Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Access sa tastaturom i čitačem ekrana za dodavanje tabela u Access bazu podataka za stone računare. Testirali smo ga pomoću naratora i NVE da, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok slede uobičajene standarde pristupačnosti i tehnike. Takođe ćete naučiti kako da čuvate i preimenujete tabele.

Napomene: 

U ovoj temi

Tabele u programu Access

Tabele su suštinski važni objekti u bazi podataka jer se u njima skladište sve informacije ili podaci. Na primer, baza podataka za preduzeća može da ima tabelu " Kontakti " koja skladišti imena dobavljača, e-adrese i brojeve telefona. Pre nego što napravite tabele utvrdite šta vam je sve potrebno i odredite sve tabele koje će vam možda biti potrebne. Pomoć za planiranje i dizajniranje baze podataka pronaći ćete u članku Osnove dizajna baze podataka.

Relaciona baza podataka, kao što je Access, obično ima nekoliko logičnih povezanih tabela. U dobro dizajniranoj bazi podataka svaka tabela skladišti podatke o određenoj temi, kao što su zaposleni ili proizvodi. Tabela sadrži zapise (redove), polja (kolone) i vrednosti polja (ćelije) za svaki zapis.

 • Zapis (red) sadrži specifične podatke, kao što su informacije o određenom zaposlenom ili proizvodu.

 • Polje (kolona) sadrži podatke o jednom aspektu teme tabele, kao što je ime, adresa elektronske pošte ili cena.

 • Vrednost polja (ćelija) za zapis sadrži različite tipove podataka, kao što su tekst, brojevi, datumi i hiperveze.

Iako svaka tabela skladišti podatke o određenoj temi, tabele u relacionoj bazi podataka, kao što je Access, skladišti podatke o srodnim temama. Na primer, baza podataka može da sadrži sledeće:

 • Tabela "Klijenti" koja navodi klijente vašeg preduzeća i njihove adrese

 • Tabela "Proizvodi" koja navodi proizvode koje prodajete, uključujući cene i slike za svaku stavku

 • Tabela "porudžbine" koja prati porudžbine kupaca

Da biste povezali podatke uskladištene u različitim tabelama, možete da napravite relacije. Relacija je logička veza između dve tabele koje imaju zajedničko polje. Informacije o kreiranju relacija između tabela u Access bazi podataka za stone računare potražite u tekstu Kreiranje, uređivanje ili brisanje relacije.

Dodavanje tabele

 1. Otvorite novu ili postojeću bazu podataka.

 2. Da biste kreirali tabelu, pritisnite kombinaciju tastera ALT + C, T, N da biste izabrali tabelu na kartici Kreiranje . Dodaje se nova tabela i čujete: "tabela N". Fokus je na drugoj vrednosti polja prvog zapisa. (Podrazumevano ime prvog polja je ID.)

 3. Unesite podatke u tabelu. Možete i da nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je Excel radna sveska. Više informacija potražite u odeljku Kopiranje i lepljenje pomoću Office ostave.

  Kada unesete vrednost polja u novo polje i premestite se na sledeću vrednost polja pomoću tastera sa strelicama, Access automatski imenuje polje polja Field.

Preimenovanje zaglavlja polja

Zaglavlje polja (kolona) možete da preimenujete u tabeli.

 1. Da biste izabrali polje, u bilo kom zapisu postavite fokus na polje i pritisnite kombinaciju tastera CTRL + RAZMAKNICA. Izabrana je kolona.

 2. Da biste otvorili kontekstualni meni, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10.

 3. Da biste izabrali stavku preimenovanje, pritisnite taster N. Fokus se premešta na zaglavlje polja i čujete "napuљtanje menija, lista sa podacima, redove N," ime polja i tip i tekst ". Unesite novo ime za polje.

Savet: Značajna imena zaglavlja, kao što su ime proizvoda ili cena, pomažu vam da saznate šta svako polje sadrži bez njegovog sadržaja.

Umetanje polja

Možete da umetnete polje (kolonu) sa leve strane bilo kog polja u tabeli.

 1. Da biste izabrali polje koje želite da umetnete sa leve strane, u bilo kom nizu, postavite fokus na polje i pritisnite kombinaciju tastera CTRL + RAZMAKNICA. Izabrana je kolona.

 2. Da biste otvorili kontekstualni meni, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10.

 3. Da biste izabrali polje Umetni, pritisnite taster F četiri puta, a zatim pritisnite taster ENTER. Fokus se premešta na prvi zapis u novom polju.

Dodavanje polja

Možete da kreirate novo polje (kolonu) sa desne strane tabele.

 1. Pređite na zapis oko kog želite da dodate novo polje.

  • Da biste se premestili na prvi zapis u tabeli, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Home.

  • Da biste prešli na poslednji zapis poslednjeg polja u tabeli, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+End.

 2. Da biste kreirali novo polje sa desne strane tabele, pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete broj reda i "kolonu", kliknite na dugme da biste ga dodali.

 3. Unesite vrednost polja za trenutni zapis. Kada se premestite u drugu ćeliju, novo polje se dodaje sa podrazumevanim poljem polja.

 4. Da biste prešli na prvi zapis novog polja, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + taster sa strelicom nagore.

Čuvanje tabele

Kada kreirate novu tabelu ili izmenite postojeću tabelu, sačuvajte posao.

 1. Da biste sačuvali tabelu, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + S ili ALT + F, S.

  Kada prvi put sačuvate tabelu, otvara se dijalog " Čuvanje kao " i čujete "Sačuvaj kao" i podrazumevano ime tabele.

  Napomene: 

  • Ako pokušate da zatvorite tabelu bez čuvanja promena, pojavljuje se dijalog potvrda. Da biste sačuvali tabelu pre zatvaranja, pritisnite kombinaciju tastera ALT + Y. Da biste odbacili promene, pritisnite kombinaciju tastera ALT + N.

  • Kada sačuvate promene u postojećoj tabeli, tabela ima ime koje ste prethodno dali. Da biste preimenovali tabelu kada je sačuvate, pritisnite taster F12. Otvara se dijalog " Čuvanje kao " i možete da unesete novo ime.

 2. Otkucajte ime za tabelu, a zatim pritisnite taster ENTER.

  Kada prvi put sačuvate tabelu, dajte joj ime koje opisuje podatke koje sadrži, na primer, kupce, zalihe delovaili proizvode.

  Savet: Odlučite se za konvenciju imenovanja za objekte u bazi podataka i dosledno je koristite.

Preimenovanje tabele

Napomena: Ne možete da preimenujete tabelu kada je otvorena. Da biste zatvorili aktivnu tabelu, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + W. Fokus se premešta na sledeću otvorenu tabelu. Ako nema preostalih otvorenih tabela, fokus se premešta u okno za navigaciju .

 1. U oknu za navigaciju pritiskajte taster TAB dok ne čujete "tabele", a zatim pritisnite taster sa strelicom nadole dok ne čujete željenu tabelu.

 2. Da biste otvorili Kontekstualni meni za tabelu, pritisnite kombinaciju tastera SHIFT + F10.

 3. Da biste izabrali stavku Preimenuj u kontekstualnom meniju, pritisnite taster M dvaput, a zatim pritisnite taster ENTER. Čujete: "preimenovanje".

 4. Otkucajte novo ime i pritisnite taster Enter.

Brisanje tabele

 1. U prikazu lista sa podacima zatvorite sve tabele. Fokus se prebacuje na ono Navigacija.

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete tabelu koju želite da izbrišete.

 3. Pritisnite taster Delete. Otvara se prozor koji traži da potvrdite brisanje. Fokus je na dugmetu Da.

 4. Da biste izbrisali tabelu, pritisnite taster Enter.

Napomena: Da biste se prebacili na prikaz lista sa podacima iz prikaza dizajna , pritisnite kombinaciju tastera ALT + H, W, a zatim H. Da biste se prebacili na prikaz dizajna iz prikaza lista sa podacima , pritisnite kombinaciju tastera ALT + H, W, a zatim D.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pokretanje programa Access

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje ili brisanje kolone u Access bazama podataka na radnoj površini

Korišćenje čitača ekrana za dovosku Excel podatke u Access baze podataka na radnoj površini

Korišćenje čitača ekrana za izvoz Access tabele u tekstualnu datoteku

Korišćenje čitača ekrana za izvoz Access tabele u Excel radnu svesku

Tasterske prečice za Access

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i kretanje po pristupu

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×