Korišćenje čitača ekrana za izbor i čitanje okvira za tekst i slika u programu Word

Korišćenje čitača ekrana za izbor i čitanje okvira za tekst i slika u programu Word

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Word sa tastature i čitač ekrana da biste izabrali i pročitajte slike, oblici i okviri za tekst u Word dokumentima. Testirali smo ga sa Narator, JAWS i NVDA, ali je mogao da funkcioniše sa drugim čitača ekrana dok god Slede uobičajeni standardima pristupačnosti i tehnika.

Koristite okno za IzborWord, možete da prikažete sve slike, oblici i okviri za tekst unutar dokumenta kao lista. Pročitajte listu pomoću čitača ekrana i izaberite stavke sa liste da biste pročitali alternativni tekst ili da ih uređujete.

Napomene: 

U ovoj temi

Pristup tekstu u okvirima za tekst

Kada čitača ekrana pročitajte telo teksta, ne može da pronađe okvira za tekst koji plutaju iznad sloj teksta u dokumentu. Da biste pristupili tekst unutar okvira za tekst, koristite okno za Izbor .

 1. U dokumentu pritisnite Alt+H da biste otvorili karticu Početak.

 2. Da biste otvorili okno za Izbor , otkucajte SL, a zatim P. narator objavljuje „Će prikazati sve dugme”. Okviri za tekst, slike i oblici se pojavljuju na listi.

  Napomena: Ako postoji više stranica u dokumentu, okno za Izbor liste samo stavki na trenutnoj stranici.

 3. Koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste se kretali po listi. Narator najavljuje stavke na listi dok se krećete.

 4. Da biste izabrali okvir za tekst, pritisnite razmaknicu.

 5. Da biste otvorili kontekstualni meni, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10. Narator najavljuje: „Stavka menija ‘Iseci’“.

 6. U Naratoru koristite tastere sa strelicama da biste prešli na stavku Uredi tekst i pritisnite taster Enter. Pritisnite bilo koji taster da biste postavili kursor unutar okvira za tekst.

  U JAWS, potrebno je da prvo postavite okvir za tekst Uravnato sa tekstom na dokument. Da biste postavili okvir za tekst u skladu sa tekst, premestite Prelomi tekst, koristite taster strelica nadesno ili nalevo da biste otišli Uravnato sa tekstomi pritisnite taster Enter. Pritisnite taster Esc da biste se vratili u telo dokumenta.

 7. Narator sada može da čita tekst unutar okvira za tekst. Da biste započeli čitanje, pritisnite SR ključnih + M. Da biste se vratili u telo dokumenta posle, dvaput pritisnite taster Esc.

  Da biste čitali sadržaj okvira za tekst u čitaču ekrana JAWS, pritisnite tastere Alt+ Num Pad 5.

Pristup slikama pomoću okna za izbor

Slike koje nisu umetnute slike mogu biti nedostupni čitača ekrana. Da biste pristupili sve slike u dokumentu, koristite okno za Izbor .

 1. U dokumentu pritisnite Alt+H da biste otvorili karticu Početak.

 2. Da biste otvorili okno za Izbor , otkucajte SL, a zatim P. Slike, oblici i okviri za tekst se pojavljuju na listi.

  Napomena: Ako postoji više stranica u dokumentu, okno za Izbor liste samo stavki na trenutnoj stranici.

 3. Koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste se kretali po listi. Narator najavljuje stavke na listi dok se krećete.

 4. Da biste izabrali sliku, pritisnite razmaknicu.

 5. Da biste se vratili u telo dokumenta, pritisnite taster Esc. Narator najavljuje ime datoteke dokumenta.

 6. Narator sada može da čita alternativni tekst za sliku, ako postoji nešto. Da biste započeli čitanje, pritisnite taster SR taster Ctrl + R.

  U čitaču ekrana JAWS pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+ Num Pad 5.

Pristup plutajućih objekata bez upotrebe okna za izbor

Možete brzo da Premeštanje fokusa između plutajućih objekata bez upotrebe okna za Izbor .

 1. Da biste premestili fokus na prvu plutajući objekat u dokumentu, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Alt + 5.

 2. Pritisnite taster Tab da biste se kretali kroz plutajućih objekata u dokumentu.

 3. Za vraćanje na normalnu navigaciju, pritisnite taster Esc.

Access umetnutih objekata bez upotrebe okna za izbor

Možete da radite na liniji objekata kao čitanje dokumenta, bez upotrebe okna za Izbor .

 1. Narator objavljuje objekte kada pročita kroz dokument. Da biste zaustavili na objekat, pritisnite taster Ctrl.

  Savet: Ako nedostaje na pravom mestu i treba da se vratite ili prosledi na jednu reč u dokumentu istovremeno, pritisnite taster strelica nalevo ili nadesno dok ne čujete narator objaviti na objekat koji želite.

 2. Da biste izabrali objekat, pritisnite taster Shift + strelica nadesno.

 3. Sada možete da radite na objekat. Na primer, da biste otvorili Kontekstualni meni, pritisnite Shift + F10.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za umetanje slike u programu Word

Korišćenje čitača ekrana za proveru pravopisa i gramatike u programu Word

Tasterske prečice za Microsoft Word u operativnom sistemu Windows

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigacija programa Word

Koristite TalkBack čitaču ugrađene Android ekrana da biste pronašli i pročitajte okvira za tekst i slike u Word dokumentima na telefonu.

Napomene: 

U ovoj temi

Čitanje teksta unutar okvira za tekst

 1. Otvorite Word dokument na telefonu. Prevucite udesno do TalkBack počinje da čitate dokument tekst jedan pasus odjednom.

 2. Da biste se premestili na sledeći pasus, prevucite udesno. Kada čujete „Pravougaonik, okvir za tekst”, dobili ste okvir za tekst u okviru dokumenta. TalkBack čita tekst za sadržaj. Kada završite, brzo prevucite nadesno da nastavite da čitate dokument ili da biste se premestili na sledeći okvir za tekst.

Pristup slikama u tekstu

 1. Otvorite Word dokument na telefonu. Prevucite udesno do TalkBack počinje da čitate dokument tekst jedan pasus odjednom.

 2. Da biste se premestili na sledeći pasus, prevucite udesno. Kad stignete sliku, TalkBack čita slika alternativni tekst, praćeno „slika”. Ako slike bez alternativnog teksta, čujete samo „slika”. Kada završite, brzo prevucite nadesno da nastavite da čitate dokument ili da biste se premestili na sledećoj slici.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za umetanje i promenu teksta u programu Word

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigacija programa Word

Koristite Word Mobile Narator, ugrađenih čitač ekrana operativnog sistema Windows, da biste izabrali i pročitajte okvira za tekst u Word dokumente.

Napomene: 

Čitanje teksta unutar okvira za tekst

Kao okvira za tekst pluta iznad slojeva tekst u dokumentu, narator ne čita ih prilikom čitanja telo teksta, tako da imate Krećite se do ih zasebno.

 1. Brzo prevucite nagore ili nadole jednim prstom dok ne čujete: „Stavke”.

 2. Prevucite nadesno dok ne čujete „Pravougaonik”.

 3. Narator sada može da čita sadržaj okvira za tekst. Da biste započeli čitanje, brzo prevucite nadole sa tri prsta. Da biste se premestili na sledeći okvir za tekst, prevucite udesno.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za proveru pravopisa i gramatike u programu Word

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Saznajte kako da se krećete u programu Word pomoću funkcija pristupačnosti

Koristite Word Online sa tastature i čitač ekrana da biste izabrali i pročitajte slike u Word dokumentima. Testirali smo ga sa Narator, JAWS i NVDA, ali je mogao da funkcioniše sa drugim čitača ekrana dok god Slede uobičajeni standardima pristupačnosti i tehnika.

Napomene: 

 • Ako koristite narator uz Windows 10 Fall Creators Update, morate da isključite režim skeniranja da biste uredili dokumente, unakrsne tabele ili prezentacije pomoću usluge Office Online. Više informacija potražite u članku Isključite virtuelni režim ili režim pregledača u čitačima ekrana u Windows 10 Fall Creators Update.

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Kada koristite Word Online, preporučujemo da kao veb pregledač koristite Microsoft Edge. Zbog toga što se Word Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za Word Online.

Pristup umetnute slike

 1. Nakon otvaranja dokumenta u Word Online, da biste pokrenuli narator je kontinuirani čitanje režim, pritisnite taster SR taster Ctrl + R. narator objavljuje sve slike kada pročita kroz dokument. Da biste zaustavili na sliku, pritisnite taster Ctrl.

  Napomena: Ako nedostaje na pravom mestu i treba da se vratite ili prosledite reč u dokumentu istovremeno, pritisnite taster strelica nalevo ili nadesno dok ne čujete čitača ekrana objaviti sliku

 2. Da biste izabrali sliku, pritisnite taster Enter.

 3. Sada možete da radite na slici. Na primer, da biste pristupili alatke za slike, pritisnite kombinaciju tastera Alt + Windows logotipom i pritisnite taster Tab dok ne čujete „Alatke za slike koje nisu odabrane, oblikovanje karticu stavke”, i pritisnite taster Enter da biste otvorili karticu Oblikovanje .

 4. Možete da prilagodite postavke slike kao što su veličina, stil i alternativni tekst. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime postavku koju želite, a zatim pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Koristite čitač ekrana da biste umetnuli sliku ili slike u programu Word

Korišćenje čitača ekrana za proveru pravopisa i gramatike u programu Word

Tasterske prečice u aplikaciji Word Online

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Word

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigacija programa Word

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×