Koristite čitač ekrana da biste umetnuli sliku ili slike u e-poruci u programu Outlook

Koristite čitač ekrana da biste umetnuli sliku ili slike u e-poruci u programu Outlook

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Za osobe koje ne koristite čitač ekrana, pogledajte članak Prilaganje datoteka ili Umetanje slike u programu Outlook e-poruke (Windows) ili Umetanje slike u sistemu Office za Mac.

Koristite Outlook 2016 uz tastaturu i čitač ekrana kao što je Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste dodavali slike u e-poruke. Na primer, umetnite slike sa računara ili uređaja odnosno iz izvora na mreži na vebu, kao što je Bing.com.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice za Outlook.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

U ovoj temi

Umetanje slike sa računara

T o Umetanje slike, poruka mora biti oblikovani pomoću HTML ili format obogaćenog teksta.

 1. U e-poruci postavite fokus na tačku umetanja gde želite da umetnete sliku.

 2. Da biste premestili na karticu Umetanje na traci i otvorite dijalog Umetanje slike , pritisnite tastere Alt + N, a zatim P. Kako se pomera fokus na polje " ime datoteke " u dijalogu Umetanje slike , čujete „Umetni sliku dijalog”. Dijalog Umetanje slike otvara podrazumevanu fasciklu za slike na računaru ili uređaju (obično fasciklu " slike ").

 3. Da biste prelazili sa fascikle na fasciklu, a zatim izabrali neku u dijalogu Umetanje slike:

  • Pritiskajte taster Tab dok je fokus na fasciklama i datotekama u dijalogu Umetanje slike. Čućete ime neke od fascikli ili fajlova.

  • Da biste se kretali po fasciklama i datotekama i birali ih, koristite tastere sa strelicama. Dok birate, čućete ime fascikle.

  • Kada čujete ime fascikle koju želite da otvorite, pritisnite taster Enter.

   Savet: Kada pritisnete taster Enter, fokus može da se premesti sa fascikle. Ako se to desi, fokus prelazi na stavku u levom oknu. Da biste vratili fokus na fascikle, pritisnite taster sa strelicom nadesno.

  • Ponavljajte tu proceduru dok ne pronađete fasciklu koja sadrži sliku.

 4. Da biste umetnuli sliku iz trenutno izabrane fascikle, izaberite željenu datoteku i pritisnite taster Enter.

  Umesto toga možete da pritisnete taster F6 da biste premestili fokus na polje Ime fascikle (čućete „Ime fascikle“), a zatim otkucajte ime datoteke za sliku i pritisnite taster Enter.

Umetanje slike sa izvora na mreži

Napomena: Filteri Bing pretrage slika zasnovani su na izuzetno poštovanom sistemu licenci Creative Commons. Da biste bolje razumeli opcije licenciranja, pročitajte članak Filtriranje slika po tipu licence. Ne zaboravite, vi ste odgovorni za poštovanje prava tuđeg vlasništva, uključujući autorska prava.

 1. U e-poruci postavite tačku umetanja tamo gde želite da umetnete sliku.

 2. Da biste premestili na karticu Umetanje na traci i otvorite dijalog " Umetanje slika ", pritisnite tastere Alt + N, zatim F. Kao fokus se premešta na Bing pretragu slika u dijalogu Umetanje slika , čujete „Umetni sliku”.

 3. Otkucajte reč ili frazu koja opisuje tip željene slike, a zatim dvaput pritisnite taster Enter.

 4. Da biste se kretali kroz rezultate pretrage slika i birali slike, koristite tastere sa strelicama. Čućete opis svake slike koju izaberete.

  Savet: Da biste otkucali drugu reč ili frazu, pritiskajte taster Tab dok ne dođete do polja Bing pretraga slika. Čućete „Pretražite Bing, unesite termin za pretragu“. (Ova opcija nije dostupna kada koristite JAWS.)

 5. Da biste preuzeli i umetnuli sliku iz rezultata pretrage, prvo izaberite sliku tako što ćete pritisnuti razmaknicu, a zatim pritiskajte taster Tab dok ne stignete do dugmeta Umetni. Čućete „Dugme ’Umetni’“. Onda pritisnite razmaknicu. Fokus se vraća na poruku i čujete: „Uređuje se poruka“.

Dodavanje alternativnog teksta slici

 1. U Outlook e-poruci izaberite sliku kojoj želite da dodate alternativni tekst.

 2. Da biste otvorili kontekstualni meni, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10.

 3. Pritiskajte uzastopno taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete: „Oblikovanje slike“. Pritisnite taster Enter.

 4. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete: „Efekti, 2 od 4, izabrano“. U funkciji JAWS, čućete: „Koordinatna mreža ’Efekti’, 2 od 4“.

 5. Jednom pritisnite taster sa strelicom nadesno. Čućete: „Raspored i svojstva, izabrano 3 od 4“. U funkciji JAWS, čućete: „Koordinatna mreža ’Raspored i svojstva’, 3 od 4“.

 6. Pritiskajte uzastopno taster Tab dok ne čujete: „Isključeno je dugme ’Alternativni tekst’“. U funkciji JAWS, čućete: „Dugme ’Alternativni tekst’“. Pritisnite taster Enter.

 7. Pritisnite taster sa strelicom nadole da biste se premestili na polje Naslov i otkucajte alternativni tekst za sliku.

 8. Jednom pritisnite taster Tab da biste se premestili na polje Opis i otkucajte opis alternativnog teksta. Kada završite, pritisnite taster Esc da biste se vratili na poruku.

Takođe pogledajte

Čuvanje slike ili priloga iz e-poruke u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-pošti u programu Outlook

Koristite čitač ekrana da biste dodali potpis u programu Outlook

Menjanje fotografije profila

Smanjivanje veličine slika i priloga u programu Outlook e-porukama

Tasterske prečice za Outlook

Tasterske prečice za kretanje kroz poštu u programu Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigacija Outlook pošta

Koristite Office za Android uz TalkBack, ugrađeni čitač ekrana operativnog sistema Android, da biste umetali slike u e-poruke. Slike možete da dodate sa telefona ili da ih preuzmete sa interneta kako biste ih dodali u e-poruku.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Android čitač ekrana, TalkBack. Da biste saznali više o korišćenju programa TalkBack, idite na Android pristupačnost.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju sa Android telefonom. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Android tabletu.

U ovoj temi

Umetanje slike sa telefona

Napomena: Obavezno omogućite programu Office za Android da pristupa fotografijama, medijima i datotekama na telefonu u okviru stavke Dozvole aplikacije u aplikaciji Postavke.

 1. U novoj e-poruci brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Priloži datoteke“, a zatim dvaput dodirnite ekran.

 2. Da biste umetnuli sliku sa telefona, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Odaberi iz fotografija“, a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se meni Otvaranje iz.

 3. Da biste otišli na stavku Fotografije, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Fotografije“, a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se meni Izbor fotografije i možete da izaberete sliku koju želite da umetnete.

 4. Da biste pregledali fascikle, brzo prevlačite nadesno ili nalevo dok ne čujete ime željene fascikle. Dvaput dodirnite ekran da biste otvorili fasciklu. Kada se nađete u željenoj fascikli, brzo prevlačite nadesno ili nalevo da biste otišli na željenu datoteku. Dok se nalazite na datoteci, dvaput dodirnite ekran da biste umetnuli sliku.

 5. Slika je umetnuta, a fokus se premešta na e-poruku.

Umetanje slike sa izvora na mreži

Traženje i umetanje slika iz drugih izvora na mreži direktno iz programa Office za Android trenutno nije podržano. Ali i dalje možete da dodate sliku na mreži u e-poruku tako što ćete je potražiti na mreži, sačuvati lokalnu kopiju, a zatim umetnuti tu lokalnu kopiju u e-poruku.

Napomena: Obavezno omogućite aplikaciji veb pregledača da pristupa fotografijama, medijima i datotekama na telefonu u okviru stavke Dozvole aplikacije u aplikaciji Postavke.

 1. Idite na sajt www.bing.com pomoću aplikacije veb pregledača. Zatim, da biste otišli na Bing polje za pretragu, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete: „Skupljeno. Kombinovani okvir ’Unesite termin za pretragu’“.

 2. U polju za pretragu dvaput dodirnite ekran i pomoću tastature na ekranu otkucajte ključnu reč za pretraživanje za tip slike koju tražite. Kada završite sa kucanjem, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Dugme ’Pretraži’“ i dvaput dodirnite ekran. Otvara se stranica sa rezultatima Bing pretrage.

  Savet: Tastaturu možete da pronađete tako što ćete istražiti stavke na ekranu. Da biste ih istražili, postavite prst na ekran i prevlačite ga okolo. TalkBack najavljuje stavke kada stanete na njih. Da biste izabrali stavku, podignite prst kada stignete na nju. U zavisnosti od postavki uređaja, možda ćete morati da dvaput dodirnete ekran da biste umetnuli znak.

  Napomena: Filteri Bing pretrage slika zasnovani su na izuzetno poštovanom sistemu licenci Creative Commons. Da biste bolje razumeli opcije licenciranja, pročitajte članak Filtriranje slika po tipu licence. Ne zaboravite, vi ste odgovorni za poštovanje prava tuđeg vlasništva, uključujući autorska prava.

 3. Da biste filtrirali rezultate pretrage samo na slike, u rezultatima Bing pretrage brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Veza ’Slike’“, a zatim dvaput dodirnite ekran.

 4. Brzo prevucite nadesno da biste otišli na rezultate slika. TalkBack najavljuje slike kao „Rezultat slika za ’<ključne reči za pretraživanje>’, veza“.

 5. Da biste otvorili sliku pune veličine, dvaput dodirnite ekran dok ste na slici.

 6. Da biste preuzeli sliku pune veličine, kada je otvorite, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Rezultat slika za ’<ključne reči za pretraživanje>’, grafika“, a zatim dvaput dodirnite i držite prst na ekranu dok ne čujete „Rezultat slika za ’<ključne reči za pretragu>’, prikazivanje stavki“. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Preuzmi sliku“, a zatim dvaput dodirnite ekran da biste je sačuvali. Slika se čuva u okviru stavke Fotografije, u fascikli Preuzimanje.

 7. U programu Outlook, u novu e-poruku umetnite sliku koju ste upravo sačuvali pomoću uputstava u članku Umetanje slike sa telefona.

Takođe pogledajte

Čuvanje slike ili priloga iz e-poruke u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-pošti u programu Outlook

Koristite čitač ekrana da biste dodali potpis u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za podešavanje naloga e-pošte u programu Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigacija Outlook pošta

Koristite Outlook pošta uz Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste umetali slike u e-poruku.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz Windows telefon. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na tabletu ili računaru.

U ovoj temi

Umetanje slike sa uređaja

Napravite zanimljivije e-poruke tako što ćete dodati sliku iz lokalnog skladišta na uređaju.

 1. U e-poruci postavite fokus tamo gde želite da umetnete sliku.

 2. Brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete „Dugme ’Još opcija’“, a zatim dvaput dodirnite ekran.

 3. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Skupljeno je dugme ’Umetni’“, a zatim dvaput dodirnite ekran. Čućete: „Dugme ’Datoteke’“.

 4. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Dugme ’Slike’“, a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se aplikacija Fotografije.

 5. Brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete ime željene slike, a zatim dvaput dodirnite ekran da biste je izabrali.

 6. Da biste umetnuli sliku, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Dugme ’Umetni’ na traci sa aplikacijama“, a zatim dvaput dodirnite ekran.

Dodavanje alternativnog teksta slici

Pravite pristupačnije e-poruke i dodajte alternativni tekst slikama u e-poruci.

 1. Da biste izabrali sliku kojoj želite da dodate alternativni tekst, u e-poruci brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete „Izabrana je slika“.

 2. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Dugme ’Više opcija’“, a zatim dvaput dodirnite ekran.

 3. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Dugme ’Slika’“, a zatim dodirnite dvaput ekran. Otvara se meni Slika.

 4. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Dugme ’Alternativni tekst’“ i dvaput dodirnite ekran. Čućete: „Uređivanje naslova“. Otvara se dijalog Alternativni tekst, fokus je na tekstualnom polju Naslov i iskače tastatura na ekranu.

 5. Otkucajte naslov alternativnog teksta.

 6. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Opis, tekst koji je moguće uređivati“, a zatim dvaput dodirnite ekran.

 7. Otkucajte opis alternativnog teksta.

 8. Da biste izašli iz dijaloga, brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete „Dugme ’Gotovo’“, a zatim dvaput dodirnite ekran.

Takođe pogledajte

Čuvanje slike ili priloga iz e-poruke u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-pošti u programu Outlook

Koristite čitač ekrana da biste dodali potpis u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za umetanje hiperveze u programu Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigacija Outlook pošta

Koristite Outlook Web App uz tastaturu i Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste umetali slike u e-poruku. Slike možete da dodajete sa računara ili sa lokacije na mreži.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi Outlook na vebu.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite Outlook Web App, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se Outlook Web App pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za Outlook Web App.

U ovoj temi

Umetanje slike sa uređaja

Napravite zanimljivije e-poruke tako što ćete dodati sliku iz lokalnog skladišta na uređaju.

 1. U e-poruci postavite fokus tamo gde želite da umetnete sliku.

 2. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete “Dugme ’Umetni slike u liniji’“, a zatim pritisnite razmaknicu. Otvara se dijalog Otvaranje.

 3. Idite na željenu sliku, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Alt+O. Slika se umeće u e-poruku.

Umetanje slike sa izvora na mreži

Traženje i umetanje slika iz drugih izvora na mreži direktno iz programa Outlook Web App trenutno nije podržano. Ali i dalje možete da dodate sliku na mreži u e-poruku tako što ćete je potražiti na mreži, sačuvati lokalnu kopiju, a zatim umetnuti tu lokalnu kopiju u e-poruku.

 1. Idite na sajt www.bing.com pomoću veb pregledača. Fokus se prebacuje na polje za Bing pretragu.

 2. U polje Pretraga unesite ključnu reč za tip slike koji tražite i pritisnite taster Enter.

  Napomena: Filteri Bing pretrage slika zasnovani su na izuzetno poštovanom sistemu licenci Creative Commons. Da biste bolje razumeli opcije licenciranja, pročitajte članak Filtriranje slika po tipu licence. Ne zaboravite, vi ste odgovorni za poštovanje prava tuđeg vlasništva, uključujući autorska prava. U okviru filtera Licenca možete da filtrirate rezultate pretrage samo na Sve Creative Commons licence ili možete odabrati da vidite sve slike. Ako odaberete opciju Sve, rezultati pretrage se razvijaju tako da prikažu sve Bing slike. Da biste izabrali opciju licenciranja, koristite tastere sa strelicama nagore ili nadole, a zatim pritisnite taster Enter da biste izabrali opciju.

 3. Da biste filtrirali rezultate pretrage samo na slike, u rezultatima Bing pretrage pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Veza ’Slike’“, a zatim pritisnite taster Enter.

 4. Da biste otišli na rezultate slika, pritisnite taster Tab. Čućete: „Rezultati slika za ’<ključne reči za pretraživanje>’“.

 5. Da biste otvorili sliku u punoj veličini, pritisnite taster Enter.

 6. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete: „Rezultat slika za ’<ključne reči za pretraživanje>’“. Fokus se premešta na sliku.

 7. Pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10. Otvara se kontekstualni meni.

 8. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Sačuvaj sliku kao“, a zatim pritisnite taster Enter.

 9. Otvara se dijalog Čuvanje kao. Fokus je na polju sa imenom datoteke. Da biste odabrali lokaciju za čuvanje, pritiskajte taster Tab i tastere sa strelicama dok ne čujete ime željene lokacije. Da biste je izabrali, pritisnite taster Enter. Da biste sačuvali sliku, pritisnite kombinaciju tastera Alt+S.

 10. U programu Outlook postavite fokus na mesto na koje želite da umetnete sliku. Umetnite sliku koju ste upravo sačuvali pomoću uputstava u članku Umetanje slike sa uređaja.

Dodavanje alternativnog teksta slici

Pravite pristupačnije e-poruke i dodajte alternativni tekst slikama u e-poruci.

 1. Da biste postavili fokus na sliku kojoj želite da dodate alternativni tekst, u e-poruci pritiskajte kombinaciju tastera Shift+strelica nadole ili nagore dok ne čujete: „Izabrana je stavka „Kraj reda’“.

 2. Pritisnite taster Tab. Čućete: „Opozvan je izbor u polju za potvrdu ’Font’”.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Dugme ’Dodaj alternativni tekst slici’“, a zatim pritisnite razmaknicu. Čućete: „Fokus dijaloga je na uređivanju“.

 4. Otkucajte tekst, zatim pritiskajte taster Tab dok ne čujete “Dugme ’U redu’“, a zatim pritisnite razmaknicu.

Takođe pogledajte

Čuvanje slike ili priloga iz e-poruke u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-poruci u programu Outlook

Koristite čitač ekrana da biste dodali potpis u programu Outlook

Tasterske prečice u programu Outlook na vebu

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigacija Outlook pošta

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×