Korišćenje usluge Office Online u usluzi OneDrive

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Office Online omogućava prikaz i uređivanje dokumenata koji su uskladišteni u fascikli OneDrive direktno iz Veb pregledača. Lokacija Office Online vam pruža punu funkcionalnost uređivanja bez potrebe da pokrenete Office program. I možete ga koristiti sa bilo kog uređaja koji je povezan sa veba.

Da biste započeli, idite na lokaciju OneDrive.com, prijavite se i kliknite na dugme Otpremi. Izaberite dokumente za koje želite lako da ih delite ili da budu dostupni sa bilo kog računara.

Otpremanje datoteka ili slika u OneDrive

Kada na OneDrivemože da vidi dokument, kliknite na nju. Otvara u programu Office Online , kao što su Word Online. Dokument se otvara u režimu uređivanja podrazumevano i Automatsko čuvanje promene. Da biste zatvorili dokument i vratite se na listu datoteka, kliknite na jednu od veza sa putanjom na vrhu stranice.

Snimak ekrana koji prikazuje veze navigacije sa putanjom u usluzi Word Online

Takođe možete da kreirate dokument direktno iz OneDrive tako što ćete kliknuti na Novo i zatim na tip dokumenta koji želite da kreirate.

Snimak ekrana koji prikazuje pravljenje dokumenta na sajtu OneDrive.com

Savet: Da biste se prijavili u OneDrive, potreban vam je Microsoft nalog. Ako ga nemate, kliknite na vezu Upiši se odmah na OneDrive stranici za prijavljivanje i ispunite obrazac. Prijavljivaćete se pomoću adrese e-pošte i lozinke koje navedete u obrascu.

Više informacija u ovom članku

Čuvanje dokumenata u usluzi OneDrive iz Office programa

U najnovijoj verziji sistema Office

U sistemu Office 2010

U programima Word, Excel ili PowerPoint

U programu OneNote

Pravljenje novih dokumenata u pregledaču

Rad sa Word dokumentima

Prikaz biltena kluba u pregledaču

Unos izmene u poslednjem trenutku

Štampanje iz pregledača

Još podataka

Rad sa Excel radnim sveskama

Donošenje odluka na osnovu podataka uživo

Uređivanje unakrsne tabele u pregledaču

Istovremena saradnja u unakrsnoj tabeli

Štampanje iz pregledača

Još podataka

Rad sa PowerPoint prezentacijama

Korišćenje pregledača za prikaz ili predstavljanje projekcije slajdova

Brzo dodavanje slajdova

Štampanje iz pregledača

Još podataka

Rad sa OneNote beležnicama

Objavljivanje beležaka za prijatelje ili porodicu

Razmena ideja

Još podataka

Pristup sa mobilnih uređaja

Još podataka

Čuvanje dokumenata u usluzi OneDrive iz Office programa

Ako imate skoriju verziju sistema Office, možete da čuvate dokumente iz Office programa direktno u usluzi OneDrive. Tako se eliminiše potreba da se dokument čuva na računaru i tek posle otprema.

U sistemu Office 2013 ili Office 2016

Idite na opciju Datoteka > Sačuvaj kao, a zatim izaberite stavku OneDrive da biste čuvali dokumente direktno iz programa kao što su Word, Excel i PowerPoint.

Čuvanje datoteka u usluzi OneDrive

Detaljne korake potražite u članku Čuvanje dokumenata na internetu.

U sistemu Office 2010

U programu Word, Excel ili PowerPoint

 1. Otvorite postojeći dokument ili kreirajte novi u programu Word, Excel ili PowerPoint.

 2. Izaberite karticu Datoteka, izaberite stavku Sačuvaj i pošalji i kliknite na dugme Sačuvaj na vebu.

Kliknite na dugme Prijavi se, unesite adresu e-pošte i lozinku, a zatim kliknite na dugme U redu. Ako koristite Hotmail, Messenger ili Xbox Live, već imate Microsoft nalog. Ako ga nemate, kliknite na dugme Upiši se da biste kreirali novi Microsoft nalog.

Izaberite fasciklu u usluzi OneDrive, a zatim izaberite stavku Sačuvaj kao. Unesite ime za datoteku, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj. Dokument je sada sačuvan u usluzi OneDrive. Izaberite karticu Datoteka, a zatim stavku Zatvori.

 1. U veb pregledaču posetite lokaciju OneDrive.com.

 2. Izaberite fasciklu u kojoj ste sačuvali dokument, a zatim kliknite na ime datoteke. Dokument se otvara u odgovarajućem Office Online programu.

U programu OneNote

 1. Otvorite postojeću beležnicu ili kreirajte novu.

 2. Izaberite karticu Datoteka, a zatim stavku Deli.

 3. Izaberite beležnicu koju želite da sačuvate.

 4. Kliknite na dugme Veb.

  Napomena:  Ako beležnica nije u formatu OneNote 2010 datoteke, OneNote traži od vas da je nadogradite. Kliknite na dugme Nadogradi, a zatim u dijalogu Svojstva beležnice kliknite na dugme Konvertuj u 2010. U odzivu koji vas upozorava da korisnik starije verzije programa OneNote neće moći da deli beležnicu kliknite na dugme U redu. Svi korisnici starije verzije programa OneNote mogu da dele beležnicu pomoću aplikacije OneNote Online.

 5. Kliknite na dugme Prijavi se, unesite e-adresu i lozinku, a zatim kliknite na dugme U redu.

 6. Ako koristite Hotmail, Messenger ili Xbox Live, već imate Microsoft nalog. Ako ga nemate, kliknite na dugme Upiši se za Microsoft OneDrive da biste kreirali novi Microsoft nalog.

 7. Izaberite fasciklu u usluzi OneDrive, a zatim stavku Deli beležnicu.

 8. U veb pregledaču posetite lokaciju OneDrive.com.

 9. Izaberite fasciklu u kojoj ste sačuvali beležnicu i kliknite na nju. Beležnica se otvara u aplikaciji OneNote Online.

Vrh stranice

Kreiranje novih dokumenata u pregledaču

 1. Idite na lokaciju Office.com.

 2. Kliknite na pločicu programa da biste pokrenuli neki Office Online program, kao što je Word Online.

 3. (Ako još niste prijavljeni) Prijavite se ili kreirajte Microsoft nalog.

 4. Odaberite predložak za početak, na primer Novi prazan dokument.

Dodatne informacije o korišćenju usluge Office Online potražite u članku Deljenje unakrsne tabele, dokumenta, prezentacije ili beležnice u usluzi OneDrive.

Vrh stranice

Rad sa Word dokumentima

Prikaz biltena kluba u pregledaču

Distribuiranje biltena organizacije nije ništa teže od njegovog čuvanja u usluzi OneDrive i slanja veze.

 1. Idite na lokaciju na kojoj je dokument uskladišten u usluzi OneDrive tako što ćete pratiti vezu ili se prijaviti na adresi OneDrive.com.

 2. Kliknite na dokument.
  Word Online otvara dokument u prikazu za čitanje.

 3. Izaberite stavku Deli da biste pozvali pojedinačne korisnike ili dobili vezu koju možete da objavite ili pošaljete prijateljima.

Unošenje izmena u poslednjem trenutku

Vi ste urednik biltena. Bilten je završen, sačuvali ste ga u usluzi OneDrive i spreman je za deljenje. Bacate poslednji pogled na njega i primećujete da ste pogrešno napisali ime člana odbora. To se brzo i lako može ažurirati u pregledaču.

 1. Kliknite na dokument da biste ga otvorili. Word Online će se automatski otvoriti u prikazu za uređivanje.

 2. Ako želite da unesete promene koje pregledač ne podržava, izaberite stavku Otvori u programu Word.
  Kada sačuvate dokument u programu Word, on se čuva i u usluzi OneDrive.

Napomena:  U usluzi OneDrive više autora može uređivati dokument istovremeno u aplikaciji Word Online. Više informacija potražite u članku Zajednički rad na dokumentu u programu Word Online..

Štampanje iz pregledača

Dokument koji odštampate iz pregledača izgleda isto kao kada biste ga odštampali iz programa Word.

Dok je dokument otvoren u programu Word Online, izaberite karticu Datoteka > Odštampaj, a zatim ponovo izaberite stavku Odštampaj. Generiše se PDF koji se može štampati. Otvorite ga klikom na vezu Kliknite ovde da biste videli PDF dokumenta, a zatim obavite radnje koje inače obavljate kada otvarate i štampate PDF datoteke iz pregledača.

Više informacija

Dodatne podatke o korišćenju programa Word Online potražite u članku Osnovni zadaci u programu Word Online.

Vrh stranice

Rad sa Excel radnim sveskama

Donošenje odluka na osnovu podataka uživo

Prikupljanje informacija u Excel radnoj svesci pomaže vam da uporedite stavke kako biste mogli da donesete kvalifikovane odluke. Na primer, mogli biste besplatno da zakupite prostor za piknik za svoju žurku, ali možda bi vredelo da platite iznajmljivanje zatvorenog prostora u slučaju da vreme bude kišovito. Praćenjem informacija u Excel radnoj svesci u usluzi OneDrive, radnu svesku možete u bilo kom trenutku otvoriti u pregledaču i rasporediti podatke na različite načine prilikom donošenja odluka.

 1. Idite na lokaciju na kojoj je radna sveska uskladištena u usluzi OneDrive tako što ćete pratiti vezu ili se prijaviti na adresi OneDrive.com.

 2. Kliknite na radnu svesku.
  Excel Online otvara radnu svesku.

 3. Koristite interfejs trake da biste prikazali podatke i vršili interakciju sa njima. Sortirajte i filtrirajte redove ili kolone, razvijte izvedene tabele i osvežite podatke.

Uređivanje unakrsne tabele u pregledaču

Upravo ste saznali da je lokalni bioskop dostupan za iznajmljivanje za privatne događaje. Želite da dodate ove informacije na listu lokala. Kada uređujete u pregledaču, možete menjati podatke, unositi ili uređivati formule i primenjivati osnovno oblikovanje u okviru unakrsne tabele.

 1. Kliknite na radnu svesku da biste ga otvorili u programu Excel Online. Excel Online se otvara u prikazu za uređivanje.

 2. Ažurirajte podatke, dodajte formule, umetnite grafikone ili primenite oblikovanje.
  Excel Online automatski čuva promene.

 3. Ako želite da unesete promene koje pregledač ne podržava, izaberite stavku Otvori u programu Excel.
  Kada sačuvate radnu svesku u programu Excel, ona se čuva i u usluzi OneDrive.

Istovremena saradnja u unakrsnoj tabeli

Niste jedina osoba koja istražuje lokale za događaje. Šta ako vaš prijatelj želi da doda informacije u unakrsnu tabelu dok vi radite u radnoj svesci? U programu Excel Online možete sarađivati istovremeno sa drugim osobama na istoj radnoj svesci. Slobodno unesite promene. Excel Online pokazuje da li i druge osobe rade u radnoj svesci.

Više autora u usluzi Excel Online

Štampanje iz pregledača

 1. Ako želite da odštampate opseg ćelija, a ne čitav radni list, izaberite ćelije.

 2. Na kartici Datoteka izaberite stavku Odštampaj.

 3. Ako su iskačući prozori blokirani, deblokirajte ih, makar privremeno. Zatim ponovite 1. i 2. korak.
  Excel Online otvara prikaz pogodan za štampanje na novoj kartici ili u novom prozoru pregledača.

 4. Ako ste izabrali opseg ćelija, ali ipak želite da odštampate ceo radni list, izaberite stavku Ceo list.

 5. Kliknite na dugme Odštampaj.

Više informacija

Dodatne podatke o korišćenju programa Excel Online potražite u članku Osnovni zadaci u programu Excel Online.

Vrh stranice

Rad sa PowerPoint prezentacijama

Korišćenje pregledača za prikaz ili predstavljanje projekcije slajdova

Vaš je red da odeljenju predstavite projekciju slajdova, ali ste zaboravili da ponesete laptop. Pozajmljujete nečiji, ali ta osoba nema instaliran PowerPoint. To nije problem: prijavite se u OneDrive, otvorite projekciju slajdova u programu PowerPoint Online i pokažite je.

 1. Idite na lokaciju na kojoj je prezentacija uskladištena u usluzi OneDrive tako što ćete pratiti vezu ili se prijaviti na adresi OneDrive.com.

 2. Izaberite prezentaciju. PowerPoint Online otvara prezentacije u prikazu za uređivanje.

 3. Kliknite na dugmad sa strelicama pri dnu prikaza da biste se kretali kroz slajdove ili kliknite na dugme Pokreni projekciju slajdovada biste reprodukovali projekciju slajdova u prikazu celog ekrana.

Brzo dodavanje slajdova

Ako ostali učenici žele da dodate neke slajdove u grupnu prezentaciju, to možete brzo uraditi u pregledaču.

 1. Dok je prezentacija otvorena u programu PowerPoint Online u prikazu za čitanje, izaberite stavku Uredi prezentaciju, a zatim izaberite stavku Uredi u programu PowerPoint Online.
  PowerPoint Online se prebacuje na prikaz za uređivanje.

 2. Kliknite na dugme Novi slajd i uredite sadržaj po želji.
  PowerPoint Online automatski čuva promene.

 3. Ako želite da unesete promene koje pregledač ne podržava, izaberite karticu Datoteka, a zatim stavku Otvori u programu PowerPoint.
  Kada sačuvate prezentaciju u programu PowerPoint, ona se čuva i u usluzi OneDrive.

Štampanje iz pregledača

Slajdove možete odštampati kao propratni sadržaji i podeliti ih odeljenju. Izaberite karticu Datoteka, potom stavku Odštampaj, a zatim kliknite na dugme Odštampaj. Generiše se PDF dokument za štampanje. Otvorite ga klikom na vezu Kliknite ovde da biste videli PDF dokumenta., a zatim obavite radnje koje inače obavljate kada otvarate i štampate PDF datoteke iz pregledača.

Više informacija

Dodatne podatke o korišćenju programa PowerPoint Online potražite u članku Osnovni zadaci u programu PowerPoint Online.

Vrh stranice

Rad sa OneNote beležnicama

Objavite beleške za prijatelje ili porodicu

Kada planirate grupnu aktivnost, OneNote Online grupi pruža centralizovano mesto za prikupljanje beležaka, razmenu ideja ili sastavljanje delova dokumenta u strukturiranu celinu, na primer plan putovanja koji možete deliti sa kontaktima u vidu Word dokumenta.

 1. Idite na lokaciju na kojoj je beležnica uskladištena u usluzi OneDrive tako što ćete pratiti vezu ili se prijaviti na adresi OneDrive.com.

 2. Kliknite na beležnicu.
  OneNote Online otvara beležnicu u prikazu za uređivanje.

 3. Dodajte beleške na trenutnu stranicu, kliknite na drugu stranicu za uređivanje ili dodajte nove stranice odnosno odeljke u beležnicu u oknu za navigaciju.
  OneNote Online automatski čuva promene.

 4. Ako želite da unesete promene koje pregledač ne podržava, izaberite karticu Datoteka, a zatim izaberite stavku Otvori u programu OneNote (potreban je Microsoft OneNote 2010 ili novija verzija).
  U programu OneNote beležnica se čuva i u usluzi OneDrive.

Razmena ideja

Razmena ideja je usporena ako morate da se smenjujete i čekate da neka osoba završi sa uređivanjem beležnice da biste vi mogli da dodate svoje ideje. Pomoću programa OneNote Online možete da dodajete beleške dok druge osobe rade u beležnici, čak i ako je nekima od njih beležnica otvorena u OneNote aplikaciji za računare.

Slobodno unosite promene. OneNote Online vam omogućava da vidite ko je napravio koje promene i da vratite stranice na stariju verziju u slučaju da je neko napravio neželjene promene.

 • Da biste pratili ko je dodao koje delove sadržaja, izaberite karticu Prikaz, a zatim stavku Prikaži autore.

 • Da biste prikazali stariju verziju stranice, na kartici Prikaz izaberite stavku Verzije stranice i kliknite na vremensku oznaku verzije koju želite da vidite.

Više informacija

Dodatne podatke o korišćenju programa OneNote Online potražite u članku Osnovni zadaci u programu OneNote Online.

Vrh stranice

Pristup sa mobilnih uređaja

Možete da koristite mobilni telefon sa omogućenim pregledačem za čitanje Word, Excel i PowerPoint datoteka uskladištenih u usluzi OneDrive. Sledeći uređaji pružaju mobilnu podršku za Office Online u usluzi OneDrive:

 • Internet Explorer 7 u operativnom sistemu Windows Mobile 7

 • Windows Phone 7.5 i novije verzije

 • Android 4 i novije verzije

 • Safari 4 na operativnom sistemu iOS 4.3 i novije verzije

Da biste prikazivali Word ili PowerPoint datoteke, otvorite OneDrive stranicu u veb pregledaču na telefonu. Njena veb adresa je URL u pregledaču na telefonu, koji se podudara sa onim koji je prikazan na traci adresa pregledača na računaru.

Više informacija

Više informacija o korišćenju mobilnog telefona za prikaz Word i PowerPoint datoteka u Office Online potražite u članku koji pregledači funkcionišu uz Office Online.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×