Korišćenje funkcije SUMPRODUCT da bi se sabrali proizvodi odgovarajućih vrednosti u opsezima ćelija

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

SUMPRODUCT koristi opsega ćelija kao argumenti (delovi formule koje vam omogućavaju da radite). Množi stavke u opsege ćelija, a zatim sabira rezultate.

Da biste kreirali formulu pomoću naš primer liste namirnica, otkucajte =SUMPRODUCT(B2:B5,C2:C5) i pritisnite taster Enter. Svaku ćeliju u koloni B je pomnoženi sa njenim odgovarajuću ćeliju u isti red u koloni C, a rezultati se dodaju. Ukupan iznos za namirnicama je $21.60.

Primer liste namirnica za prikaz korišćenja funkcije SUMPRODUCT

Da biste upisali dužu formulu koja daje isti rezultat, otkucajte = B2 * C2 + B3 * C3 + B4 * C4 + B5 * C5 i pritisnite taster Enter. Kada pritisnete taster Enter, rezultat je isti: $21.60. Ćeliju B2 je pomnožena C2 i njenog rezultata se dodaje na rezultat ćeliju B3 puta ćelije C3 i tako dalje. Zamislite, ako imate stotine (ili hiljadama) redova, koliko olakšavaju Korišćenje funkcije SUMPRODUCT bi.

Napomene: 

  • Kolone ili redovi moraju biti iste dužine.

  • Ako se u ćeliji nalazi tekst, umesto broja, tretira se kao nula.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×