Korišćenje čitača ekrana za uređivanje informacija o datoteci ili fascikli u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za uređivanje informacija o datoteci ili fascikli u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite SharePoint Online uz tastaturu i čitač ekrana kao što su JAWS ili Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste uređivali informacije (kao što je tip sadržaja, ime ili naslov) o datoteci ili fascikli u biblioteci dokumenata.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite SharePoint Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se SharePoint Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za SharePoint Online.

Korišćenje čitača ekrana za uređivanje informacija o datoteci ili fascikli u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint_Online

 1. Prijavite se na Office 365 nalog organizacije, pokrenite SharePoint aplikaciju, a zatim otvorite biblioteku dokumenata.

  Savet: Biblioteke dokumenata u sistemu SharePoint Online imaju dva različita prikaza: klasični i SharePoint Online iskustvo. Za većinu ljudi, SharePoint Online iskustvo je podrazumevani prikaz. Međutim, ako čujete „Dugme 'Pogledajte'“ prilikom navigacije u biblioteci dokumenata, koristite klasični prikaz. Da biste prikazali SharePoint Online biblioteke dokumenata, pritisnite taster Enter kada čujete „Dugme 'Pogledajte'“. Kada se prikaz biblioteke dokumenata promeni u SharePoint Online iskustvo i kada se fokus pomeri sa dugmeta Pogledajte na vezu Novo, čućete ime biblioteke dokumenata i nakon njega reč „Novo“.

 2. Da biste prikazali SharePoint Online biblioteke dokumenata, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Dugme 'Pogledajte'“. Pritisnite taster Enter. Kada se prikaz biblioteke dokumenata promeni u SharePoint Online iskustvo i kada se fokus pomeri sa dugmeta Pogledajte na vezu Novo, čućete ime biblioteke dokumenata i nakon njega reč „Novo“.

  Savet: Ako ne čujete tekst „Dugme 'Pogledajte'“, to znači da već koristite SharePoint Online iskustvo.

 3. Da biste premestili fokus na listu stavki u biblioteci dokumenata, pritisnite taster Tab dok:

  • U programu JAWS ćete čuti „Svi dokumenti, zaglavlja kolona u koordinatnoj mreži”.

  • U naratoru ćete čuti „Tabele, Ime”, a zatim ostala imena kolona koje trenutno koristite.

 4. Da biste premestili fokus na datoteku ili fasciklu koju želite da uređujete, pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime datoteke ili fascikle.

 5. Da biste otvorili priručni meni za datoteku ili fasciklu, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10:

  • U programu JAWS ćete čuti „Kontekstualni meni”.

  • U naratoru ćete čuti „Otvori”, a zatim imena ostalih komandi u priručnom meniju.

 6. Da biste premestili fokus na komandu Detalji u meniju, pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Detalji”.

 7. Da biste otvorili okno Detalji, pritisnite taster Enter. Fokus se premešta na svojstvo Tip sadržaja (za izabranu datoteku ili fasciklu) u oblasti Svojstva okna Detalji. Čućete „Tip sadržaja”. Uradite nešto od sledećeg za izabranu datoteku ili fasciklu:

  • Da biste odabrali tip sadržaja, pritisnite razmaknicu. Da biste se kretali između tipova sadržaja (pošto čujete imena svakog tipa), koristite taster sa strelicom nagore i strelicom nadole. Da biste izabrali određeni tip sadržaja, pritisnite taster Enter.

  • Da biste uneli ime, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Ime”. Pritisnite taster Enter. Otkucajte ime. Da biste sačuvali novo ime, pritisnite taster Enter.

  • Da biste uneli naslov, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Naslov”. Pritisnite taster Enter. Otkucajte naslov. Da biste sačuvali novi naslov, pritisnite taster Enter.

  Savet: Okno Detalji ostaje otvoreno dok ga ne zatvorite, tako da možete lako da odete u svojstva za stavku bez potrebe da otvarate okno Detalji za svaku stavku.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje fascikle u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za premeštanje ili kopiranje fascikle ili datoteke u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online

Prvi koraci uz čitač ekrana sa modernom bibliotekom dokumenata u usluzi SharePoint Online

Funkcije pristupačnosti u usluzi SharePoint Online

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×