugmad za uređivanje, čuvanje, prijavljivanje i odjavljivanje stranica za objavljivanje.

Karticu „Stranica“ koristite za uređivanje ili čuvanje stranice, prijavljivanje i odjavljivanje stranice, prikazivanje istorije stranice, pregledanje stranice, podešavanje SEO svojstava (samo za javne veb lokacije), promenu rasporeda na stranici i još mnogo toga. Promene se unose u realnom vremenu tako da ne morate da čekate da stupe na snagu.

Kartica „Objavljivanje“

Snimak kartice „Objavljivanje“ koja sadrži dugmad za objavljivanje, opozivanje objavljivanja i prosleđivanje stranica za objavljivanje na odobravanje

Karticu „Objavljivanje“ koristite da biste objavili stranicu na servere proizvodnje (ovaj postupak se naziva i direktno predstavljanje stranice) ili da biste je prosledili na odobravanje kada se za lokaciju postavi tok posla za objavlijvanje. Takođe možete opozvati objavljivanje stranice, na primer kada je sadržaj zastareo ili više nije potreban ili možete otkazati tok posla za odobravanje. Tok posla možete otkazati kada otkrijete da su neophodne dodatne promene da bi stranica mogla da se objavi.

Tok posla za odobravanje se ne koristi na svim lokacijama. Tokovi posla su veoma korisni kada lokacija obuhvata više zainteresovanih ili kada se mora pažljivo pregledati pre objavljivanja sadržaja. Tok posla automatizuje usmeravanje stranica na odobravanje i obezbeđuje da se sadržaj ne objavi dok se ne prime sva odobrenja. Administratori lokacija konfigurišu tok posla kada dodeljuju lokaciju za objavljivanje ili kolekciju lokacija. Više informacija o objavljivanju tokova posla potražite u članku Rad sa tokom posla za objavljivanje odobrenja.

Format Text tab

Snimak kartice „Oblikovanje teksta“ koja sadrži brojnu dugmad za oblikovanje teksta

Ako ste koristili Office aplikacije kao što su Microsoft Word ili PowerPoint, trebalo bi da prepoznate dugmad na kartici „Oblikovanje teksta“. Ova dugmad vam omogućavaju da kontrolišete veličine i stilove fonta, umećete liste sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste, isecate i lepite, proveravate pravopis i tako dalje.

Kartica „Umetanje“

Snimak kartice „Umetanje“ koja sadrži dugmad za umetanje tabela, video zapisa, grafika i veza za stranice lokacije

Karticu „Umetanje“ koristite za umetanje tabela, slika, zvučnih datoteka, hiperveza i tako dalje. Na ovoj kartici možete umetnuti i segmente aplikacija i veb segmente. Segmenti aplikacija su male veb aplikacije koje izvršavaju određene zadatke. Na primer, možete dodati Access aplikaciju koja vam omogućava da izvučete podatke iz Access baze podataka na stranice svoje lokacije.

Veb segmenti su unapred konfigurisane kontrole koje vam omogućavaju da dodate funkcionalnost na veb stranicu. Na primer, recimo da pišete tekst dobrodošlice za matičnu stranicu svoje lokacije. Želite da uključite sadržaj sa hipervezama kako biste korisnicima prikazali dostupni sadržaj lokacije i način na koji je lokacija strukturirana. To lako možete uraditi tako što ćete umetnuti veb segment sadržaja na stranicu. Kada se umetne, sadržaj se automatski strukturira kako bi odražavao hijerarhiju lokacije i sve hiperveze su umetnute.

Administratori lokacija ili druge osobe sa odgovarajućim dozvolama možete da kreirate prilagođene aplikacije koje bi odgovarala potrebama vašeg tima ili organizacije. Za više informacija pogledajte resursi podrške za razvoj aplikacija za Office i SharePoint.

vrh stranice

Kreiranje stranice za objavljivanje

Kada se lokacija za objavljivanje ustanovi, možete lako kreirati nove stranice za nju. Ali morate biti deo grupe vlasnika lokacije ili grupe članova da biste mogli da kreirate stranice lokacije. Ako niste član jedne od ovih grupa ili ako niste sigurni u vezi sa svojim članstvom, obratite se administratoru lokacije.

 1. Idite na lokaciju za objavljivanje na kojoj želite da kreirate stranicu.

 2. Izaberite stavku Postavke Mali zupčanik „Postavke“ koji je zauzeo mesto postavki lokacije. >Dodavanje stranice.

 3. U dijalogu „Dodavanje stranice“ otkucajte ime stranice. Ovo ime se pojavljuje na vrhu stranice na traci za brzo pokretanje i u naslovnoj traci u prozoru pregledača.

 4. Kliknite na dugme Kreiraj. Nova stranica se otvara u režimu uređivanja sa obaveštenjem na vrhu u kom se navodi da je stranica odjavljena za vas.

  Snimak nove stranice za objavljivanje sa žutom trakom koja ukazuje na to da je stranica odjavljena

Sve dok je stranica odjavljena za vas, drugi korisnici ne mogu videti vaše promene ili unositi svoje promene. Kada prijavite stranicu, druge osobe u organizaciji mogu da je odjavljuju i uređuju, ali posetioci lokacije i dalje ne mogu da je vide. Stranica postaje vidljiva posetiocima lokacije kada je objavite.

vrh stranice

Uređivanje stranice za objavljivanje

 1. Idite na stranicu za objavljivanje koju želite da uređujete.

 2. Na kartici „Stranica“ kliknite na dugme Uredi.

 3. Unesite izmene i kliknite na dugme Sačuvaj. Druge osobe u organizaciji neće videti promene dok ih ne prijavite.

vrh stranice

Odjavljivanje stranice za objavljivanje

Kada kreirate ili uredite stranicu za objavljivanje, ona se automatski odjavljuje za vas. Stranicu možete ručno odjaviti prateći ove korake.

 1. Idite na stranicu za objavljivanje koju želite da odjavite.

 2. Na kartici „Stranica“ kliknite na dugme Odjavi.

Vrh stranice

Prijavljivanje stranice za objavljivanje

 1. Idite na stranicu za objavljivanje koju želite da prijavite.

 2. Na kartici „Stranica“ kliknite na dugme Prijavi.

 3. Otkucajte komentare koji su važni za prijavljivanje. Ti komentari se mogu videti u istoriji stranice.

 4. Kliknite na dugme Nastavi.

vrh stranice

Objavljivanje ili opozivanje objavljivanja stranice

 1. Idite na stranicu koju želite da objavite.

 2. Na kartici „Objavljivanje“ kliknite na dugme:

  • Prosledi     da biste prosledili stranicu u red za odobravanje od strane jednog ili više zainteresovanih na lokaciji. Imajte na umu da ovo dugme neće biti omogućeno dok administrator lokacije ne postavi tok posla za objavljivanje.

  • Objavi     ako ste spremni da objavite stranicu odmah i ako imate dozvole za to. Imajte na umu da se ovo dugme možda neće pojaviti na stranici ako je tok posla za objavljivanje podešen tako da zahteva da se sadržaj odobri kako bi mogao da se objavi.

Da biste opozvali objavljivanje stranice:

 1. Idite na stranicu čije objavljivanje želite da opozovete.

 2. Izaberite stavku Postavke Mali zupčanik „Postavke“ koji je zauzeo mesto postavki lokacije. >Prikaži traku.

 3. Na kartici „Objavljivanje“ kliknite na dugme Opozovi objavljivanje.

vrh stranice

Brisanje stranice za objavljivanje

 1. Idite na stranicu koju želite da izbrišete.

 2. Na kartici „Upravljanje“ kliknite na dugme Izbriši stranicu.

 3. Kliknite na dugme U redu da biste potvrdili svoj izbor. Stranica je smeštena u korpu za otpatke.

vrh stranice

Vraćanje izbrisane stranicu u prethodno stanje iz korpe za otpatke

 1. Izaberite stavku Postavke Mali zupčanik „Postavke“ koji je zauzeo mesto postavki lokacije. > Sadržaj lokacije.

 2. Na SharePoint lokaciji, u levom oknu za navigaciju, odaberite stavku Korpa za otpatke.

 3. Izaberite stavku koju želite da vratite u prethodno stanje.

 4. Kliknite na dugme Vrati selekciju u prethodno stanje.

 5. Kliknite na dugme U redu da biste potvrdili svoj izbor.

vrh stranice

Takođe pogledajte

Upravljanje korpom za otpatke SharePoint kolekcije lokacija

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×