Koristite okno "zavisni elementi objekta" da biste videli kako se odnose objekata

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Okno " Zavisni elementi objekta " u programu Access ilustruje kako objekata baze podataka, kao što su tabele, obrasce, upite i izveštaje, interakciju ili zavise od drugih objekata.

Okno Zavisni elementi objekta možete da koristite da biste izbegli nenamerno brisanje izvora zapisa. Na primer, recimo da imate upit „Kvartalne porudžbine“ u bazi podataka „Prodaja“, ali vam upit više nije potreban. Pre nego što izbrišete upit, trebalo bi da otkrijete da li neki objekti u bazi podataka, kao što su obrazac ili izveštaj, koriste upit kao izvor podataka. Zatim možete da izmenite zavisne objekte da biste uklonili reference na upit ili možete da izbrišete zavisne objekte zajedno sa upitom. Prikazivanje kompletne liste zavisnih objekata može da vam pomogne da uštedite vreme tako što uklanja potrebu za ručnim proveravanjem svojstava objekata i pronalazi detalje koje bi ručno nadgledanje moglo da propusti.

Kad želite da promenite dizajn objekta baze podataka, okno Zavisni elementi objekta može da bude korisno tako što vam pokazuje kako će promena dizajna uticati na druge objekte. Trebalo bi da koristite okno Zavisni elementi objekta kako biste lakše planirali veće promene dizajna.

Korišćenje okna „Zavisni elementi objekta“

 1. Otvorite bazu podataka koju želite da ispitate.

 2. U oknu za navigaciju izaberite ili otvorite tabelu, obrazac, izveštaj ili upit.

 3. Na kartici Alatke baze podataka, u grupi Relacije izaberite stavku Zavisni elementi objekta.

 4. Ako to bude zatraženo, kliknite na dugme U redu da biste ažurirali informacije o zavisnim elementima.

  Napomena: Ažuriranje informacija o zavisnim elementima može da potraje.

  Pojavljuje se okno Zavisni elementi objekta.

  Okno „Zavisni elementi objekta“

 5. Da biste videli listu objekata koji koriste objekat koji ste izabrali u 2. koraku, izaberite stavku Objekti koji zavise od mene na vrhu okna. Da biste videli listu objekata koje koristi izabrani objekat, izaberite stavku Objekti od kojih ja zavisim.

 6. Da biste videli informacije o zavisnim elementima za objekat, kliknite na ikonu razvijanja (+) pored tog objekta. Access prikazuje do četiri nivoa zavisnih objekata po objektu.

Upamtite ove činjenice dok budete koristili okno Zavisni elementi objekta:

 • Informacije o zavisnim elementima dostupne su samo ako imate dozvole da otvorite objekat u prikazu dizajna.

 • Okno ne prikazuje informacije za makroe i module koda.

 • Okno funkcioniše samo za tabele, obrasce, izveštaje i upite, osim za sledeće tipove upita:

  • Radne upite – upite koji umeću, ažuriraju ili brišu podatke

  • Upite specifične za SQL, uključujući upite za združivanje, upite za definisanje podataka i prolazne upite

  • Podupiti

   Kad Access naiđe na ugnežđeni upit, informacije o zavisnim elementima se generišu samo za spoljašnji upit. Ovo pravilo se takođe primenjuje na izvorne tabele i upite lista sa potpodacima upita, kao i na polja za pronalaženje.

  Napomena: U ovakvim slučajevima, Access obično navodi tih objekata u oknu Zavisni elementi objekta pod naslovom Zanemaruju objekata > Nepodržane objekata.

 • Access generiše informacije o zavisnim elementima tako što pretražuje mape imena koje održava funkcija automatskog ispravljanja imena – funkcija koja automatski ispravlja uobičajene sporedne efekte do kojih dolazi kad preimenujete obrasce, izveštaje, tabele, upite, polja ili kontrole u obrascima i izveštajima. Ako je praćenje informacija o automatskom ispravljanju imena onemogućeno, biće vam zatraženo da ga uključite da biste mogli da vidite informacije o zavisnim elementima.

Takođe pogledajte

Postavljanje opcija automatskog ispravljanja imena

Upoznavanje sa strukturom Access baze podataka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×