Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Access sa tastature i čitač ekrana da biste dodali tabela baze podataka na radnoj površini Access . Testirali smo ga sa Narator, JAWS i NVDA, ali je mogao da funkcioniše sa drugim čitača ekrana dok god Slede uobičajeni standardima pristupačnosti i tehnika. Takođe ćete naučiti kako da sačuvate, preimenujte i brisanje tabela.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Kada koristite narator, podrazumevano će se koristiti standardni raspored tastera na tastaturi. Da biste ovo promenili u postavkama naratora, pritisnite taster sa Windows logotipom+Ctrl+N. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete: „Izbor rasporeda tastera na tastaturi, Standardni“. Da biste promenili raspored na opciju Zastareli, pritisnite jednom taster sa strelicom nadole. Čućete: „Zastareli, izabrano“. Nove komande naratora neće biti dostupne u zastarelom rasporedu tastera na tastaturi ako su pritisci na taster za zastarele komande neusaglašeni sa onima koji se koriste u novim funkcijama naratora.

U ovoj temi

Tabele u programu Access

Tabele su suštinski važni objekti u bazi podataka jer se u njima skladište sve informacije ili podaci. Na primer, baza podataka u preduzeću može da sadrži tabelu „Kontakti" u kojoj su uskladištena imena dobavljača, njihove adrese elektronske pošte i brojevi telefona. Pre nego što napravite tabele utvrdite šta vam je sve potrebno i odredite sve tabele koje će vam možda biti potrebne. Pomoć za planiranje i dizajniranje baze podataka pronaći ćete u članku Osnove dizajna baze podataka.

Relaciona baza podataka, kao što su Access, obično ima nekoliko povezanih tabela. Dobro dizajnirano baze podataka, svaku tabelu skladišti podatke o određenoj temi, kao što su zaposlenih ili proizvoda. Tabela ima zapise (redove), polja (kolona) i vrednosti polja (ćelija) za svaki zapis.

 • Zapis (red) sadrži specifične podatke, kao što su informacije o određenom zaposlenom ili proizvodu.

 • Polje (kolona) sadrži podatke o jednom aspektu teme tabele, kao što je ime, adresa elektronske pošte ili cena.

 • Vrednost polja (ćelija) za zapis sadrži različite tipove podataka, kao što su tekst, brojevi, datumi i hiperveze.

Iako je svaka tabela skladišti podatke o određenom temom, tabela relacione baze podataka kao što su Access, uskladištite podatke o Srodne teme. Na primer, baze podataka mogu da sadrže:

 • Tabelu klijenata koja navodi klijente vašeg preduzeća i njihove adrese

 • U tabeli sa proizvodima koja navodi proizvoda koji ste prodaju sa cenom i slikom za svaku stavku

 • Tabelu porudžbina koja prati porudžbine klijenata

Da biste povezali podatke uskladištene u različite tabele, možete da kreirate relacije. Veza je logička veza između dve tabele koje imaju zajedničke polja. Više informacija o kreiranju relacija između tabela u bazi podataka na radnoj površini za Access , pogledajte Kreiranje, uređivanje ili brisanje relacije.

Dodavanje tabele

 1. Otvorite novu ili postojeću bazu podataka.

  Savet: Čitanje čitača ekrana možda neće pokrenuti dok je tabela otvorena. Ako otvorite postojeću bazu podataka sa tabelama nije otvoren, pritisnite taster Enter. Otvara se prvih tabela u oknu za navigaciju .

 2. Pritisnite tastere Alt + C, T, N. Dodaje se nova tabela i čujete: „Tabela X”. Fokus na prvu ćeliju u drugom polju. (Podrazumevano ime na prvo polje je ID).

 3. Unesite podatke u tabeli ili nalepite podatke u tabeli iz drugog izvora, kao što je radna sveska Excel . Kada unesete vrednosti polja u novo polje i premeštanje na sledeću vrednost polja, Access automatski imena polja FieldX.

 4. Da biste preimenovali polje (kolonu) zaglavlja u tabeli:

  1. Da biste izabrali polje, postavite fokus u polje i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Razmaknica.

  2. Da biste otvorili priručni meni, pritisnite Shift + F10.

  3. Pritisnite taster N. Fokus se premešta na zaglavlje polja i čujete „Napuštanje menija, List sa podacima, Red X”, ime polja i „Tip i tekst”. Unesite novo ime za polje.

  Savet: Prepoznatljiva imena, kao što su ime proizvoda ili cena, vam pomoći da razumete šta svako polje sadrži bez potrebe da vidite njen sadržaj.

 5. Da biste dodali polje (kolonu) u tabelu:

  1. Da biste se premestili na prvi zapis u tabeli, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Home.

  2. Da biste prešli na poslednji zapis poslednjeg polja u tabeli, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+End.

  3. Da biste prešli na novo polje, pritisnite taster sa strelicom nadesno.

  4. Da biste se premestili na prvi zapis u polju, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+strelica nagore.

  5. Unesite podatke. Kada se premestite u drugu ćeliju, novo polje se dodaje sa podrazumevanim imenom Polje X.

Čuvanje tabele

Kada kreirate novu tabelu ili izmenite postojeću tabelu, trebalo bi da je sačuvate.

 1. Da biste sačuvali tabelu, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + P ili Alt + F.

  Kada sačuvate tabelu po prvi put, dijalog Sačuvaj kao se otvara i čujete „Sačuvaj kao, Ime tabele, dve tačke, uređivanje, tip i tekst” i ime tabele.

  Napomene: 

  • Ako pokušate da zatvorite tabelu pre nego što je sačuvate, automatski se pojavljuje dijalog i čujete „Želite li da sačuvate promene u dizajnu tabele Tabela X”? Fokus je na dugmetu Da. Pritisnite taster Enter da biste sačuvali tabelu.

  • Kada sačuvate promene u postojećoj tabeli, tabeli se dodeljuje ime koje ste joj prethodno dali. Da biste preimenovali tabelu kada je sačuvate, pritisnite taster F12. Otvara se dijalog Sačuvaj kao i možete da unesete novo ime.

 2. U okvir za tekst, otkucajte ime za tabelu. Kada prvi put sačuvate tabelu, dajte ime koje opisuje podatke koje ona sadrži. Na primer, možda ćete ime tabele klijente, Zaliha delovaili proizvoda. Access vam pruža mnogo fleksibilnosti kada je u pitanju imenovanja tabela u Veb aplikacijama, ali postoje neka ograničenja:

  • Ime tabele može da sadrži do 64 znaka.

  • Može da sadrži bilo koju kombinaciju slova, brojeva, razmaka i specijalnih znakova, osim tačke (.), znak uzvika (!), uglaste zagrade ([]), na početku razmak, znak jednakosti (=) ili znakove kao što su kolica za vraćanje.

  • Ime ne može da sadrži nijedan od sledećih znakova: ' / \:; * ? "' < > | # < karticu > {} % ~ &.

  Savet: Odlučite na konvencije za imenovanje za objekte u bazi podataka, a to dosledno koristite.

 3. Pritisnite taster ENTER.

Preimenovanje tabele

Napomena: Nije moguće preimenovati tabele kada je otvoreno. Da biste zatvorili aktivne tabele, pritisnite taster F6 ili Ctrl + W. Fokus se premešta u oknu za navigaciju .

 1. U oknu za navigaciju da biste izabrali tabelu koju želite da preimenujete, pritisnite taster Tab dok ne čujete „Tabele”, a zatim pritisnite taster strelica nadole dok ne čujete onaj koji želite.

 2. Da biste otvorili Kontekstualni meni tabele, pritisnite taster Shift + F10.

 3. U kontekstualnom meniju dvaput pritisnite taster M, a zatim pritisnite taster Enter. Čujete: „ide meniji, Preimenuj okvir za tekst, uređuje”. U naratoru, čujete „preimenovanje teksta za uređivanje” praćeno trenutno ime.

 4. U okviru za tekst otkucajte novo ime i pritisnite taster Enter.

Brisanje tabele

 1. U prikazu List sa podacima zatvorite sve tabele. Fokus se prebacuje na ono Navigacija. Da biste izabrali tabelu koju želite da izbrišete, koristite taster sa strelicom nadole.

 2. Pritisnite taster Delete. Otvara se prozor od vas traži da potvrdite brisanje, i čuli „Da li želite da izbrišete tabelu X?” u naratoru, čujete „Microsoft Access dijaloga, da dugme”. Fokus je na dugme da .

 3. Da biste izbrisali tabelu, pritisnite taster Enter.

Napomena: Kada se nalazite u prikazu dizajna , da biste se prebacili u prikaz lista sa podacima , pritisnite taster Alt, J + D, W, a zatim h Da biste se prebacili u prikaz dizajna kada se nalazite u prikazu lista sa podacima , pritisnite taster Alt + H, W, a zatim D.

Takođe pogledajte

Koristite čitač ekrana da biste pokrenuli Access

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje upita u Access bazama podataka za računare

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×