Korišćenje funkcija obogaćenog teksta u programu SharePoint Workspace 2010

U većini polja za unos teksta možete vršiti uređivanje obogaćenog teksta.

Napomena: Informacije u ovom članku pomoći ne primenjuju se na polja za obogaćeni tekst u predlošcima obrazaca u alatkama za liste programa SharePoint Workspace. Ova polja obezbeđuju funkcije za oblikovanje obogaćenog teksta koje se nalaze u programu Microsoft Office InfoPath 2010.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Oblikovanje teksta

Dodavanje slika i datoteka u tekstualni sadržaj

Automatsko otkrivanje Veb adresa

Uređivanje prikaza teksta za veze ka alatkama i Veb adresama

Oblikovanje teksta

U većini alatki radnog prostora opcije oblikovanja obogaćenog teksta možete pronaći na traci, na kartici Početak. One uključuju opcije za promenu slovnog oblika, veličine, boje i naglašavanja izabranog teksta, kao i opcije za promenu postavki pasusa, kao što su poravnavanje, uvlačenja i znakovi za nabrajanje.

Izaberite opcije pasusa da biste tekst poravnali levo, desno ili po centru, kreirali stavke sa znakovima za nabrajanje ili povećali odnosno smanjili uvlačenja pasusa.

U većini polja za unos obogaćenog teksta možete kliknuti desnim tasterom miša da biste pregledali meni sa opcijama za oblikovanje.

Vrh stranice

Dodavanje slika i datoteka u tekstualni sadržaj

U polja za obogaćeni tekst možete kopirali i nalepiti slike i datoteke. Kopirajte sliku ili datoteku u ostavu, kliknite desnim tasterom miša u polje za obogaćeni tekst i izaberite stavku Nalepi. Sliku ili datoteku takođe možete prevući i otpustiti u polje za obogaćeni tekst.

Slike ili datoteke koje nalepite u polja za obogaćeni tekst ponekad su prikazane kao prilozi datoteka (umesto kao prave slike), u zavisnosti od tipa slike ili datoteke i operativnog sistema.

Kliknite desnim tasterom miša na sliku ili prilog da biste pregledali opcije menija. Opcije koje ćete videti zavise od tipa datoteke.

Vrh stranice

Automatsko otkrivanje Veb adresa

Svi prozori za uređivanje obogaćenog teksta postavljeni su tako da automatski otkrivaju Veb adresu (URL) i oblikuju je kao aktuelnu vezu na koju vi i ostali članovi možete kliknuti da biste otvorili Veb pregledač, a zatim i Veb lokaciju. U sledećoj tabeli prikazana su pravila za sintaksu unosa Veb adrese za automatsko otkrivanje:

URL adresa

Važeća?

microsoft.com

Ne

www.microsoft.com

Da

http://microsoft.com

Da

http://www.microsoft.com

Da

Da biste ovu funkciju omogućili ili onemogućili, kliknite desnim tasterom miša u prozor za uređivanje, a zatim izaberite stavku Otkrij URL-ove.

Vrh stranice

Uređivanje prikaza teksta za veze ka alatkama i Veb adresama

U mogućnosti ste da uredite tekst koji se prikazuje za veze ka alatkama koje su nalepljene u oblasti ili polja za obogaćeni tekst, kao i za otkrivene veze ka Veb adresama.

Uređivanje prikaza teksta za veze ka alatkama

Kada neku vezu nalepite iz stavke alatke radnog prostora (na primer, vezu ka temi diskusije, datoteci u alatki za dokumente, stavki u alatki za liste ili stranici u alatki „Beležnica“), tekst veza obično uključuje ime stavke (u zavisnosti od alatke) i najnoviji uređivač stavke. Na primer, stavka alatke za liste koja je nalepljena u polje za obogaćeni tekst prikazuje se u ovom formatu:

Format prikaza za vezu ka stavci alatke za liste

Često možete poželeti da koristite drugačiji tekst veze, posebno ako je veza deo teksta u rečenici.

Da biste uredili prikaz teksta, uradite sledeće:

 1. Pomoću tastera sa strelicama postavite kursor odmah pored teksta veze.

  Postavljanje mesta umetanja

  Napomena: Niste u mogućnosti da kliknete unutar teksta veze da biste ga uredili zato što bi to aktiviralo vezu i odvelo vas do cilja veze.

 2. Pomoću tastera SHIFT i tastera sa strelicama markirajte tekst veze. Vodite računa da ne uključite razmake ispred početne ili iza završne reči.

  Korišćenje tastera SHIFT i tastera sa strelicama za markiranje teksta veze

 3. Na kartici „Početak“ kliknite na dugme Uredi hipervezu.

 4. U dijalogu Uređivanje hiperveze, u polju Tekst koji treba prikazati zamenite tekst željenim tekstom.

  Napomena: Polje Adresa bi trebalo da sadrži tekst „<<Adresa stavke Groove radnog prostora>>“. Ako ne sadrži ovaj tekst (na primer, ovo polje je prazno), to znači da tekst veze niste ispravno markirali. Kliknite na dugme Otkaži i uverite se da ste izabrali SAMO tekst veze.

 5. Kliknite na dugme U redu.

  Uređeni tekst veze prikazuje se u vezi.

  Veza sa izmenjenim tekstom

Uređivanje prikaza teksta za veze ka Veb adresama

U mogućnosti ste da unesete alternativni tekst za prikaz veza ka Veb adresama koje se pojavljuju u oblastima ili poljima za obogaćeni tekst. Veb adresu sa alternativnim tekstom možete kreirati sa mesta umetanja ili alternativni tekst možete primeniti na postojeću Veb adresu.

 1. Kliknite na mesto na koje želite da umetnete Veb adresu ili izaberite postojeći tekst ili postojeću Veb adresu.

  Izabrana veb adresa

  Savet: Da biste izabrali postojeću Veb adresu, kliknite sa leve ili desne strane Veb adrese, a zatim je pomoću tastera Shift i tastera sa strelicama označite.

 2. Kliknite desnim tasterom miša i izaberite stavku Hiperveza....

 3. U dijalogu Hiperveza, u polje Tekst za prikaz unesite željeni tekst, a u polje Adresa Veb adresu (ako je potrebno).

  Ako ste prethodno izabrali Veb adresu, ona će se automatski prikazati u poljima Tekst za prikaz i Adresa i jednostavno sadržaj u polju Tekst za prikaz treba da zamenite željenim tekstom.

  Ukoliko ste prethodno izabrali tekst, on se automatski prikazuje u polju Tekst za prikaz. Veb adresu morate dodati u polje Adresa ili je izabrati sa liste Pregledane stranice koja sadrži istoriju nedavno posećenih Veb stranica u Veb pregledaču.

  Ako dijalog Hiperveza otvorite bez izabranog teksta, željeni tekst morate uneti u polje Tekst za prikaz, a povezanu Veb adresu u polje Adresa.

 4. Kliknite na dugme U redu.

  Tekst hiperveze se umeće ili zamenjuje prethodni postojeći tekst, ako postoji.

  Izmenjeni tekst veze ka veb adresi

Uklanjanje veza

Vezu možete ukloniti tako što ćete jednostavno izbrisati tekst veze (i ponovo ga otkucati, ako želite da zadržite taj tekst).

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×