Korišćenje promenljivih u tabeli podataka radi pronalaženja više odgovora

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Tako što ćete priključite različite brojeve u ćeliji, možete da brzo se dobija različite odgovore na problem. Dobar primer koristi funkciju PMT sa različite kamatne stope i perioda otplate kredita (po mesecima) otkriti koliko otplate kredita koje mogu za kuće ili auto. Unesite brojeve u opsegu ćelija koji se zove tabele podataka.

Ovde je tabela podataka opseg ćelija B2:D8. Možete promeniti vrednost u B4, što je iznos kredita, i mesečne rate u koloni D se automatski ažuriraju. Korišćenjem kamatne stope od 3,75 % D2 vraća mesečnu ratu od 1.042,01 USD pomoću ove formule:=PMT(C2/12,$B$3,$B$4).

Ovaj opseg ćelija, B2:D8, je tabela podataka

U zavisnosti od broja promenljivih i formula koje želite da testirate, možete koristiti jednu ili dve promenljive.

Koristite test sa jednom promenljivom da biste videli koliko će različitih vrednosti promenljive u formuli promeniti rezultate. Na primer, pomoću funkcije PMT možete promeniti kamatnu stopu za mesečnu ratu hipoteke. Vrednosti promenljive (kamatne stope) unosite u jednu kolonu ili red, a rezultati se prikazuju u susednoj koloni ili redu.

U ovoj aktivnoj radnoj svesci, ćelija D2 sadrži formulu rate =PMT(C2/12,$B$3,$B$4). Ćelija B3 je promenljiva ćelija gde možete ubacivati različite dužine otplate (broj perioda mesečnih rata). U ćeliji D2 funkcija PMT ubacuje kamatnu stopu od 3,75%/12, 360 meseci i zajam od 225.000 USD i izračunava mesečnu ratu od 1.042,01 USD.

Koristite test sa dve promenljive da biste videli koliko će različitih vrednosti dve promenljive u formuli promeniti rezultate. Na primer, možete testirati različite kombinacije kamatnih stopa i broj perioda mesečnih rata da biste izračunali ratu hipoteke.

U ovoj aktivnoj radnoj svesci, ćelija C3 sadrži formulu rate =PMT($B$3/12,$B$2,B4) koja koristi dve promenljive ćelije, B2 i B3. U ćeliji C2 funkcija PMT ubacuje kamatnu stopu od 3,875%/12, 360 meseci i zajam od 225.000 USD i izračunava mesečnu ratu od 1.058,03 USD.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×