Korišćenje argumenta niz_tabele u funkciji pronalaženja

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada kreirate formule pomoću funkcije VLOOKUP ili HLOOKUP , unesite niz_tabele, što predstavlja opseg ćelija, kao što su D2:F39. Funkcija pretražuje taj opseg podataka koji pokušavate da pronađete.

Argument niz_tabele je uvek drugi argument u funkciji VLOOKUP ili HLOOKUP (prvi je vrednost koju pokušavate da pronađete). Ove funkcije neće raditi bez argumenta niz_tabele.

Prvi argument može biti određena vrednost poput „41“ ili „simić“ ili referenca za ćeliju poput F2. Prvi argument bi izgledao ovako:

=VLOOKUP(F2,...

Argument niz_tabele uvek sledi vrednost pronalaženja, na sledeći način:

=VLOOKUP(F2,B4:D39, ...

Opseg ćelija naveden u argumentu niz_tabele može da koristi relativne ili apsolutne reference ćelija. Ako ćete kopirati formulu u druge ćelije, moraćete da koristite apsolutne reference ćelija (obratite pažnju na znak $), na sledeći način:

=VLOOKUP(F2,$B$2:BD$39, ...

Ako su ćelije u argumentu niz_tabele na drugom radnom listu u radnoj svesci, argument treba da uključi ime lista praćeno znakom uzvika. Sintaksa bi izgledala ovako:

=VLOOKUP(F2,Sheet2!$C$14:E$42, ...

Kolona koja ima vrednosti koje pokušavate da pronađete je treći argument koji unosite. To je kolona za pronalaženje. Ako se vrednosti koje želite da vidite nalaze u koloni D (trećoj koloni u argumentu niz_tabele), poslednji argument je 3.

=VLOOKUP(F2,B4:D39,3)

Iako je opcionalno, preporučuje se da koristite četvrti argument, „Tačno“ ili „Netačno“. Koristite „Netačno“ ako tražite potpuno podudaranje.

=VLOOKUP(F2,B4:D39,3,Netačno)

Ako koristite „Tačno“ ili ostavite četvrti argument prazan, funkcija vraća vrednost koja se približno podudara sa vrednošću iz prvog argumenta. Dakle, ako je prvi argument „simić“ i vi upotrebite „Tačno“, VLOOKUP vraća „Simić“, „Simonović“ i tako dalje. Ali ako upotrebite „Pogrešno“, funkcija vraća samo „Simić“, odnosno ono što se u potpunosti podudara, a to većina ljudi i želi.

Korišćenje argumenta „Tačno“ postaje još komplikovanije ako kolona za pronalaženje—kolona koju navodite u trećem argumentu— nije sortirana u rastućem redosledu (od A do Ž ili od najmanjeg do najvećeg broja), tada možete dobiti pogrešan rezultat.

Više informacija o funkcijama VLOOKUP i HLOOKUP potražite u članku funkcije za pretraživanje i reference (referenca).

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×