Korišćenje radnog prostora programa PowerPoint

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Radni prostor ili normalan prikaz dizajniran je da vam pomogne da lako napravite prezentaciju i pronađete sve stvari koje su vam usput potrebne. Hajde da pogledamo osnovni raspored normalnog prikaza i šta možete da uradite u svakom delu.

Nakon što se upoznate sa radnim prostorom, možete saznati mnogo više o tome kako da počnete sa radom u programu PowerPoint tako što ćete pročitati Osnovni zadaci za kreiranje PowerPoint prezentacije.

Šta vidite kada otvorite PowerPoint

Kada pokrenete PowerPoint on otvara predložak prazne prezentacije u normalnom prikazu, odakle možete da kreirate slajdove i radite na njima.

Shows PowerPoint workspace

1. U oknu Slajd možete da radite direktno na pojedinačnim slajdovima.

2. Tačkaste ivice identifikuju čuvari mesta, gde možete da kucate tekst ili umetnete slike, grafikone i druge objekte. Kliknite unutar čuvara mesta da biste dodali sadržaj.

Napomena: Da biste saznali više o radu sa čuvarima mesta, pogledajte članak Dodavanje čuvara mesta na slajdovima layhouts koji sadrže tekst, slike, video zapise, itd.

3. Kartica Slajdovi prikazuje verziju sličica svih slajdova pune veličine prikazanih u oknu Slajd. Kliknite na sličicu na kartici Slajdovi da bi se slajd prikazao u oknu Slajd. Odnosno možete da prevučete sličice da biste promenili raspored slajdova u prezentaciji. Slajdove možete da dodate ili izbrišete i na kartici Slajdovi.

4. U oknu Beleške možete da otkucate napomene u vezi sa trenutnim slajdom. Napomene možete podeliti publici ili ih koristiti kao referencu dok držite prezentaciju.

Napomena:  Drugi deo radnog prostora je traka sa menijima na vrhu, poznata i samo kao „traka“. Da biste saznali više o traci, pročitajte članak Gde se nalaze meniji i trake sa alatkama?.

Kreiranje prezentacije

PowerPoint na nove prezentacije podrazumevano primenjuje predložak prazne prezentacije, kao i na gorenavedenoj ilustraciji. Međutim, možete da koristite bilo koji predložak koji najbolje odgovara vašoj prezentaciji.

Da biste kreirali prezentaciju zasnovanu na predlošku prazne prezentacije, uradite sledeće:

  1. Izaberite stavke Datoteka > Novo.

  2. U okviru Dostupni predlošci i teme izaberite stavku Prazna prezentacija.

  3. Kliknite na dugme Kreiraj.

Prilagođavanje veličine okana

Možete promeniti veličinu okna Slajd, kartice Slajdovi ili okna Napomene da biste napravili sebi više prostora za rad. Da biste povećali ili smanjili okna, uradite sledeće:

  1. Postavite pokazivač na ivicu jednog okna.

  2. Kada pokazivač postane dvosmerna strelica, prevucite ivicu da biste promenili veličinu okna koje želite da izmenite.

    Show adjusting notes pane in PowerPoint

Veličina okna Slajd se automatski menja da bi se uklopilo u slobodan prostor. Na primer, ako povećate karticu Slajdovi ili okno Napomene, okno Slajd se smanjuje.

Pravljenje prezentacije

Sadržaj možete početi da dodajete na mnogo načina, kao što su:

  • Kliknite na čuvar mesta u oknu Slajd i počnite da kucate.

  • Kliknite na neku od ikona glavnog čuvara mesta sadržaja da biste dodali tabelu, grafikon, Smart Art grafiku, sliku ili video zapis.

  • Da biste dodali tipove sadržaja, na primer slike, oblike, okvire za tekst, WordArt ili audio zapis, kliknite na poziciju na slajdu na koju želite da dodate sadržaj. Zatim na kartici „Umetanje“ odaberite tip sadržaja koji želite da dodate.

Da biste dodali više slajdova u prezentaciju, na kartici Početak, u grupi Slajdovi izaberite stavku Novi slajd.

Takođe pogledajte

Osnovni zadaci za pravljenje PowerPoint prezentacije

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×