Korišćenje funkcije „Traženje cilja“ za pronalaženje željenog rezultata podešavanjem ulazne vrednosti

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako znate rezultat želite od formule, ali niste sigurni koje ulazne vrednosti formula mora da biste dobili taj rezultat, koristite funkciju "Traženje cilja". Na primer, pretpostavimo da morate da pozajmiti novac. Znate koliko želite, koliko dugo želite da izvadite isplate kredita i koliko vam mogu da platite svakog meseca. Možete da koristite "Traženje cilja" da biste utvrdili koji kamatna stopa ćete morati da obezbedite da bi se vaš cilj kredita.

Ako znate rezultat želite od formule, ali niste sigurni koje ulazne vrednosti formula mora da biste dobili taj rezultat, koristite funkciju "Traženje cilja". Na primer, pretpostavimo da morate da pozajmiti novac. Znate koliko želite, koliko dugo želite da izvadite isplate kredita i koliko vam mogu da platite svakog meseca. Možete da koristite "Traženje cilja" da biste utvrdili koji kamatna stopa ćete morati da obezbedite da bi se vaš cilj kredita.

Napomena: Traženje cilja funkcioniše samo sa jednom promenljivom ulazne vrednosti. Ako želite da prihvatite više njih za unos vrednosti; na primer, iznos kredita i mesečni iznos za plaćanje kredita, koristite programski dodatak "Rešavač". Više informacija potražite u članku Definisanje i rešavanje problema pomoću programskog dodatka Solver.

Detaljno objašnjenje sa primerima

Hajde da analiziramo prethodni primer, korak po korak

Zato što želite da izračunate kredita kamatna stopa treba da se sastanete vaš cilj, koristite funkciju PMT. Funkcija PMT izračunava mesečni iznos za plaćanje. U ovom primeru, mesečni iznos za plaćanje je cilj koji tražite.

Priprema radnog lista

 1. Otvorite novi, prazan radni list.

 2. Prvo Dodajte neke oznake u prvu kolonu da biste lakše protumačili radni list.

  1. U ćeliji A1 otkucajte Iznos kredita.

  2. U ćeliji A2 otkucajte Termin u mesecima.

  3. U ćeliji A3 otkucajte Kamatna stopa.

  4. U ćeliji A4 otkucajte otplata.

 3. Zatim dodajte vrednosti koje znate.

  1. U ćeliji B1 otkucajte 100000. Ovo je iznos koji želite da pozajmite.

  2. U ćeliji B2 otkucajte 180. Ovo je broj meseci koji želite za otplatu kredita.

   Napomena: Iako znate iznos za plaćanje koji želite, ne unosite ga kao vrednost, jer je iznos za plaćanje je rezultat formule. Umesto toga, dodajte formulu u radni list i navedete vrednost isplate po sledećem koraku, kada koristite "Traženje cilja".

 4. Zatim dodajte formulu za koju imate cilj. Na primer, koristite funkciju PMT:

  1. U ćeliji B4 otkucajte =PMT(B3/12,B2,B1). Ova formula izračunava iznos plaćanja. U ovom primeru, želite da platite 900 USD svakog meseca. Ne možete da unesete iznos, zato što želite da koristite "Traženje cilja" za utvrđivanje kamatne stope i "Traženje cilja" zahteva da pokrenete pomoću formule.

   Formula se odnosi na ćelije B1 i B2, koje sadrže vrednosti koje ste naveli u prethodnim koracima. Formula takođe upućuje na ćeliju B3, što je kome će navesti da "Traženje cilja" Postavljanje kamatne stope. Formula deli vrednost u ćeliji B3 12 zato što ste naveli mesečna rata i funkcija PMT pretpostavlja godišnju kamatnu stopu.

   Zato što ne postoji vrednost u ćeliji B3, Excel pretpostavlja 0% kamatna stopa i koristeći vrednosti u primeru, daje otplate $555.56. Sada možete da zanemarite tu vrednost.

Korišćenje funkcije „Traženje cilja“ za utvrđivanje kamatne stope

 1. Na kartici Podaci, u grupi Alatke za podatke kliknite na dugme Analiza „šta ako“ i izaberite stavku Traženje cilja.

 2. U polju Postavi ćeliju unesite referencu za ćeliju koja sadrži formula koju želite da rešite. U primeru, ova referenca je ćelija B4.

 3. U polju za vrednost otkucajte rezultat formule koje želite. Na primer, ovo je to -900. Imajte na umu da ovaj broj negativan zato što predstavlja otplate.

 4. U polju Promenom ćelije unesite referencu za ćeliju koja sadrži vrednost koju želite da prilagodite. U primeru, ova referenca je ćeliju B3.

  Napomena: Ćelija koja "Traženje cilja" menja mora da upućuje formula u ćeliji koje ste naveli u polju Postavi ćeliju .

 5. Kliknite na dugme u redu.

  "Traženje cilja" pokreće i daje rezultat, kao što je prikazano na sledećoj ilustraciji.

  Model sa isplatom zavisnom od stope kamate

 6. Na kraju, oblikujte ciljnu ćeliju (B3) tako da prikazuje rezultat kao procenat.

  1. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na dugme Procenat.

  2. Kliknite na dugme Povećaj broj decimala ili Smanji broj decimala da biste podesili broj decimalnih mesta.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×