Kreiranje Access aplikacije

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Važno    Microsoft više ne preporučuje kreiranje i korišćenje Access Veb aplikacija u sistemu SharePoint. Kao alternativu, razmislite o korišćenju Microsoft PowerApps da izgradi poslovna rešenja bez kodova za veb i mobilne uređaje.

Access aplikacija je baza podataka koju koristite u standardnom veb pregledaču, ali koju dizajnirate i menjate u programu Access 2013 ili novijoj verziji. Podaci i objekti baze podataka se skladište u sistemu SQL Server ili u usluzi Microsoft Azure SQL Database, pa možete da delite podatke unutar organizacije pomoću lokalnog sistema SharePoint 2013 ili usluge Office 365 za preduzeća.

Aplikaciju možete napraviti na osnovu predloška ili iz početka. Da biste napravili prilagođenu Access aplikaciju:

  1. Otvorite Access 2013 ili noviju verziju i izaberite stavku Prilagođena veb aplikacija.

  2. Unesite ime i lokaciju servera za aplikaciju (možete i da izaberete lokaciju servera sa liste Lokacije) i kliknite na dugme Napravi.

Savet:  Da biste proverili lokaciju servera ili ime baze podataka, izaberite karticu Datoteka > Informacije.

Dugme „Prilagođena veb aplikacija“ na polaznom ekranu.

Dalje, u novoj aplikaciji trebaće vam nešto tabela. Možete da dodate unapred definisane tabele koje su poput predložaka i u nekim slučajevima uključuju pripremljene tabele, ili možete da krenete od praznih tabela.

Okvir za pretraživanje predložaka tabela na ekranu dobrodošlice programa Access.

Da biste dodali predložak tabele:    U okviru Pretraga otkucajte vrstu informacija koje ćete skladištiti, na primer zadaci ili osobe. Kliknite na dugme „Pretraži“ i izaberite odgovarajuću tabelu sa ponuđene liste.

Savet: Otkucajte Sve u polju Pretraga da biste videli sve opcije predložaka tabele.

Ako predložak ima srodne tabele videćete ikonu za više tabela. Na primer, kad dodate tabelu „Imovina“, Access dodaje i povezanu tabelu „Zaposleni“.

Ikona koja upućuje na prisustvo više tabela u predlošku

Da biste dodali praznu tabelu:    izaberite stavku Dodaj novu praznu tabelu.

Skoro dodate tabele možete da vidite u levom oknu.

Rad sa prikazima

Access za svaku tabelu automatski kreira prikaz liste i lista sa podacima. U zavisnosti od tipa predloška tabele koji odaberete, možda ćete videti i prikaz rezimea koji grupiše stavke po određenom polju. Prikaz možete dodati tako što ćete kliknuti na znak plus.

Da biste uredili dizajn prikaza iz otvorene Access aplikacije:

  1. Izaberite tabelu.

  2. Izaberite prikaz.

  3. Kliknite na dugme Postavke/Radnje i izaberite radnju koju želite da izvršite.

    Prikazi dostupni za Access aplikaciju

    Napomena: Brisanje prikaza (ili kontrola na prikazima) ne briše podatke na koje se odnosi.

Dodavanje podataka

Da biste uneli podatke u tabelu ili ih promenili, na kartici Početak izaberite stavku Otvori u pregledaču. Izaberite tabelu i prikaz koji želite da koristite, zatim koristite dugmad trake sa radnjama da biste dodavali, uređivali i brisali stavke.

Takođe možete da uvezete podatke iz spoljnog izvora kao što su Access baze podataka na radnoj površini, Microsoft Excel datoteka, ODBC izvora, tekstualne datoteke ili SharePoint liste. Podaci će biti dodati kao novu tabelu. Dodatne informacije potražite Uvoz podataka iz Access baze podataka u Access Veb aplikaciju .

Izbor izvora podataka: Access; Excel; SQL Server/ODBC podaci; Tekst/CSV; SharePoint lista.

Napomena: Ako imate Access 2010 Veb baze podataka, možete da ga uredite u programu Access 2013 ili novijoj verziji, ali ne možete da je ažurirate Access Veb aplikacije. Umesto toga, kreirajte nove prilagođene Veb aplikacije i uvezite tabele iz programa Access 2010 Veb baze podataka. Automatski će se kreirati podrazumevane prikaze, a možete da dodate sopstvene prilagođene prikaze.

Čuvanje aplikacije

Klikom na dugme Sačuvaj na priručnoj traci otpremate promene na SharePoint server ili lokaciju Office 365, te nema dodatnog koraka „Objavi“.

Da biste napravili rezervnu kopiju aplikacije ili je premestili, sačuvajte je kao SharePoint paket aplikacije tako što ćete izabrati stavke Datoteka > Sačuvaj kao > Sačuvaj kao novu aplikaciju. Unesite naslov i izaberite želite li da sačuvate samo dizajn aplikacije ili da u paket uključite i podatke.

Informacije o dodatnim opcijama za čuvanje aplikacije možete da pronađete u članku Pravljenje paketa Access aplikacije.

Kraći pregled dodatnih opcija za Access aplikacije možete da pronađete u članku Šta je novo u programu Access 2013.

Sledeći koraci

Vaši sledeći koraci zavise od toga šta želite da radite sa vašom aplikacijom, ali evo nekoliko članaka koji vam mogu pomoći:

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×