Korišćenje postojećih prilagođenih traka sa alatkama i postavki pokretanja u programu Access 2007

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ova tema objašnjava kako se prilagođene trake sa alatkama i trake sa menijima koje ste kreirali u starijim verzijama programa Access ponašaju kada otvorite te starije baze podataka u programu Microsoft Office Access 2007. Ova tema takođe objašnjava kako se isključuje glavna traka tako da možete da koristite samo prilagođene trake sa alatkama i trake sa menijima. Glavna traka je deo interfejsa Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent.

U ovom članku

Ponašanje baza podataka starije verzije Office Access 2007

Otvaranje i korišćenje baze podataka iz prethodne verzije koja sadrži prilagođene trake sa alatkama

Otvaranje i korišćenje baze podataka iz prethodne verzije uz prilagođeno ponašanje prilikom pokretanja

Isključivanje trake i koristite samo na prilagođenih traka sa menijima

Ponašanje baza podataka iz prethodnih verzija u programu Office Access 2007

Ako imate .mdb datoteku koja sadrži prilagođene trake sa alatkama, prilagođene trake sa menijima ili prilagođeno ponašanje prilikom pokretanja, te opcije će biti primenjene kada tu bazu podataka iz prethodne verzije otvorite u programu Office Access 2007, kao i kada konvertujete bazu podataka iz prethodne verzije u Office Access 2007 datoteku (.accdb ili .accde datoteku). Na primer, ako ste isključili ugrađene trake sa alatkama i zamenili podrazumevanu traku sa menijima u bazi podataka koju ste kreirali u programu Microsoft Office Access 2003, to ponašanje će ostati nepromenjeno kada tu bazu podataka otvorite u programu Office Access 2007.

Pored toga, možete da sakrijete Office Fluent glavnu traku kada otvorite nasleđene datoteke (.mdb, .mde i .mda datoteke) u programu Office Access 2007, kao i kada koristite Office Access 2007 da biste kreirali nasleđenu datoteku – što predstavlja radnju koju ne možete izvršiti ako se radi o .accdb i .accde datotekama. Možete da odredite različita ponašanja za nasleđene datoteke zato što formati baza podataka iz prethodnih verzija koriste različiti model rada u odnosu na nove .accdb i .accde datoteke – prethodne verzije programa Access su otvarale svaki objekat u odvojenom prozoru; za razliku od toga, Office Access 2007 (po podrazumevanoj vrednosti) otvara sve objekte u jednom dokumentu sa karticama i karticama razdvaja otvorene objekte.

Pored toga, možete da isključite glavnu traku za nasleđenu bazu podataka tako što ćete postaviti opcije za tu bazu podataka u programu Access 2003 ili tako što ćete postaviti globalne programske opcije u programu Office Access 2007. Koraci u nastavku ove teme sadrže objašnjenja o načinu na koji se izvršavaju oba zadataka.

Kada otvorite nasleđenu bazu podataka i odaberete opciju prikazivanja glavne trake, sve prilagođene trake sa alatkama će se pojaviti kao grupe na kartici Programski dodaci. Svaka grupa na kartici odgovara prilagođenoj traci sa alatkama i koristi ime dodeljeno prvobitnoj traci sa alatkama. Međutim, trake sa alatkama moraju da budu vidljive u nasleđenoj bazi podataka da bi se pojavile na kartici.

Podsetnik    Ako želite da izbegnete prilagođeno ponašanje prilikom pokretanja, pritisnite i držite taster SHIFT dok otvarate bazu podataka.

Koraci u sledećem odeljku sadrže objašnjenja o načinu otvaranja i korišćenja baze podataka koja sadrži prilagođene trake sa alatkama, načinu otvaranja baze podataka koja koristi prilagođeno ponašanje prilikom pokretanja, kao i načinu skrivanja trake.

Vrh stranice

Otvaranje i korišćenje baze podataka iz prethodne verzije koja sadrži prilagođene trake sa alatkama

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Otvori.

  Pojaviće se dijalog Otvaranje.

 2. Koristite listu Pogledaj u da biste pronašli nasleđenu bazu podataka (.mdb ili .mde datoteke), a zatim kliknite na dugme Otvori.

  Office Access 2007 će otvoriti bazu podataka iz prethodne verzije. Objekti baze podataka – tabele, obrasci, izveštaji i tako dalje – pojaviće se u oknu za navigaciju. Ako obrazac, komandnu tablu ili drugi objekat postavite tako da se pojavi prilikom pokretanja, on će se pojaviti i u oknu za navigaciju. Osim toga, ako ste kreirali prilagođene trake sa alatkama ili trake sa menijima, one će se pojaviti na kartici Programski dodaci u vidu jedne ili više grupa. Svaka grupa koristi ime koje je prvobitno dodeljeno prilagođenoj traci sa alatkama ili traci sa menijima.

 3. Izaberite karticu Programski dodaci.

  Prilagođene trake sa alatkama će se pojaviti u vidu jedne ili više grupa i možete ih koristiti kada je to logično. Na primer, pretpostavimo da jedna prilagođena traka sa alatkama sadrži komandu Odštampaj relacije. Access neće omogućiti tu komandu dok ne prikažete relacije otvorene baze podataka.

Napomena: Kartica Programski dodaci će ostati skrivena ako baza podataka ne sadrži prilagođenu traku sa alatkama.

Vrh stranice

Otvaranje i korišćenje baze podataka iz prethodne verzije uz prilagođeno ponašanje prilikom pokretanja

Napomena: Ovi koraci pretpostavljaju da ste kreirali bazu podataka u prethodnoj verziji programa Access i da ta baza podataka koristi prilagođene postavke pokretanja. U suprotnom, nemojte uzeti u obzir ove korake.

Otvaranje baze podataka

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Otvori.

  Pojaviće se dijalog Otvaranje.

 2. Koristite listu Pogledaj u za pronalaženje i otvaranje baze podataka iz prethodne verzije.

  Office Access 2007 će otvoriti bazu podataka i pokrenuti postavke pokretanja. Na primer, ako je baza podataka iz prethodne verzije postavljena za pokretanje parametarskog upita pre otvaranja obrazaca za unos podataka, dijalozi tog upita će se pojaviti u programu Office Access 2007.

Napomena: Ako baza podataka koristi Visual Basic for Applications (VBA) kôd, Access će podrazumevano blokirati taj kôd.

Vrh stranice

Isključivanje glavne trake i korišćenje samo prilagođenih traka sa menijima

Ovi koraci sadrže objašnjenja o načinu skrivanja glavne trake menjanjem postavki u programima Access 2003 i Office Access 2007. Morate imati bazu podataka kreiranu u prethodnoj verziji programa Access i ona mora sadržati prilagođenu traku sa menijima kako biste mogli da sledite ove korake. Više informacija o kreiranju prilagođene trake sa menijima potražite u pomoći prethodne verzije programa Access.

Postavljanje programa Access 2003 za korišćenje prilagođene trake sa menijima

 1. Otvorite nasleđenu bazu podataka pomoću programa Access 2003.

 2. U meniju Alatke izaberite stavku Pokretanje.

  Pojaviće se dijalog Pokretanje.

 3. Izaberite prilagođenu traku sa menijima sa liste Traka sa menijima.

  Napomena: Morate da izaberete traku sa menijima. Ne možete da izaberete traku sa alatkama.

 4. Opozovite izbor Dozvoli ugrađene trake sa alatkama, kliknite na dugme U redu, a zatim zatvorite bazu podataka.

  Kada otvorite bazu podataka u programu Office Access 2007, Access će prikazati traku sa porukama (ako je neophodno), prilagođenu traku sa menijima baze podataka i sve druge postavke pokretanja, kao što je obrazac i sve prilagođene trake sa alatkama.

Postavljenje programa Office Access 2007 za korišćenje prilagođenih traka sa menijima

 1. Otvorite nasleđenu bazu podataka u programu Office Access 2007.

 2. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Access opcije.

 3. U dijalogu Access opcije izaberite stavku Aktuelna baza podataka.

 4. U odeljku Opcije glavne trake i trake sa alatkama opozovite izbor Dozvoli cele menije.

 5. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×