Korišćenje čitača ekrana za uređivanje prilagođenog prikaza u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za uređivanje prilagođenog prikaza u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite SharePoint Online uz tastaturu i čitač ekrana kao što je JAWS ili Narator, ugrađeni čitač ekrana operativnog sistema Windows, da biste uredili prilagođeni prikaz biblioteke dokumenata i naveli informacije koje se prikazuju o stavkama u toj biblioteci. Odaberite na koji se način biblioteke dokumenata prikazuju i kako se sa njima vrši interakcija u usluzi SharePoint Online, čak ih podesite tako da budu pristupačnije.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite SharePoint Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se SharePoint Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za SharePoint Online.

Uređivanje prilagođenog prikaza za biblioteku dokumenata

 1. Prijavite se na Office 365 nalog organizacije, pokrenite SharePoint aplikaciju, a zatim otvorite biblioteku dokumenata.

  Savet: Biblioteke dokumenata u sistemu SharePoint Online imaju dva različita prikaza: klasični i SharePoint Online iskustvo. Za većinu ljudi, SharePoint Online iskustvo je podrazumevani prikaz. Međutim, ako čujete „Dugme 'Pogledajte'“ prilikom navigacije u biblioteci dokumenata, koristite klasični prikaz. Da biste prikazali SharePoint Online biblioteke dokumenata, pritisnite taster Enter kada čujete „Dugme 'Pogledajte'“. Kada se prikaz biblioteke dokumenata promeni u SharePoint Online iskustvo i kada se fokus pomeri sa dugmeta Pogledajte na vezu Novo, čućete ime biblioteke dokumenata i nakon njega reč „Novo“.

 2. Da biste prikazali SharePoint Online biblioteke dokumenata, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Dugme 'Pogledajte'“. Pritisnite taster Enter. Kada se prikaz biblioteke dokumenata promeni u SharePoint Online iskustvo i kada se fokus pomeri sa dugmeta Pogledajte na vezu Novo, čućete ime biblioteke dokumenata i nakon njega reč „Novo“.

  Savet: Ako ne čujete tekst „Dugme 'Pogledajte'“, to znači da već koristite SharePoint Online iskustvo.

 3. Ako se fokus ne nalazi na dugmetu Novo, pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime biblioteke i „Novo, napravite novu fasciklu ili Office dokument na ovoj lokaciji“.

 4. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Meni ’Prikaz’“ i ime izabranog prikaza, na primer ’Svi dokumenti“.

 5. Da biste otvorili meni, pritisnite taster Enter, a zatim pritisnite taster sa strelicom nadole. Kada čujete „Upravljanje prikazima“, pritisnite taster Enter. Otvara se stranica Postavke biblioteke dokumenata i fokus se premešta na prvu vezu u oblasti Opšte postavke. Čujete „Ime liste, opis i navigacija“. Ispod stavke Opšte postavke navedene su postavke kolone praćene opcijama za prikaze.

 6. Da biste se premestili na postavke Prikaza, uzastopno pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Veza ’Svi dokumenti’“. To je podrazumevani prvi prikaz na listi prikaza. Posle njega su navedeni prilagođeni prikazi. Ako nema definisanih prilagođenih prikaza, čujete „Veza ’Napravi prikaz’“. Više detalja potražite u članku Korišćenje čitača ekrana za pravljenje prilagođenog prikaza u biblioteci dokumenata.

 7. Pritiskajte taster Tab da biste došli na prikaz koji želite da uredite i pritisnite taster Enter. Čujete „Uredi prikaz“ i ime prikaza. Fokus je u polju Ime prikaza.

 8. Na stranici Uređivanje prikaza izaberite željene opcije u prilagođenom prikazu. Opcije su grupisane na sledeći način:

  • Ime. U polju Ime prikaza otkucajte ime za ovaj prikaz biblioteke dokumenata.

  • Kolone. U tabeli odaberite kolone informacija koje želite da prikažete. Da biste prikazali ili sakrili kolone u prilagođenom prikazu, potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu za kolonu. Imena kolona navedena su redosledom kojim će se pojaviti u prilagođenom prikazu, koji vi navedete. Na primer, da biste prikazali veličinu datoteke stavke u trećoj koloni prilagođenog prikaza, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Polje za potvrdu ’Veličina datoteke’“. Da biste potvrdili izbor u polju za potvrdu, pritisnite razmaknicu. Navedite redosled kolona, pritiskajte taster Tab da biste otišli na polje Položaj sleva i pritisnite taster sa strelicom kako biste povećali ili smanjili broj na 3.

  • Sortiranje. Da biste odredili redosled kojim se prikazuju stavke u prikazu, izaberite do dve kolone. Dok pritiskate taster Tab da biste otišli na polje Prvo sortiraj po koloni, čujete ime trenutne selekcije. Da biste odabrali jednu od dve opcije redosleda sortiranja (rastući ili opadajući), izaberite kolonu po kojoj će se sortirati, a zatim pritisnite taster Tab. Ponovite to za polje „Zatim sortiraj po koloni“.

  • Filtriranje. Napravite uslovni prikaz. Izaberite opciju Prikaži stavke samo kada je sledeće tačno, a zatim pritisnite taster Tab. Čujete „Kombinovani okvir ’Kolone za filtriranje’“ i trenutnu selekciju. Izaberite kolonu. Pritiskajte taster Tab da biste otišli na polje operatora i izaberite vrednost, na primer „Jednako je“. Pritiskajte taster Tab da biste otišli na polje vrednosti i otkucajte vrednost po kojoj će se filtrirati. Pritiskajte taster Tab da biste otišli na opciju I ili Ili i odaberite operator za sledeći uslov. Pritiskajte taster Tab da biste otišli na sledeći skup uslova filtriranja i ponovite to.

  • Tabelarni prikaz. Izaberite ovu opciju da biste prikazali polja za potvrdu pored pojedinačnih stavki kako biste mogli da izvršavate masovne operacije nad više selekcija.

  • Grupisanje po. Napravite grupe i podgrupe za do dve kolone. Za polje „Prvo grupiši po koloni“ izaberite kolonu, a zatim odaberite jednu od dve opcije redosleda sortiranja (rastući ili opadajući). Ponovite to za polje Zatim grupiši po koloni.

  • Ukupne vrednosti. Prikažite ukupne vrednosti za kolone stavki na koje je to primenljivo.

  • Stil. Odaberite željeni izgled za prikaz, na primer Osnovna tabela, Detalji o dokumentima, Bilten, Osenčena i Okno za pregled.

  • Fascikle. Odaberite da li se stavke prikazuju u fasciklama ili sve odjednom (to jest, u nestrukturiranoj hijerarhiji bez fascikli).

  • Ograničenje stavki. Ograničite broj stavki koje se navode u prikazu.

 9. Kad unesete promene, pritisnite kombinaciju tastera Alt+O. Fokus se vraća na biblioteku dokumenata koja prikazuje promene koje ste uneli u prikaz.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje prilagođenog prikaza u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za izbor kolona za prikaz u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za postavljanje datoteke ili fascikle u žižu interesovanja u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online

Prvi koraci uz čitač ekrana sa modernom bibliotekom dokumenata u usluzi SharePoint Online

Funkcije pristupačnosti u usluzi SharePoint Online

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×