Korišćenje čitača ekrana za prijavljivanje datoteka u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za prijavljivanje datoteka u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite SharePoint Online uz tastaturu i čitač ekrana kao što je JAWS ili Narator, ugrađeni čitač ekrana operativnog sistema Windows, da biste odjavljivali i prijavljivali datoteke u biblioteci dokumenata. Kada odjavite datoteku, možete da je uredite na mreži ili van mreže i da je sačuvate koliko god puta je to potrebno, ali drugi ne mogu da je uređuju. Kada prijavite datoteku, tim može da vidi promene, a datoteka je dostupna drugima da je odjave i uređuju u skladu sa svojim dozvolama.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite SharePoint Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se SharePoint Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za SharePoint Online.

U ovoj temi

Odjavljivanje datoteke iz biblioteke dokumenata

 1. Prijavite se na Office 365 nalog organizacije, pokrenite SharePoint aplikaciju, a zatim otvorite biblioteku dokumenata.

  Savet: Biblioteke dokumenata u sistemu SharePoint Online imaju dva različita prikaza: klasični i SharePoint Online iskustvo. Za većinu ljudi, SharePoint Online iskustvo je podrazumevani prikaz. Međutim, ako čujete „Dugme 'Pogledajte'“ prilikom navigacije u biblioteci dokumenata, koristite klasični prikaz. Da biste prikazali SharePoint Online biblioteke dokumenata, pritisnite taster Enter kada čujete „Dugme 'Pogledajte'“. Kada se prikaz biblioteke dokumenata promeni u SharePoint Online iskustvo i kada se fokus pomeri sa dugmeta Pogledajte na vezu Novo, čućete ime biblioteke dokumenata i nakon njega reč „Novo“.

 2. Da biste prešli na listu fascikli i datoteka, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Zaglavlja kolona”.

 3. Da biste se kretali po listi i izabrali datoteku koju ćete odjaviti i uređivati, pritiskajte taster sa strelicom nadole ili nagore. Ako se datoteka koja vam je potrebna nalazi u potfascikli, izaberite fasciklu, pritisnite taster Enter, a zatim koristite tastere sa strelicama da biste izabrali datoteku.

 4. Da biste se premestili na traku menija, nekoliko puta pritisnite kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete „Otvori“.

 5. Da biste otvorili padajući meni Još komandi, nekoliko puta pritisnite taster sa strelicom nadesno. Pritisnite taster Enter.

 6. Da biste izabrali komandu Odjavi, nekoliko puta pritisnite taster sa strelicom nadole. Pritisnite taster Enter. Izabrana datoteka se odjavljuje za vas i obeležava se u skladu sa tim.

Napomena: Ako druge osobe iz tima pokušaju da urede ili odjave datoteku, dobijaju obaveštenje da je datoteka odjavljena za vas. One i dalje mogu da vide datoteku, ali promene koje unosite mogu da vide tek kada prijavite datoteku.

Otvaranje odjavljene datoteke radi uređivanja

Kada odjavite datoteku, ona se označava kao odjavljena i zaključana je kako je drugi ne bi uređivali. Sada možete da otvorite datoteku ili da je preuzmete, a zatim uredite.

 1. 1. Kada odjavite datoteku fokus se nalazi na traci sa menijima. Da biste prešli na listu datoteka, nekoliko puta pritisnite taster Tab dok ne čujete „Zaglavlja kolona”.

 2. Ako se fokus ne nalazi na pravoj datoteci, pritiskajte taster sa strelicom nadole da biste ga premestili na nju. Da biste otvorili datoteku, pritisnite taster Enter. Datoteka se otvara na zasebnoj kartici u pregledaču i sada možete da unosite promene. Ako je to Office 365 dokument, datoteka se otvara u odgovarajućoj aplikaciji (kao što je Word Online ili Excel Online).

  Savet: Ako biste radije da je otvorite u aplikaciji za stone računare, nekoliko puta pritisnite kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete „Otvoreno“, a zatim pritisnite taster Enter. Da biste izabrali komandu aplikacije za stone računare (na primer, Otvori u programu Word ili Otvori u programu PowerPoint), dvaput pritisnite taster sa strelicom nadole i pritisnite taster Enter.

Prijavljivanje datoteke u biblioteku dokumenata

 1. U usluzi SharePoint Online idite u biblioteku dokumenata.

 2. Da biste prešli na listu fascikli i datoteka, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Zaglavlja kolona”.

 3. Da biste se kretali po listi i izabrali datoteku koju ćete prijaviti, pritisnite taster sa strelicom nadole ili nagore. Ako se datoteka nalazi u potfascikli, izaberite fasciklu i pritisnite taster Enter. Izaberite datoteku koju ste odjavili.

 4. Da biste se premestili na traku menija, nekoliko puta pritisnite kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete „Otvori“.

 5. Da biste otvorili padajući meni Još komandi, nekoliko puta pritisnite taster sa strelicom nadesno. Pritisnite taster Enter.

 6. Da biste izabrali komandu Prijavi, nekoliko puta pritisnite taster sa strelicom nadole. Pritisnite taster Enter.

 7. U dijalogu Prijavljivanje koji se pojavi otkucajte komentar koji rezimira promene koje ste uneli. Komentari prilikom prijave su naročito korisni kada nekoliko osoba radi na datoteci. Ti komentari postaju deo istorije verzija dokumenta, što može da bude važno ako nekad treba da vratite stariju verziju dokumenta.

 8. Pritisnite taster Enter. Verzija datoteke koju ste uredili zamenjuje verziju u biblioteci dokumenata i prijavljuje se. Sada drugi mogu da vide promene koje ste uneli i mogu da odjave datoteku i sami je urede ako imaju dozvolu da to urade.

Odbacivanje promena odjavljene datoteke

Ako odlučite da ne unesete promene u datoteku ili da ih ne sačuvate, možete da odbacite odjavljivanje kako to ne bi uticalo na istoriju verzija.

 1. U usluzi SharePoint Online idite u biblioteku dokumenata.

 2. Da biste prešli na listu fascikli i datoteka, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Zaglavlja kolona”.

 3. Da biste se kretali po listi i izabrali odgovarajuću datoteku, pritisnite taster sa strelicom nadole ili nagore. Ako se datoteka nalazi u potfascikli, izaberite fasciklu i pritisnite taster Enter. Izaberite datoteku koju ste odjavili.

 4. Da biste se premestili na traku menija, nekoliko puta pritisnite kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete „Otvori“.

 5. Nekoliko puta pritisnite taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Još komandi“, a zatim pritisnite taster Enter.

 6. Da biste izabrali komandu Odbaci odjavljivanje, nekoliko puta pritisnite taster sa strelicom nadole. Pritisnite taster Enter.

 7. U poruci se pita da li ste sigurni da želite da izgubite sve promene koje ste uneli u dokument. Ako ste sigurni, pritiskajte taster Tab da biste otišli na dugme Odbaci odjavljivanje i pritisnite taster Enter. Odbacuju se sve promene koje unesete u dokument, a datoteka ostaje nepromenjena, kakva je bila i kada ste je odjavili. Sada drugi mogu da vide promene koje ste uneli i mogu da odjave datoteku i sami je urede ako imaju dozvolu da to urade.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za otpremanje datoteka u biblioteku dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje prilagođenog prikaza u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online

Prvi koraci uz čitač ekrana sa modernom bibliotekom dokumenata u usluzi SharePoint Online

Funkcije pristupačnosti u usluzi SharePoint Online

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×