Uvod u Excel

Korišćenje programa Excel kao kalkulatora

Korišćenje programa Excel kao kalkulatora

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Umesto da posegnete za kalkulatorom, koristite Microsoft Excel za matematičke proračune!

Na na radni list, možete da unesete jednostavne formule za dodavanje, deljenje, množenje i oduzimanje dve ili više numeričke vrednosti. Takođe možete da koristite funkciju " Automatski zbir " da biste brzo sabrali niz vrednosti bez potrebe da ručno unošenje bilo koji od njih u formuli. Nakon što kreirate formule, možete da kopirate u susedne ćelije – nema potrebe da iznova i iznova kreirate istu formulu.

Kada se dobro upoznate sa tim jednostavnim formulama, možda ćete želeti da saznate više o tome kako se prave složene formule i da isprobate neke od brojnih funkcija koje su dostupne u programu Excel. Više informacija potražite u člancima Pregled formula i Lista funkcija radnog lista (po kategoriji).

Napomena: Slika ispod prikazuje aspekte Excel 2016. Prikaz mogu se razlikovati ako koristite drugu verziju programa Excel.

Više informacija o jednostavnim formulama

Sve stavke formulu započnite znakom jednakosti (=). Jednostavne formule, jednostavno otkucajte znak jednakosti i iza njega numeričke vrednosti koje želite da izračunate i matematičke operacije koje želite da koristite – na znak plus (+) da biste dodali znak minus (-) za oduzimanje, zvezdica (*) za množenje i kosa crta (/) da biste podelili. Zatim, pritisnite taster ENTER, a Excel odmah izračunava i prikazuje rezultat formule.

Na primer, kada otkucate =12,99 + 16,99 u ćeliji C5 i pritisnite taster ENTER, Excel izračunava rezultat i prikazuje 29,98 u toj ćeliji.

Primer jednostavne formule

Formula koju unesete u ćeliju ostaće vidljiva u polju za formulu i moći ćete da je vidite svaki put kada izaberete tu ćeliju.

Važno: Iako je funkcija SUM , ne postoji SUBTRACT funkcija. Umesto toga koristite minus (-) operator u formuli; na primer, = 8-3 + 2-4 + 12. Ili, možete da koristite znak minus da konvertujete brojeve u negativnu vrednost u funkciju SUM; na primer, formula =SUM(12,5,-3,8,-4) koristi funkciju SUM za dodavanje 12, 5, oduzimanje 3, dodajte 8 i oduzimanje 4, tim redom.

Korišćenje automatskog zbira

Najlakši način da biste dodali SUM formulu u radni list jeste da koristite automatski zbir. Izaberite praznu ćeliju direktno iznad ili ispod opsega koji želite da zbir, a zatim na Početak ili formuli kartice na traci, kliknite na dugme Automatski zbir > zbir. Automatski zbir automatski će smisla opseg za ca i izradu formule za vas. To takođe funkcioniše horizontalno ako izaberete ćeliju levo ili desno od opsega koji želite da saberete.

Napomena: Automatski zbir ne funkcioniše na opsezima ćelija koje nisu susedne.

Možete da koristite čarobnjak za automatski zbir za automatsko građenje formule za sabiranje.  Izaberite opseg iznad/ispod opsega za sabiranje ili sa njegove leve/desne strane i idite na karticu Formula na traci, zatim izaberite stavke Automatski zbir > Zbir.

Automatski zbir vertikalno

Ćelija B6 prikazuje formulu automatskog zbira: =SUM(B2:B5)

Na slici iznad, funkcije AutoSum je video da biste automatski Otkrij ćelije B2: B5 kao opseg za zbir. Treba da uradite samo pritisnite taster ENTER da biste je potvrdili. Ako treba da dodate/isključenih više ćelija, možete da držite pritisnut taster Shift + taster sa strelicom po vašem izboru dok izbor podudara se ono što želite. Pritisnite taster Enter da biste dovršili zadatak.

Intellisense funkcija vodič: plutajućih oznake ispod funkciju SUM (broj1, [broj2],...) je njen Intellisense vodič. Ako kliknete na ime ZBIRA ili funkcija, promeniće o plavo hipervezu ka temi pomoći za tu funkciju. Ako kliknete na pojedinačne funkcije elemente, biće istaknuti predstavnik dolaze u formuli. U ovom slučaju, samo B2: B5 da bude markirana, jer postoji samo jedan broj referenca u ovoj formuli. Intellisense oznake će se pojaviti za svaku funkciju.

Automatski zbir horizontalno

Ćelija D2 prikazuje formulu automatskog zbira: =SUM(B2:C2)

Saznajte više u članku Funkcija SUM.

Izbegavajte prepisivanje adrese istu formulu

Nakon što kreirate formule, možete da kopirate u druge ćelije – nema potrebe da ponovo napisanog istu formulu. Možete da Kopiranje formulaili koristite regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje da biste kopirali formulu u susedne ćelije.

Na primer, kada kopirate formulu iz ćelije B6 u C6, formula u toj ćeliji se automatski menja kako bi se ažurirale reference ćelija u koloni C.

Kada kopirate formulu, reference ćelija se automatski ažuriraju

Kada kopirate formulu, uverite se da su reference ćelije ispravne. Reference ćelija može da promeni ako imaju relativne reference. Više informacija potražite u članku Kopiranje i lepljenje formule u drugu ćeliju ili radni list.

Šta mogu da koristim u formuli za imitiranje tastera na kalkulatoru?

Taster na kalkulatoru

Excel metod

Opis, primer

Rezultat

+ (taster Plus)

+ (plus)

Koristite u formuli da biste sabrali brojeve. Primer: =4+6+2

12

- (taster Minus)

- (minus)

Koristite u formuli da biste oduzeli brojeve ili da biste označili negativan broj.

Primer: =18-12

Primer: =24*-5 (24 puta minus 5)


6

-120

x (taster Množenje)

* (zvezdica)

Koristite u formuli da biste pomnožili brojeve. Primer: =8*3

24

÷ (taster Deljenje)

/ (kosa crta)

Koristite u formuli da biste podelili jedan broj drugim. Primer: =45/5

9

% (taster Procenat)

% (procenat)

Koristite u formuli uz * da biste pomnožili procentom. Primer: =15%*20

3

(kvadratni koren)

SQRT (funkcija)

Koristite funkciju SQRT u formuli da biste pronašli kvadratni koren broja. Primer: =SQRT(64)

8

1/x (recipročna vrednost)

=1/n

Koristite =1/n u formuli, pri čemu n predstavlja broj kojim želite da podelite 1.

Primer: =1/8

0,125

Da li imate određeno pitanje vezano za Excel?

Objavite pitanje na forumu Excel zajednice

Pomozite nam da poboljšamo Excel

Da li imate predloga o tome kako možemo da poboljšamo sledeću verziju programa Excel? Ako je tako, pogledajte teme u Excel korisnik glas.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×