Kreiranje dokumenta

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Prvi koraci uz osnovni dokument u programu Microsoft Office Word je jednostavno poput otvaranja nove ili postojeće dokumenta i kucanje. Započinjanje dokumenta iz početka ili Preradite postojećeg dokumenta, možete da pratite nekoliko osnovnih koraka koji će obezbediti visokog kvaliteta rezultata i možete brzo da dovršite profesionalno, dobro dizajnirano dokumenta.

Ključni složene dokumenta od sledećih elemenata zaglavlja i podnožja, brojeve stranica, citati, jednačine, bibliografiju, sadržaj i indeks. Takođe možete da koristite bilo koju od ovih elemenata da biste kreirali predložak dokumenta koje možete ponovo koristiti. Mogu da pronađem više informacija o svih elemenata ove dodatne dokument tako što ćete otkucati bilo koju od ovih termina u polju za pretragu dok koristite Word.

Savet: Ako želite da kreirate određeni tip dokumenta, kao što su poslovni plan ili rezime, možete da uštedite vreme tako što ćete početi sa predloškom. Predlošci na lokaciji Microsoft Office Online Veb lokaciji obezbeđuje predloške za mnoge tipove dokumenata, uključujući rezimee, motivaciona pisma, poslovne planove, vizitkarte i dokumente APA stila.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Otvaranje novog dokumenta i početak kucanja

Započinjanje dokumenta iz predloška

Brisanje dokumenta

Šta je sledeće

Otvaranje novog dokumenta i početak kucanja

 1. U programu Microsoft Office Word 2010, 2013 ili 2016, izaberite datotekui izaberite stavku novo.  U programu Microsoft Office Word 2007, kliknite na Dugme Microsoft Office Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme novo.

 2. Kliknite dvaput na stavku Prazan dokument.

Započinjanje dokumenta iz predloška

Da biste koristili predložak kao početnu tačku, uradite nešto od sledećeg:

 1. U programu Microsoft Office Word 2010, 2013 ili 2016, izaberite datotekui izaberite stavku novo.  U programu Microsoft Office Word 2007, kliknite na Dugme Microsoft Office Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme novo.

 2. U okviru Predlošci, uradite nešto od sledećeg:

  • Ako koristite Microsoft Office Word 2007, kliknite na dugme Instaliran predloške da biste izabrali predložak koji je dostupan na računaru. Ako koristite Microsoft Office Word 2010, pogledajte u Dostupni predlošci

  • U programu Microsoft Office Word 2007, kliknite na jednu od veza u okviru Microsoft Office Online. U programu Microsoft Office Word 2010, kliknite na dugme Office.com predlošci. U programu Microsoft Office Word 2013 i 2016, sve dostupne predloške instaliranih prikazuju se kada kliknite na karticu datoteka, a zatim izaberite stavku novo , a dodatne predloške možete otkriti pomoću polja za pretragu potražite predloške na mreži .

 3. Kliknite dvaput na željeni predložak.

Čuvanje i ponovno korišćenje predložaka

Ako izvršite promene u predlošku koji preuzmete, možete ga sačuvati na računaru i ponovo koristiti. Sve prilagođene predloške možete jednostavno pronaći tako što ćete u dijalogu Novi dokument izabrati stavku Moji predlošci. Da biste sačuvali predložak u fascikli „Moji predlošci“, uradite sledeće:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 3. U dijalogu Sačuvaj kao izaberite stavku Predlošci.

 4. Sa liste Sačuvaj kao tip izaberite stavku Word predložak.

 5. U polju Ime datoteke otkucajte ime predloška i kliknite na dugme Sačuvaj.

Brisanje dokumenta

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Otvori.

 3. Pronađite datoteku koju želite da izbrišete.

 4. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku i u priručnom meniju izaberite stavku Izbriši.

Šta je sledeće

Kada kreirate dokument, možda ćete želeti da promenite oblikovanje ili dodate sliku, tabelu ili naslovnu stranicu. Više informacija o radu u dokumentu potražite u sledećim člancima:

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×