Koristite čitač ekrana da biste istražili listu nedavnih sajtova i sajtova koje pratite u usluzi SharePoint Online

Koristite čitač ekrana da biste istražili listu nedavnih sajtova i sajtova koje pratite u usluzi SharePoint Online

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite SharePoint Online uz tastaturu i čitač ekrana kao što je JAWS ili Narator, ugrađeni čitač ekrana operativnog sistema Windows, da biste istraživali sajtove koje pratite i sajtove koje ste nedavno posetili. Sajtovi su navedeni u oknu za navigaciju, što olakšava da dođete do njih. Možete da koristite i čitač ekrana da biste dodali često posećivani ili predloženi sajt na listu Praćenje.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite SharePoint Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se SharePoint Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za SharePoint Online.

U ovoj temi

Istraživanje liste „Sajtovi koje pratite“

 1. Prijavite se na Office 365 nalog organizacije i pokrenite aplikaciju SharePoint.

 2. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Dugme ’Napravi sajt’, pritisnite taster Enter da biste napravili novi sajt“, a zatim ponovo pritisnite taster Tab. Čujete ime prvog sajta sa liste Praćenje i „Veza“ ili „Veza ’Posećen’“.

 3. Da biste čuli ime svakog sajta i premestili se na sledeći:

  • U čitaču ekrana JAWS dvaput pritisnite taster sa strelicom nadole.

  • U čitaču ekrana Narator jednom pritisnite taster sa strelicom nadole.

  Za svaki sajt čujete ime sajta i „Veza“.

 4. Da biste se premestili na polje za potvrdu Prati sajt za sajt:

  • Kada čujete ime sajta, u čitaču ekrana JAWS pritisnite taster sa strelicom nadole. Čujete „Potvrđen je izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime sajta’“.

  • Kada čujete ime sajta u čitaču ekrana Narator pritisnite taster sa strelicom nadesno. Čujete „Potvrđen je izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime sajta’“. Da biste uklonili sajt sa liste Praćenje, pritisnite razmaknicu.

  Napomene: Lista možda ne prikazuje imena svih sajtova koje pratite. Da biste čuli celu listu:

  1. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Pogledaj sve veze, pogledaj sve sajtove koji se prate“ i pritisnite taster Enter. (U Naratoru čujete „Veza ’Pogledaj sve’“.)

  2. Pritisnite taster Enter. Otvara se okno Praćenje koje prikazuje prikaz „Pločice“ sajtova koje pratite.

  3. Da biste ušli u koordinatnu mrežu, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Tabela praćenja, prva kolona, prvi red“.

  4. Da biste se premeštali sa sajta na sajt:

   • U čitaču ekrana JAWS pritisnite taster sa strelicom nadole. Čujete ime sajta. Da biste se premestili na polje za potvrdu Prati sajt za sajt, ponovo pritisnite taster sa strelicom nadole. Čujete „Potvrđen je izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime sajta’“. Da biste prešli na sledeći sajt, pritisnite taster sa strelicom nadole.

   • U čitaču ekrana Narator pritisnite taster sa strelicom nadesno. Čujete „Nema nijedne stavke u prikazu”. Pritiskajte taster sa strelicom nadole da biste čuli ime sajta. Čujete „Potvrđen je izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime sajta’“. Da biste prešli na sledeći sajt, pritisnite taster sa strelicom nadesno.

  5. Da biste se vratili na matičnu stranicu sistema SharePoint, pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete „Izvan tabele, x/SharePoint veza ’Posećen’“, a zatim pritisnite taster Enter.

Istraživanje liste „Nedavno posećeni sajtovi“

 1. Prijavite se na Office 365 nalog organizacije i pokrenite aplikaciju SharePoint.

 2. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „’Napravi sajt’, pritisnite taster Enter da biste napravili novi sajt“, a zatim ponovo pritisnite taster Tab. Čujete ime prvog sajta sa liste Praćenje i „Veza“ ili „Veza ’Posećen’“.

 3. Da biste nastavili na listu Nedavno, pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime prvog navedenog Nedavno posećenog sajta. (Kada se premeštate sa liste Praćenje na listu Nedavno, JAWS i Narator ne čitaju ime druge liste, Nedavno. Oni prelaze direktno na stavke liste Nedavno.) Čujete ime prvog sajta i „Veza“.

  Savet: Ako je veza Pogledaj sve dostupna na listi Praćenje, na kraju liste Praćenje čujete „Veza ’Pogledaj sve’, pogledajte sve sajtove koji se prate“. Kada to čujete, jednom pritisnite taster Tab da biste se premestili na listu Nedavno.

 4. Da biste čuli ime svakog sajta i premestili se na sledeći:

  • U čitaču ekrana JAWS dvaput pritisnite taster sa strelicom nadole.

  • U čitaču ekrana Narator jednom pritisnite taster sa strelicom nadole.

 5. Da biste se premestili na polje za potvrdu Prati sajt za sajt:

  • Kada čujete ime sajta i „Veza“ u čitaču ekrana JAWS pritisnite taster sa strelicom nadole. Čujete „Potvrđen je izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime sajta’” ili „Nije potvrđen izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime sajta’”.

  • Kada čujete ime sajta i „Veza“ u čitaču ekrana Narator pritisnite taster sa strelicom nadesno. Čujete „Potvrđen je izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime sajta’” ili „Nije potvrđen izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime sajta’”. Da biste dodali sajt na listu Praćenje ili ga uklonili sa nje, pritisnite razmaknicu.

 6. Pritisnite taster Enter da biste otišli na sajt.

Dodavanje sajta na listu „Sajtovi koje pratite“ ili njegovo uklanjanje sa nje

Sajtove možete brzo da dodajete na listu „Praćenje“ ili da ih uklanjate sa nje pomoću koordinatnih mreža Često posećivani i Predloženi na matičnoj stranici.

 1. Prijavite se na Office 365 nalog organizacije i pokrenite aplikaciju SharePoint.

 2. Da biste se premestili na koordinatnu mrežu pločica Često posećivani ili Predloženi, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Tabela ’Često posećivani’, prva kolona, prvi red“ ili „Predloženi“. (U Naratoru za obe koordinatne mreže, Često posećivani i Predloženi, čujete „Nema nijedne stavke u prikazu“.) Fokus je na pločici prvog sajta.

 3. Da biste se premestili na sajt koji želite da dodate ili uklonite:

  U čitaču ekrana JAWS

  1. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Potvrđen je izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime prvog sajta’” ili „Nije potvrđen izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime prvog sajta’, prestani da pratiš”.

  2. Pritisnite razmaknicu da biste potvrdili ili opozvali izbor u polju za potvrdu. Sajt se dodaje na listu Praćenje u oknu za navigaciju ili se uklanja sa nje.

   Savet: Ne možete da koristite taster sa strelicom nadesno da biste se premestili sa prvog sajta na druge osim ako prvo ne opozovete ili potvrdite izbor u polju za potvrdu Prati sajt tako što ćete pritisnuti razmaknicu. Da biste se premestili na sledeći sajt bez promene vrednosti polja za potvrdu Prati sajt (Praćenje ili Prestani da pratiš) za prvi sajt, dvaput pritisnite razmaknicu. Kada pređete sa prvog sajta, da biste se premeštali na druge sajtove bez promene vrednosti u polju za potvrdu Prati sajt sajta, koristite taster sa strelicom nadesno.

  3. Da biste se premestili na sledeću stavku na listi, pritisnite taster sa strelicom nadesno.

  4. Ponovite korake a i b za svaki sajt koji želite da dodate ili uklonite.

  U čitaču ekrana Narator:

  1. Pritiskajte taster sa strelicom nagore dok ne čujete „Potvrđen je izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime prvog sajta’” ili „Nije potvrđen izbor u polju za potvrdu ’Prati sajt ime prvog sajta’”.

  2. Pritisnite razmaknicu da biste potvrdili ili opozvali izbor u polju za potvrdu. Sajt se dodaje na listu Praćenje u oknu za navigaciju ili se uklanja sa nje.

  3. Da biste se premestili na sledeći sajt, pritisnite taster sa strelicom nadesno.

  4. Ponovite korake a i b za svaki sajt koji želite da dodate ili uklonite.

Takođe pogledajte

Koristite čitač ekrana da biste pretražili sajtove na mreži u usluzi SharePoint Online

Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online

Prvi koraci uz čitač ekrana sa modernom bibliotekom dokumenata u usluzi SharePoint Online

Funkcije pristupačnosti u usluzi SharePoint Online

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×