Korišćenje čitača ekrana za pregledanje aktivnosti datoteke u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za pregledanje aktivnosti datoteke u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite SharePoint Online uz tastaturu i čitač ekrana kao što su JAWS ili Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste pregledali aktivnost datoteke u biblioteci dokumenata. Kada označite istoriju verzija datoteke ili fascikle, možete brzo da saznate kada je stavka promenjena, ko ju je promenio i sve komentare o promenama.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite SharePoint Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se SharePoint Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za SharePoint Online.

Pregledajte aktivnost datoteke u biblioteci dokumenata

 1. Prijavite se na Office 365 nalog organizacije, pokrenite SharePoint aplikaciju, a zatim otvorite biblioteku dokumenata.

  Savet: Biblioteke dokumenata u sistemu SharePoint Online imaju dva različita prikaza: klasični i SharePoint Online iskustvo. Za većinu ljudi, SharePoint Online iskustvo je podrazumevani prikaz. Međutim, ako čujete „Dugme 'Pogledajte'“ prilikom navigacije u biblioteci dokumenata, koristite klasični prikaz. Da biste prikazali SharePoint Online biblioteke dokumenata, pritisnite taster Enter kada čujete „Dugme 'Pogledajte'“. Kada se prikaz biblioteke dokumenata promeni u SharePoint Online iskustvo i kada se fokus pomeri sa dugmeta Pogledajte na vezu Novo, čućete ime biblioteke dokumenata i nakon njega reč „Novo“.

 2. U prikazu Lista ili Pločice izaberite datoteku za koju želite da pregledate istoriju.

  Saveti: 

  • Da biste izabrali datoteku, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Zaglavlja kolona u koordinatnoj mreži, Koristite menije za sortiranje, filtriranje ili grupisanje po koloni“, a zatim koristite taster sa strelicom nadole. (U čitaču ekrana Narator čujete „Ime tabele“ i ime sledeće kolone.)

  • Istorija verzija nije dostupna za OneNote beležnice.

  • Da biste se prebacivali između prikaza Lista i Pločice:

   • Uverite se da nije izabrane nijedna datoteka ili fascikla. Dugme Novo i meni Prikaz dostupni su u meniju samo kada u biblioteci dokumenata nije izabrana nijedna datoteka.

   • Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Novo, napravi novu fasciklu ili Office dokument na ovoj lokaciji“.

   • Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Meni ’Prikaz’” i pritisnite taster Enter.

   • Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Lista“ ili „Pločice“, a onda pritisnite taster Enter.

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Meni, Otvori”. (U Narator ćete čuti „Otvori, Stavka menija”.)

 4. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Više komandi, Ostale stvari koje možete da uradite sa izabranim stavkama i pritisnite taster Enter.

 5. U kontekstualnom meniju, pritisnite taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Istorija verzija” i pritisnite taster Enter. Otvara se prozor Istorija verzija i čućete „Istorija verzija, Radim na tome”.

 6. Da biste prešli na listu verzija, pritiskajte taster Tab dok ne čujete datum prve verzije. Verzije se navode opadajućim redosledom sa najnovijom verzijom na vrhu liste.

  Saveti: U Narator, kada čujete datum verzije, možete da otvorite kontekstualni meni za verziju.

  1. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+strelica nadole. Otvara se kontekstualni meni.

  2. Da biste izabrali Prikaz, Vraćanje u prethodno stanje ili Brisanje, koristite taster sa strelicom nagore i pritisnite taster Enter. Otvara se novi prozor, gde možete da saznate detalje o verziji, potvrdite da želite da zamenite najnoviju verziju izabranom ili potvrdite da želite da izbrišete verziju. Da biste zatvorili prozor, pritisnite taster Enter.

 7. Da biste čuli više informacija za verziju, na primer, datum izmene i ime osobe koja je izmenila, pritisnite taster Tab. Fokus se premešta na sledeću kolonu.

 8. Za kretanje po listi verzija koristite taster Tab.

 9. Da biste izašli iz prozora Istorija verzija, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Dugme Zatvori” i pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za obaveštenja koja se dobijaju kada se datoteka ili fascikla promene u usluzi SharePoint

Korišćenje čitača ekrana za prijavljivanje datoteka u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online

Prvi koraci uz čitač ekrana sa modernom bibliotekom dokumenata u usluzi SharePoint Online

Funkcije pristupačnosti u usluzi SharePoint Online

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×