Korišćenje funkcija AND i OR za proveru kombinacije uslova

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada je potrebno da biste pronašli podatke koji ispunjavaju više od jednog uslova, kao što su prodate između April i januar jedinice ili tako što ćete nada, prodate jedinice funkcije AND i OR možete koristiti zajedno.

Ovaj primer gnezda i funkcija unutar funkcije OR da biste tražili prodate između 30 April 2011 i 1 januar 2012 jedinice ili bilo koji broj prodatih primeraka tako što ćete nada. Možete da vidite vraća vrednost True , za prodate tako što ćete nada jedinice, kao i za prodate tako što ćete time i Ed tokom datume koji su definisani u formuli jedinice.

Korišćenje funkcija AND i OR u istoj formuli

Evo formule koju možete da kopirate i nalepite u radni list.

= OR (i (C2 > datum (2011,4,30), C2 < DATE(2012,1,1)),B2="Nancy")

Hajde da prođemo malo dublji u formulu. Funkcija OR zahteva skup argumente možete da testirate da biste videli da li su true ili false. U ovoj formuli, prvi argument je rezultat funkcije i pomoću funkcije DATE ugnežđene unutar njega, a drugi je „Nada”. Formulu možete da čitate na sledeći način: Test da li je prodaja ostvari posle 30 April 2011 i pre nego što 1 januar 2012, ili da je napravio nada.

Kao što su funkcije OR funkcija AND i daje vrednost True ili False. Većinu vremena, možete da koristite i da biste proširili mogućnosti drugog funkcija, kao što su ili i IF. U ovom primeru, funkcija OR ne pronađete ispravnih datuma bez funkciju AND.

Korišćenje funkcija AND i OR sa funkcijom IF

Takođe možete da koristite i i ili pomoću Funkcija IF.

Funkcije AND i OR ugnežđene unutar funkcije IF

U ovom primeru, prodavci ne zarađuju bonus dok ne prodaju robu u vrednosti od najmanje 125,000 USD, osim ako rade u južnom regionu gde je tržište manje. U tom slučaju, da bi dobili bonus, potrebno je da dostignu prodaju u iznosu od 100,000 USD.

= IF (ili (C4 > = 125000, AND (B4 =”„Jug, C4 > = 100000)) = TRUE, C4 * 0.12 „Nema bonus”)

Pogledajmo malo dublji. Funkcija IF zahteva tri argumenta za rad. Prva je logički uslov, drugi je vrednost koju želite da biste videli da li test daje vrednost True, a treći je vrednost koju želite da vidite ako test daje False. U ovom primeru, funkcija OR i sve ugnežđeno u njoj pruža logički uslov. Možete da pročitate ga na sledeći način: traže vrednosti veće od ili jednako 125.000 USD, osim ako je vrednost u koloni C „Južne”, a zatim potražite vrednost veću od 100,000 i svaki put kada su oba uslovi tačni, pomnožite vrednost koju 0.12 iznos provizije. U suprotnom, prikazuje reči „Nema bonus”.

Pokušajte da radite sa goreprikazanim primerima

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×