Korišćenje liste koja služi za skladištenje više vrednosti

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ova tema sadrži objašnjenja o načinu korišćenja padajuće liste sa poljima za potvrdu i liste sa poljima za potvrdu – pomoću kojih možete da izaberete i uskladištite više vrednosti u polje tabele. Liste sa više vrednosti su nova funkcija programa Microsoft Office Access 2007. One funkcionišu kao i obične liste, s tim što se pored svake stavke na listi nalazi polje za potvrdu. U mogućnosti ste da izaberete i do 100 stavki tako što ćete potvrditi izbor u poljima za potvrdu.

Pomoću nove vrste liste možete da rešite neke uobičajene probleme sa unosom i skladištenjem podataka. Na primer, pretpostavimo da Access koristite za praćenje raspodele poslova. Sada ste u mogućnosti da jedan zadatak dodelite većem broju osoba tako što ćete sa jedinstvene liste izabrati njihova imena – ovo ste mogli da uradite u prethodnim verzijama programa Access samo pomoću Visual Basic for Applications (VBA) kodâ.

Napomena: Nove vrste lista preuzimaju podatke iz druge komponente baze podataka koja se zove polje za pronalaženje sa više vrednosti. Jedna od tabela u bazi podataka mora da sadrži polje za pronalaženje sa više vrednosti da biste mogli da kreirate liste sa više vrednosti. Postupak za kreiranje polja za pronalaženje sa više vrednosti nije obuhvaćen ovim člankom.

Više informacija o kreiranju polja za pronalaženje, potražite u člancima Dodavanje ili menjanje polja za pronalaženje koja omogućava skladištenje više vrednosti i Vodič za polja sa više vrednosti.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Razumevanje načina funkcionisanja iza padajuće liste u polju za potvrdu za potvrdu i liste

Koristite listu sa više vrednosti u obrascu

Koristite listu sa više vrednosti u tabeli

Uvećavanje padajuće liste u polju za potvrdu da biste prikazali više izbora

Razumevanje načina funkcionisanja padajućih lista sa poljima za potvrdu i lista sa poljima za potvrdu

Padajuća lista sa poljima za potvrdu i lista sa poljima za potvrdu se oslanjaju na novu opciju koja se naziva polja sa više vrednosti. Ukratko, polja sa više vrednosti vam omogućavaju da jednom polju tabele priložite više stavki, što nije bilo moguće u prethodnim verzijama programa Access.

U programu Office Access 2007 polja sa više vrednosti su predstavljena u vidu nekoliko opcija: kao padajuće liste sa poljima za potvrdu, liste sa poljima za potvrdu, polja sa više vrednosti ili kao prilozi. Liste i polja sa više vrednosti vam omogućavaju da sa jedne liste odaberete više stavki, dok ste pomoću priloga u mogućnosti da zapisu priložite više različitih podataka, isto kao što slike i datoteke šaljete u prilogu e-poruka.

Više informacija o korišćenju priloga potražite u članku Prilaganje datoteka i grafike zapisima u bazi podataka.

Da biste kreirali za potvrdu padajuće liste ili liste, možete da počnete sa više polja za pronalaženje – u polje tabele koje koristi upit da biste potražili vrednosti koje se nalaze na drugom mestu u bazi podataka. Objašnjava kako da kreirate polje za pronalaženje polja je izvan opsega ovog članka.

Više informacija o kreiranju ih, potražite u člancima Dodavanje ili menjanje polja za pronalaženje koja omogućava skladištenje više vrednosti i Vodič za polja sa više vrednosti.

Kada kreirate polje sa više vrednosti, možete ga neposredno koristiti ili ga povezati sa padajućom listom sa poljima za potvrdu ili listom sa poljima za potvrdu. Padajuća lista sa poljima za potvrdu je kontrola kombinovanog okvira koja podržava više vrednosti.

Na sledećim slikama predstavljena je tipična padajuća lista sa poljima za potvrdu kada je otvorena i kada je zatvorena.

Zatvorena padajuća lista sa poljima za potvrdu

Otvorena padajuća lista sa poljima za potvrdu

Napomena: Uobičajene kontrole kombinovanog okvira omogućavaju vam da sa liste izaberete stavke ili da unesete nove direktno u kontrolu. Međutim, kada kontrolu kombinovanog okvira podesite tako da podržava više vrednosti, stavke možete samo da izaberete sa liste. Niste u mogućnosti da unosite proizvoljne vrednosti.

Lista sa poljima za potvrdu je kontrola okviru sa listom opcija koja podržava više vrednosti.

Lista sa poljima za potvrdu

Za razliku od padajuće liste sa poljima za potvrdu, lista sa poljima za potvrdu se ne zatvara kada sa nje nešto izaberete i na njoj se ne nalaze dugmad U redu i Otkaži.

U mogućnosti ste da koristite kontrole u obrascima ili izveštajima, ali kada koristite kontrole u izveštajima, prikazaće se samo stavke koje ste izabrali. Po podrazumevanim postavkama, niste u mogućnosti da koristite kontrole u izveštaju da biste promenili podatke.

Na kraju, polje za pronalaženje sa više vrednosti možete da koristite direktno u tabeli tako što ćete kliknuti na polje ili ga izabrati na drugi način. Kada ovo uradite, Access će podrazumevano primeniti padajuću listu sa poljima za potvrdu – niste u mogućnosti da koristite drugu kontrolu.

Kroz korake u sledećim odeljcima objašnjen je postupak za biranje jedne ili više stavki iz polja za pretraživanje sa više vrednosti. U ovim koracima se koristi predložak baze podataka „Praćenje stavki“ koji je ugrađen u Office Access 2007.

Vrh stranice

Korišćenje liste sa više vrednosti u obrascu

Baza podataka mora da sadrži polje za pronalaženje sa više vrednosti kao i obrazac koji sadrži padajuću listu sa poljima za potvrdu ili listu sa poljima za potvrdu da biste mogli da prođete kroz sledeće korake.

Više informacija o kreiranju polja za pronalaženje potražite u člancima Dodavanje ili menjanje polja za pronalaženje koja omogućava skladištenje više vrednosti i Vodič za polja sa više vrednosti.

Korišćenje liste sa više vrednosti

 1. Otvorite obrazac koji sadrži padajuću listu sa poljima za potvrdu ili listu sa poljima za potvrdu.

  Pored stavki na obe vrste liste nalaze se polja za potvrdu.

 2. Potvrdite izbor u poljima za potvrdu koja želite da izaberete. Ako koristite padajuću listu sa poljima za potvrdu, kliknite na dugme U redu.

  Ako koristite padajuću listu sa poljima za potvrdu, kontrola će se zatvoriti, a stavke će biti prikazane na listi koja je razdvojena tačkama i zarezima, kao što je prikazano:

  Zatvorena padajuća lista sa poljima za potvrdu u obrascu

  Ako ne možete da vidite sve od vaših izbora, možete da otvorite obrazac u prikazu dizajna ili prikazu rasporeda i da biste povećali kontrolu liste. Za informacije o tome, pogledajte odeljak Povećajte padajuće liste u polju za potvrdu da biste prikazali više opcija, u nastavku ovog članka.

Napomena: 

 • Ne zaboravite da listu sa više vrednosti uvek možete prepoznati po poljima za potvrdu pored stavki liste.

 • U ovom primeru, lista u probnoj bazi podataka koristi padajuću listu sa poljima za potvrdu. Kontrola okvira sa listom polja za potvrdu funkcioniše na isti način – stavke birate potvrđivanjem izbora u poljima za potvrdu – ali ova kontrola ne sadrži dugmad U redu ili Otkaži.

  Kao podsetnik, u mogućnosti ste da potvrdite izbor u najviše 100 polja za potvrdu.

Vrh stranice

Korišćenje liste sa više vrednosti u tabeli

Ako listu sa više vrednosti koristite u tabeli, Access omogućava samo jednu kontrolu – padajuću listu sa poljima za potvrdu – koju ne možete da promenite.

 1. U oknu za navigaciju dvaput kliknite na tabelu koji želite da koristite. Tabela će se otvoriti u prikazu lista sa podacima.

 2. Postavite fokus na polje sa više vrednosti, a zatim kliknite na strelicu nadole pored polja.

  Napomena: Regionalne i jezičke postavke u operativnom sistemu Windows kontrolišu položaj strelice nadole.

 3. Potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored stavki koje želite da izaberete, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Lista će se zatvoriti, a potom će se prikazati izabrane stavke razdvojene zarezima, na sledeći način:

  Padajuća lista sa poljima za potvrdu u listu sa podacima

Vrh stranice

Proširivanje padajuće liste sa poljima za potvrdu u cilju prikazivanja većeg broja stavki

Kada sa padajuće liste sa poljima za potvrdu izaberete veliki broj stavki, možda nećete biti u mogućnosti da vidite sve izabrane stavke kada zatvorite listu. Dizajneri baza podataka koriste padajuće liste (kontrole kombinovanog okvira) pošto one na praktičan način iskorišćavaju prostor na ekranu – na njima su navedene opcije koje su potrebne korisniku, a kada korisnik izabere neku stavku, one se zatvaraju. Ako padajuća lista sa poljima za potvrdu nije dovoljno velika kako bi se na njoj prikazale sve izabrane stavke, možete je proširiti. Kroz sledeće korake objašnjen je postupak za uvećavanje kontrole i testiranje promena.

Napomena: Obično neće biti potrebno da menjate veličinu kontrole liste sa poljima za potvrdu, pošto će se na njoj pojaviti traka za pomeranje ukoliko je lista veća od prozora kontrole.

Menjanje veličine kontrole

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac koji želite da promenite, a zatim izaberite stavke Prikaz dizajna ili Prikaz rasporeda.

  –ili–

  Na kartici Početak, u grupi Prikazi kliknite na dugme Prikaži, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna ili Prikaz rasporeda.

 2. Kliknite na kontrolu padajuće liste sa poljima za potvrdu, postavite pokazivač na jedan od regulatora veličine, a zatim povucite ivicu kako biste je podesili na željenu širinu ili visinu, na sledeći način:

  Menjanje veličine polja sa više vrednosti

  –ili–

  Kliknite desnim tasterom miša na kontrolu, a zatim izaberite stavku Svojstva. Na listu sa svojstvima izaberite karticu Sve, izaberite svojstva Visina ili Širina, a zatim unesite veličinu.

  Access će automatski premestiti sve kontrole koje se sa njom graniče nadole, nalevo ili nadesno.

 3. Sačuvajte ono što ste uradili, a zatim se prebacite u prikaz obrasca da biste videli da li su promene uspešno primenjene. Da biste se prebacivali između prikaza, možete da koristite dugme na statusnoj traci programa Access ili kliknite desnim tasterom miša na karticu dokumenta za obrazac i izaberite stavku u priručnom meniju.

  Kada budete testirali promene, obratite pažnju na sledeće:

  • Da li se nakon promene veličine prikazuje dovoljno podataka?

  • Da li ćete vi ili prosečan korisnik sa liste izabrati dovoljan broj stavki za popunjavanje dodatnog prostora?

  • Da li izmene utiču na vizuelni dizajn ili upotrebljivost i tok posla na obrascu?

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×