Grafikoni

Korišćenje mini-grafikona za prikaz trendova podataka

Korišćenje mini-grafikona za prikaz trendova podataka

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Novo u Excel 2010, mini-grafikonu je veoma mali grafikona u ćeliji radnog lista koji obezbeđuje vizuelno predstavljanje podataka. Koristite mini-grafikoni prikazuju trendove u nizovima vrednosti, kao što su sezonski povećava ili smanjuje, ekonomsku ciklusa, ili da biste istakli maksimalne i minimalne vrednosti. Postavite mini-grafikonu blizu njegove podatke boljeg.

„Mini-grafikoni nam omogućavaju da kreiramo vizuelne prikaze podataka pomoću jednog klika. Time se olakšava shvatanje podataka, kao i CFO analiza trendova na licu mesta.“
Met Staki, direktor IT odseka Levick strateških komunikacija

U ovom članku

Šta su to mini-grafikoni?

Zašto treba koristiti mini-grafikone?

Kreiranje mini-grafikona

Prilagođavanje mini-grafikona

Šta su to mini-grafikoni?

Za razliku od grafikone na radnom listu Excel , mini-grafikoni nisu objekata – mini-grafikonu je zapravo veoma mali grafikon u pozadini ćelije. Sledeća slika prikazuje mini-grafikonu kolone u ćeliji F2 i je mini-linijski grafikon u F3. Obe ove mini-grafikoni se svojim podacima iz ćelija od A2 do E2 i prikazali unutar ćelije koja prikazuje performanse berzanski grafikon. Grafikoni prikazuju vrednosti po kvartalu, markirajte Najviša vrednost (3/31/08) i Najniža vrednost (12/31/08), Prikaži sve tačke podataka i prikazivanje Opadajući trend za godinu.

Mini-grafikon u programu Excel primeru

Mini-grafikon u ćeliji F6 pokazuje petogodišnje performanse za istu berzu, ali u vidu trakastog grafikona dobitka/gubitka koji pokazuje samo da li je godina imala dobitak (kao u slučaju od 2004. do 2007.) ili gubitak (2008.). Ovaj mini-grafikon koristi vrednosti iz ćelija od A6 do E6.

Pošto je mini-grafikon zapravo mali grafikon ugrađen u ćeliju, možete da unesete tekst u ćeliju i koristite mini-grafikon kao pozadinu, kao što je prikazano na sledećoj slici.

Primer mini-grafikon u ćeliji zajedno sa tekstom
Slika 1: U ovom mini-grafikonu, označivač visoke vrednosti je zeleni, a označivač niske vrednosti je narandžast. Sve ostali označivači prikazuju se u crnoj boji.

Možete da primenite šemu boja na mini-grafikone tako što ćete odabrati ugrađeni format iz galerije stilova (kartica Dizajn koja postaje dostupna kad izaberete ćeliju koja sadrži mini-grafikon). Možete da koristite komande Boja mini-grafikona ili Boja označivača da biste odabrali boju za visoke, niske, prve i poslednje vrednosti (na primer, zelenu za visoke i narandžastu za niske vrednosti).

Vrh stranice

Zašto treba koristiti mini-grafikone?

Podaci predstavljeni u redu ili koloni su korisni, ali može biti teško uočiti obrasce na prvi pogled. Kontekst za ove brojeve možete da obezbedite tako što ćete umetnuti mini-grafikone pored podataka. Mini-grafikon, koji zauzima malo mesta, može da prikaže trend na osnovu susednih podataka u vidu jasnog i sažetog grafičkog prikaza. Iako nije obavezno da ćelija mini-grafikona bude direktno pored osnovnih podataka, to je dobra praksa.

Možete brzo da vidite odnos između mini-grafikona i njegovih osnovnih podataka, a pri promeni podataka odmah možete da vidite te promene u mini-grafikonu. Pored kreiranja jednog mini-grafikona za red ili kolonu podataka, možete istovremeno da kreirate nekoliko mini-grafikona tako što ćete izabrati više ćelija koje odgovaraju osnovnim podacima, kao što je prikazano na sledećoj slici.

Možete da kreirate i mini-grafikone za redove podataka koje kasnije možete da dodate pomoću pokazivača za popunjavanje na susednoj ćeliji koja sadrži mini-grafikon.

Grupa mini-grafikona i njihovi podaci

1. Opseg podataka koji koristi grupa mini-grafikona

2. Grupa mini-grafikona

Jedna od prednosti korišćenja mini-grafikona je da se, za razliku od grafikona, mini-grafikoni štampaju kad štampate radni list koji ih sadrži.

Vrh stranice

Kreiranje mini-grafikona

 1. Izaberite praznu ćeliju ili grupu praznih ćelija u koju želite da umetnete jedan mini-grafikon ili više njih.

 2. Na kartici Umetanje, u grupi Mini-grafikoni izaberite tip mini-grafikona koji želite da kreirate: Linijski, Stubičasti ili Dobitak/gubitak.

  Grupa „Mini-grafikoni“ na kartici „Umetanje“

 3. U polju Podaci otkucajte opseg ćelija koje sadrže podatke na kojima želite da bazirate mini-grafikone.

  Napomena    Možete da kliknete na dugme Slika dugmeta da biste privremeno skupili dijalog, izaberete opseg ćelija koje želite na radnom listu i potom kliknete na dugme Slika dugmeta da biste vratili dijalog na normalnu veličinu.

Kad izaberete jedan mini-grafikon ili više njih, pojavljuju se Alatke mini-grafikona koje prikazuju karticu Dizajn. Na kartici Dizajn možete da odaberete jednu komandu ili nekoliko njih iz sledećih grupa: Mini-grafikon, Tip, Prikaži/sakrij, Stil i Grupa. Koristite ove komande da biste kreirali novi mini-grafikon, promenili njegov tip, oblikovali ga, prikazali ili sakrili tačke podataka na linijskom mini-grafikonu ili oblikovali vertikalnu osu u grupi mini-grafikona. Ove opcije su detaljno opisane u sledećem odeljku.

Vrh stranice

Prilagođavanje mini-grafikona

Kad kreirate mini-grafikone, možete da kontrolišete prikaz tačaka vrednosti (na primer, visoka, niska, prva, poslednja ili negativna vrednost), promenite tip mini-grafikona (linijski, stubičasti ili dobitak/gubitak), primenite stilove iz galerije ili podesite pojedinačne opcije za oblikovanje, podesite opcije na vertikalnoj osi i kontrolišete prikaz praznih vrednosti ili vrednosti nule u mini-grafikonu.

Kontrolisanje prikaza tačaka vrednosti

Možete da istaknete pojedinačne označivače podataka (vrednosti) u linijskom mini-grafikonu tako što ćete neke ili sve označivače učiniti vidljivim.

Primer mini-grafikon u ćeliji zajedno sa tekstom

U ovom mini-grafikonu, označivač visoke vrednosti je zeleni, a označivač niske vrednosti je narandžast. Sve ostali označivači prikazuju se u crnoj boji.

 • Da biste prikazali sve vrednosti, potvrdite izbor u polju za potvrdu Označivači.

 • Da biste prikazali negativne vrednosti, potvrdite izbor u polju za potvrdu Negativne tačke.

 • Da biste prikazali najviše ili najniže vrednosti, potvrdite izbor u poljima za potvrdu Visoka tačka ili Niska tačka.

 • Da biste prikazali prve ili poslednje vrednosti, potvrdite izbor u poljima za potvrdu Prva tačka ili Poslednja tačka.

Menjanje stila ili oblika mini-grafikona

Koristite galeriju stilova na kartici Dizajn koja postaje dostupna kad izaberete ćeliju koja sadrži mini-grafikon.

 1. Izaberite jedan mini-grafikon ili grupu mini-grafikona.

 2. Da biste primenili unapred definisani stil, na kartici Dizajn, u grupi Stil kliknite na stil ili kliknite na strelicu u donjem desnom uglu okvira da biste videli dodatne stilove.

  Galerija stilova za mini-grafikone

 3. Da biste primenili određeno oblikovanje na mini-grafikon, koristite komande Boja mini-grafikona ili Boja označivača.

Prikazivanje ili skrivanje označivača podataka

U mini-grafikonu koji ima stil linije možete da prikažete označivače podataka da biste mogli da istaknete pojedinačne vrednosti.

 1. Izaberite mini-grafikon.

 2. U grupi Prikaži/sakrij, na kartici Dizajn potvrdite izbor u nekom od polja za potvrdu da biste prikazali pojedinačne označivače (kao što su visoki, niski, negativni, prvi ili poslednji), ili potvrdite izbor u polju za potvrdu Označivači da biste prikazali sve označivače.

  Ako opozovete izbor u polju za potvrdu, navedeni označivač(i) će biti skriveni.

Prikazivanje i prilagođavanje postavki ose

Možete da izaberete Datumski tip ose (u grupi Grupa izaberite stavku Osa) da biste u mini-grafikonu oblikovali grafikon tako da odražava sve nepravilne vremenske periode u osnovnim podacima.

Datumski tip ose za mini-grafikone

U linijskom mini-grafikonu primenom datumskog tipa ose možete da promenite nagib prikazane linije, kao i položaj tačaka podataka u odnosu jednih na druge.

U stubičastom mini-grafikonu primenom tipa ose sa podacima možete da promenite širinu stubaca, kao i da povećate ili smanjite razmak između njih, kao što je prikazano na sledećoj slici.

Stubičasti mini-grafikoni sa opštim tipom ose i datumskim tipom ose

U ovom primeru, postoje dva stubičasta mini-grafikona koja koriste podatke iz istog opsega. Mini-grafikon sa oznakom „Trend“ koristi opšti tip ose, a mini-grafikon sa oznakom „Trend“ (tip ose sa podacima) koristi datumski tip ose. U svakom mini-grafikonu, razmak između prve dve tačke podataka obuhvata dva meseca, a razmak između druge i treće sedam meseci. Primenom datumskog tipa ose razmak između tri kolone proporcionalno se menja tako da odražava nepravilne vremenske periode.

Ove opcije ose možete da koristite i da biste podesili minimalne i maksimalne vrednosti za vertikalnu osu mini-grafikona ili grupe mini-grafikona. Podešavanje ovih vrednosti vam eksplicitno pomaže da kontrolišete skalu tako da se odnos između vrednosti prikazuje na smisleniji način.

 1. Uz izabrani mini-grafikon ili grupu mini-grafikona, u grupi Grupa izaberite stavku Osa.

 2. U okviru stavke Opcije minimalne vrednosti vertikalne ose ili Opcije maksimalne vrednosti vertikalne ose izaberite stavku Prilagođena vrednost.

 3. Podesite minimalne ili maksimalne vrednosti za koje mislite da će najbolje naglasiti vrednosti u mini-grafikonima.

Možete da povećate visinu reda koji sadrži mini-grafikon da biste drastično naglasili razliku u vrednostima podataka ako je neka veoma mala, a neka veoma velika.

Možete da koristite i opciju Postavi podatke zdesna nalevo da biste promenili smer kojim se podaci prikazuju u mini-grafikonu ili grupi mini-grafikona.

Prikazivanje podataka zdesna nalevo

Ako postoje negativne vrednosti u podacima, to možete da naglasite tako što ćete prikazati horizontalnu osu na mini-grafikonu.

 1. Uz izabrani mini-grafikon ili grupu mini-grafikona, u grupi Grupa izaberite stavku Osa.

 2. U okviru stavke Opcije horizontalne ose izaberite stavku Prikaži osu.
  Mini-grafikoni koji sadrže negativne podatke prikazaće horizontalnu osu na 0.

  Mini-grafikon sa horizontalnom osom

Rukovanje praznim ćelijama ili vrednostima nule

Možete da kontrolišete način na koji mini-grafikon rukuje praznim ćelijama u opsegu (i samim tim kako se mini-grafikon prikazuje) pomoću dijaloga Postavke za skrivene i prazne ćelije.

Dijalog „Postavke sakrivenih i praznih ćelija“

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×