Korišćenje čitača ekrana za pravljenje zaglavlja ili podnožja u programu Word

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje zaglavlja ili podnožja u programu Word

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite Word 2016 uz tastaturu i Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste napravili zaglavlje ili podnožje koji sadrže standardne informacije o svim stranicama dokumenta, kao što su brojevi stranica, naslov dokumenta, naziv preduzeća i datum.

Napomene: 

U ovoj temi

Pravljenje zaglavlja ili podnožja

Zaglavlja i podnožja su toliko popularna u programu Word da imaju vlastitu traku sa alatkama.

 1. Da biste napravili zaglavlje u dokumentu, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, a zatim pritisnite taster H da biste otvorili meni „Zaglavlje“ sa trake. Funkcija „Narator“ ne objavljuje ime menija.

  Da biste napravili podnožje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, a zatim pritisnite taster O da biste otvorili meni „Podnožje“ sa trake. Funkcija „Narator“ ne objavljuje ime menija.

  Fokus se prebacuje na meni koji navodi rasporede zaglavlja ili podnožja.

 2. Koristite taster Tab ili taster sa strelicom nadole da biste se pomerali kroz listu rasporeda. Pritisnite taster Enter da biste izabrali željeni.

  Raspored koji ste odabrali otvara se u prostoru za zaglavlje i podnožje u dokumentu. Fokus se prebacuje na prvi tekst koji može da se uređuje u rasporedu koji ste izabrali. Nećete moći da uređujete telo dokumenta dok ne zatvorite traku sa alatkama za zaglavlje i podnožje.

 3. Pritisnite taster sa strelicom nadesno da biste prebacili fokus na oblast u kojoj je moguće uređivati tekst. Čućete naglas pročitan tekst čuvara mesta, na primer „Naslov dokumenta“ ili „Kucajte ovde“.

 4. Otkucajte željeni tekst.

 5. Da biste prešli na sledeću oblast u kojoj je moguće uređivati tekst, ako postoji, pritisnite taster sa strelicom nadesno.

 6. Kad završite, pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, a zatim pritisnite taster C da biste zatvorili zaglavlje i prešli na telo dokumenta.

Uređivanje zaglavlja i podnožja

Zaglavlju ili podnožju možete da dodate bilo koji tekst koji želite, na primer brojeve stranica, datum ili broj stranice. Možete da dodate i sliku, na primer logotip preduzeća.

 1. Da biste otvorili i uredili zaglavlje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, H, E.

  Da biste otvorili i uredili podnožje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, O, E.

  Time se fokus premešta na zaglavlje ili podnožje i otvara se traka sa alatkama za zaglavlje i podnožje.

 2. Izvršite željene promene.

 3. Kad završite, zatvorite zaglavlje ili podnožje tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Alt+J, a zatim pritisnite taster C. Fokus se prebacuje na telo dokumenta.

Dodavanje broja stranice u zaglavlje ili podnožje

Word 2016 nudi različite lokacije i formate za brojeve stranica kao stavke menija na traci sa alatkama za zaglavlje i podnožje.

 1. Da biste otvorili zaglavlje za uređivanje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim pritisnite taster E.

  Da biste otvorili podnožje za uređivanje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+F, a zatim pritisnite taster E.

  Time se otvara traka sa alatkama za zaglavlje i podnožje i fokus se premešta na zaglavlje ili podnožje.

 2. Da biste umetnuli broj stranice, pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, a zatim N+U da biste otvorili meni Broj stranice.

 3. Koristite taster sa strelicom nadole da biste se kretali kroz listu mogućih lokacija na stranici (vrh stranice, dno stranice i tako dalje) za broj stranice. Pritisnite tastere Enter ili razmaknica da biste izabrali željenu lokaciju.

  Svaka stavka lokacije na stranici otvara dodatni meni koji nudi opcije na toj lokaciji. Koristite taster sa strelicom nadole da biste pregledali te opcije i izabrali onu koju želite

 4. Kad završite, pritisnite kombinaciju tastera ALt+J, a zatim pritisnite taster C da biste zatvorili traku sa alatkama za zaglavlje i podnožje i vratili fokus na telo dokumenta.

Dodavanje datuma u zaglavlje ili podnožje

 1. Da biste otvorili zaglavlje za uređivanje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, a zatim pritisnite taster E.

  Da biste otvorili podnožje za uređivanje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+F, a zatim pritisnite taster E.

  Time se otvara traka sa alatkama za zaglavlje i podnožje i fokus se premešta na zaglavlje ili podnožje.

 2. Da biste umetnuli datum, pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, a zatim pritisnite taster D da biste otvorili dijalog Datum i vreme.

 3. Koristite taster sa strelicom nadole da biste se pomerali kroz listu mogućih formata datuma i vremena za zaglavlje ili podnožje. Kad pronađete željeni format, pritisnite taster Tab da biste ga izabrali i prešli na druge opcije u dijalogu.

 4. U padajućem okviru za jezik pritisnite taster sa strelicom nadole da biste pregledali instalirane jezike. Pritisnite taster Tab da biste izabrali jezik i prešli na sledeću opciju.

 5. Pritisnite taster Enter ako želite da postavite neke opcije datuma i vremena kao podrazumevane.

 6. Pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme U redu, a zatim pritisnite taster Enter da biste prihvatili izbore.

 7. Da biste zatvorili zaglavlje ili podnožje i vratili se na telo dokumenta, pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, a zatim pritisnite taster C.

Izbor opcije sa trake sa alatkama „Zaglavlje i podnožje“

Traka sa alatkama za zaglavlje i podnožje sadrži mnoge opcije koje možete da koristite za prilagođavanje zaglavlja.

 1. Da biste otvorili traku sa alatkama za zaglavlje i podnožje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, a zatim pritisnite tastere H, E.

 2. Da biste prešli na traku, pritisnite kombinaciju tastera Alt+J.

 3. Pritisnite taster Tab da biste se pomerali kroz komande na traci sa alatkama za zaglavlje i podnožje.

 4. Pritisnite taster Enter da biste izabrali komandu.

 5. Kad završite, zatvorite zaglavlje ili podnožje i zatvorite traku tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Alt+J, a zatim pritisnuti taster C.

Uklanjanje zaglavlja ili podnožja

 1. Da biste uklonili zaglavlje iz dokumenta, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, H da biste otvorili meni Zaglavlje na kartici Umetanje.

  Da biste uklonili podnožje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, O da biste otvorili meni Podnožje na kartici Umetanje.

 2. Pritisnite taster R da biste uklonili zaglavlje ili podnožje, a zatim pritisnite taster ESC da biste se vratili na telo dokumenta.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje, čitanje i brisanje komentara u programu Word

Korišćenje čitača ekrana za poravnavanje teksta i pasusa u programu Word

Tasterske prečice za Microsoft Word u operativnom sistemu Windows

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu Word pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×