Korišćenje veb segmenta za pretraživanje sadržaja umesto veb segment upita sadržaja radi poboljšanja performansi u sistemu SharePoint Online

Ovaj članak opisuje kako da poboljšate performanse tako što ćete veb segment upita sadržaja zameniti sa veb segmentom za pretraživanje sadržaja u SharePoint Server 2013 i SharePoint Online.

Jedna od najmoćnijih novih funkcija sistema SharePoint Server 2013 i SharePoint Online je veb segment za pretraživanje sadržaja (CSWP). Ovaj veb segment koristi indeks za pretraživanje za brzo preuzimanje rezultata koji su prikazani korisniku. Koristite veb segment za pretraživanje sadržaja umesto veb segmenta upita sadržaja (CQWP) na stranica da biste poboljšali performanse za korisnike.

Korišćenje veb segmenta za pretraživanje sadržaja umesto veb segmenta upita sadržaja skoro uvek će dovesti do znatno boljih performansi učitavanja stranice u sistmu SharePoint Online. Da biste dobili odgovarajući upit potrebna je mala dodatna konfiguracija, ali bićete nagrađeni boljim performansama i sretnijim korisnicioma.

Poređenje unapređenja performansi koje dobijate kada koristite veb segment za pretraživanje sadržaja umesto veb segmenta upita sadržaja

Sledeći primeri pokazuju relativna unapređenja performansi koja možete dobiti kada koristite veb segment za pretraživanje sadržaja umesto veb segment upita sadržaja. Efekti su očigledniji sa strukturom složenih sajtova i veoma širokim upitima za sadržaj.

Ovaj primer sajta ima sledeće karakteristike:

  • 8 nivoa podsajtova.

  • Liste koje koriste prilagođeni tip sadržaja „voće“.

  • U veb segmentu upit sadržaja je širok i vraća sve stavke sa tipom sadržaja „voće“.

  • Primer koristi samo 50 stavki na 8 sajtova. Efekti će biti još izraženiji na sajtovima sa više sadržaja.

Evo snimka ekrana rezultata veb segmenta upita sadržaja.

Raspored stranice koji prikazuje veb segment upita sadržaja

U Internet Explorer, koristite karticu Mreža alatki za programere F12 da biste pogledali detalje zaglavlja odgovora. Na sledećem snimku ekrana, vrednost za SPRequestDuration za ovu stranicu učitava se za 924 milisekunde.

Snimak ekrana koji pokazuje trajanje zahteva od 924

SPRequestDuration označava količinu posla obavljenu na serveru da bi se pripremila stranica. Zamena veb segmenta Sadržaj putem upita veb segmentom Sadržaj putem sadržaja drastično smanjuje vreme potrebno za prikazivanje stranice. Nasuprot tome, stranica sa ekvivalentnim veb segmentom za pretraživanje sadržaja koja vraća isti broj rezultata ima vrednost SPRequestDuration od 106 milisekundi, kao što je prikazano na ovom snimku ekrana:

Snimak ekrana koji pokazuje trajanje zahteva od 106

Dodavanje veb segmenta za pretraživanje sadržaja u sistemu SharePoint Online

Dodavanje veb segmenta za pretraživanje sadržaja veoma je slično redovnom veb segmentu upita sadržaja. Pogledajte odeljak „Dodavanje veb segment za pretraživanje sadržaja“ u članku Konfigurisanje veb segmenta za pretraživanje sadržaja u sistemu SharePoint.

Kreiranje pravog upit za pretragu veb segment za pretraživanje sadržaja

Kada dodate veb segment za pretraživanje sadržaja, možete da suzite pretragu i vratite stavke koje želite. Za detaljna uputstva o tome kako to da uradite pogledajte odeljak „Prikaz sadržaja konfigurisanjem naprednog upita u veb segmentu za pretraživanje sadržaja“ u članku Konfigurisanje veb segmenta za pretraživanje sadržaja u sistemu SharePoint.

Alatka za izradu i testiranje upita

Za alatku za izradu i testiranje složenih upita pogledajte odeljak Alatke za upite za pretraživanje na veb sajtu Codeplex.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×