Korišćenje čitača ekrana za izbor kolona za prikazivanje u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za izbor kolona za prikazivanje u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite SharePoint Online uz tastaturu i čitač ekrana kao što je JAWS ili Narator, ugrađeni čitač ekrana operativnog sistema Windows, da biste prilagodili kolone prikazane u biblioteci dokumenata. Na primer, pored kolona „Ime“, „Izmenjeno“ i „Izmenio/la“, možda ćete želeti da prikažete i kolone „ID“, „Kreirao/la“, „Prijavi komentar“ ili „Oznaka usaglašenosti“. Ako izaberete da prikažete odgovarajuće kolone, možete olakšati navigaciju u biblioteci dokumenata.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite SharePoint Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se SharePoint Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za SharePoint Online.

Izbor kolona koje se prikazuju u biblioteci dokumenata

 1. Prijavite se na Office 365 nalog organizacije, pokrenite SharePoint aplikaciju, a zatim otvorite biblioteku dokumenata.

  Savet: Biblioteke dokumenata u sistemu SharePoint Online imaju dva različita prikaza: klasični i SharePoint Online iskustvo. Za većinu ljudi, SharePoint Online iskustvo je podrazumevani prikaz. Međutim, ako čujete „Dugme 'Pogledajte'“ prilikom navigacije u biblioteci dokumenata, koristite klasični prikaz. Da biste prikazali SharePoint Online biblioteke dokumenata, pritisnite taster Enter kada čujete „Dugme 'Pogledajte'“. Kada se prikaz biblioteke dokumenata promeni u SharePoint Online iskustvo i kada se fokus pomeri sa dugmeta Pogledajte na vezu Novo, čućete ime biblioteke dokumenata i nakon njega reč „Novo“.

 2. Idite u biblioteku dokumenata u kojoj želite da prikažete ili sakrijete kolone.

 3. U prikazu Lista ili Pločice, na listi dokumenata, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Zaglavlja kolona u koordinatnoj mreži, Koristite menije za sortiranje, filtriranje ili grupisanje po koloni“. (U funkciji Narator čućete „Ime tabele“.)

  Saveti: Da biste se prebacivali između prikaza Lista i Pločice:

  1. Uverite se da nije izabrana nijedna datoteka ili fascikla. Dugme Novo i meni Prikaz dostupni su u meniju samo kada u biblioteci dokumenata nije izabrana nijedna datoteka.

  2. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Novo, napravi novu fasciklu ili Office dokument na ovoj lokaciji“.

  3. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Meni ’Prikaz’” i pritisnite taster Enter.

  4. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Lista“ ili „Pločice“, a onda pritisnite taster Enter.

 4. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Rasporedi po imenu zaglavlja kolone” ili „Rasporedi” i ime druge kolone (na primer, Izmenjeno, Ocena, ili Odjavi u) , a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se kontekstualni meni i čućete prvu opciju na listi na primer „Od A do Z“ ili „Od starijeg ka novijem“.

 5. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Podmeni postavki kolone“, a zatim pritisnite taster sa strelicom nadesno ili Enter. Otvara se meni podmenija. (U funkciji Narator čućete „Preimenuj“.)

 6. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Prikaži/sakrij kolone“, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se dijalog Uredi prikaz kolona i čućete „Dijalog, Nova kartica, Aplikacija“. (U naratoru se ime dijaloga ne čita.)

  Savet: U podmeniju Postavke kolone možete da preimenujete kolonu, premestite kolonu levo ili desno i da dodate kolonu. Koristite tastere sa strelicama da biste izabrali stavku Preimenuj, Premesti desno ili Dodaj kolonu i pritisnite taster Enter.

 7. Da biste prešli na listu kolona, pritisnite taster Tab. Čitač ekrana čita ime zaglavlja prve kolone na listi.

 8. Da biste prešli na kolone koje želite da prikažete, koristite tastere sa strelicama i, da biste potvrdili ili opozvali izbor u polju za potvrdu, pritisnite razmaknicu.

 9. Da biste primenili izbore, pritiskajte Shift+Tab dok ne čujete „Primeni“ i pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje prilagođenog prikaza u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za otpremanje datoteka u biblioteku dokumenata u usluzi SharePoint Online

Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online

Prvi koraci uz čitač ekrana sa modernom bibliotekom dokumenata u usluzi SharePoint Online

Funkcije pristupačnosti u usluzi SharePoint Online

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×