Korišćenje funkcije SUMPRODUCT da bi se sabrali proizvodi odgovarajućih vrednosti u jednom nizu ili u više nizova

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

SUMPRODUCT koristi opsege ćelija (ili Kreiranje formule niza) kao argumenti (delovi formule koje vam omogućavaju da radite). Množi zajedno stavke u nizovima, a zatim sabira rezultate.

Sledi primer liste sa namirnicama, gde jedan niz izlistava cene za svaku stavku, a drugi niz izlistava koliko stavki će biti kupljeno.

Cene i količine koje treba pomnožiti, a zatim sabrati

  1. Da biste kreirali formulu, otkucajte =SUMPRODUCT(B3:B6,C3:C6) i pritisnite taster Enter.

Svaka ćelija u koloni B množi se sa odgovarajućom ćelijom u koloni C i rezultati se sabiraju. Ukupna cena namirnica iznosi 21,60 USD.

  1. Da biste upisali dužu formulu koja vam daje isti rezultat, otkucajte = B3 * C3 + B4 * C4 + B5 * C5 + B6 * C6 i pritisnite taster Enter.

Nakon pritiskanja tastera ENTER rezultat je isti: 21.60 USD. Ćelija B3 množi se sa ćelijom C3 i rezultat se sabira sa rezultatom množenja ćelija B4 i C4 i tako dalje. Možete da pretpostavite, ako imate stotine (ili čak hiljade) redova, koliko bi korišćenje funkcije SUMPRODUCT bilo jednostavnije.

Napomene: 

  • Kolone ili redovi (nizovi) moraju biti iste dužine.

  • Ako se u ćeliji nalazi tekst, umesto broja, tretira se kao nula.

Primer

Ako želite da se poigrate sa funkcijom SUMPRODUCT i Kreiranje formule niza, evo Excel Online radne sveske sa podacima drugačijim od koristi u ovom članku.

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule prikažu rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2 a zatim pritisnite taster ENTER. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

A

B

D

Taster E

3

4

2

7

8

6

6

7

1

9

5

3

Formula

Rezultat

'=SUMPRODUCT(A2:B4,D2:E4)

=SUMPRODUCT(A2:B4,D2:E4)

Množi sve komponente dva niza (A2:B4 i D2:E4), a zatim sabira proizvode – to jest, 3*2 + 4*7 + 8*6 + 6*7 + 1*5 + 9*3 (156).

Za potpunije iskustvo, koje možete da otvorite ovu radnu svesku u programu Excel. Jednostavno kliknite na ikonu programa Excel u donjem desnom uglu radne sveske Ikona programa Excel u programu Excel Web App , sačuvajte datoteku na odgovarajućem mestu na vašem računaru i zatim je otvorite.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×