Korišćenje čitača ekrana za čitanje stranica u programu OneNote

Korišćenje čitača ekrana za čitanje stranica u programu OneNote

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite OneNote sa tastature i čitač ekrana da biste pročitali OneNote stranice. Testirali smo ga sa Narator, JAWS i NVDA, ali je mogao da funkcioniše sa drugim čitača ekrana dok god Slede uobičajeni standardima pristupačnosti i tehnika. Pomoću čitača ekrana možete lako da prepoznate liste i naslove. Takođe možete da proverite opise grafiku u alternativni tekst (ako je dostupno).

Napomene: 

U ovoj temi

Pročitajte stranicu u programu OneNote

Čitača ekrana čita naglas kroz stranice u OneNote, objaviti slike, liste i stavke liste, tabele i njihov sadržaj, naslove i hiperveze.

 1. Pritisnite taster F11 da biste se prebacili u režim celog ekrana radi lakše navigacije.

 2. Idite na stranicu koju želite da čitate. Zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Narator, ako ne čujete: „sadržaja bloka za uređivanje” kada otvorite beležnicu, pritisnite taster strelica nadole dok radite. Pritisnite taster SR taster Ctrl + R. narator pokreće stalno pročitati vašoj trenutnoj lokaciji. Alternativno, pritisnite tastere sa strelicama da biste se premestili na sledeći ili prethodni red, na primer, na naslovnoj stranici OneNote .

  • U funkciji JAWS, pritisnite kombinaciju tastera Insert+taster sa strelicom nadole da biste čuli celu stranicu. Druga mogućnost je da koristite tastere sa strelicama da biste prelazili na čitljive elemente jedan po jedan. Druge JAWS komande za čitanje potražite u članku JAWS komande za čitanje.

 3. Da biste zaustavili kontinuirano čitanje u bilo kom trenutku, držite pritisnut taster Ctrl ili zadajte neku drugu komandu.

Čitanje alternativnog teksta slika

Ako vaša stranica OneNote ima slika sa alternativni tekst (alt tekst) naslova i opisa, narator čita opis kada se krećete sliku pomoću tastera sa strelicama. U režimu za čitanje kontinuirani, narator objavljuje slike objekat, ali ne na naslov ili opis. JAWS objavljuje samo slike objekta i naslov, ali ne čita alternativni tekst.

 1. Idite na grafiku i pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10. Otvara se kontekstualni meni.

 2. U meniju, pritisnite taster strelica nadole dok ne čujete: „Alternativni tekst”. Pritisnite taster Enter. Čujete: „Alternativni tekst, prilagođeni naslov, uređujete”, praćeno tekst naslova.

  U JAWS, čujete: „Ide u meniju alternativni tekst” praćeno naslov teksta i „Naslov, uredite”.

 3. Da biste premestili opis alternativnog teksta, pritisnite taster strelica nadole. Čujete tekst objašnjenja.

  U JAWS, čujete: „opis, uređujete”, praćeno na opis.

 4. Da biste izašli iz prozora Alternativni tekst , pritisnite taster Tab dok ne čujete: „Dugme u redu”. Pritisnite taster Enter.

Korišćenje režima skeniranja

Ako OneNote ne podržava komande u oblasti fokusirane, kaže da narator: „Nije u explorable tekst”. U ovom slučaju, možete da koristite narator skeniranje režim da biste pronašli i čitanje teksta.

Da biste uključili skeniranje režim, pritisnite taster SR + RAZMAKNICA. Za više informacija o skeniranje režim, pogledajte Pomoću skeniranje režim.

Prilagođavanje nivoa rečitosti čitača ekrana

Možete da promenite nivo detalja čitača ekrana obezbeđuje na na tekst karakteristike OneNote stranice.

U funkciji Narator možete da odaberete između šest različitih nivoa, od slušanja samo teksta do slušanja detaljnih informacija o oblikovanju. Za više informacija o nivoima rečitosti naratora pogledajte Čitanje teksta.

Da biste prilagodili verbosity Narator, pritisnite SR ključnih + V dok ne čujete na nivo koji želite.

Da biste prilagodili JAWS verbosity, pritisnite SR ključnih + V. Pritisnite taster strelica nadole da biste prešli na verbosity postavke.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za organizovanje beležnica, odeljaka i stranica u programu OneNote

Tasterske prečice u programu OneNote za Windows

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu OneNote

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu OneNote pomoću funkcija pristupačnosti

Koristite OneNote za Android sa Android čitaču ugrađene Android ekrana da biste pročitali OneNote stranice. Pomoću čitača ekrana možete lako da prepoznate liste i naslove. Takođe možete da proverite opise grafiku u alternativni tekst (ako je dostupno).

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Android čitač ekrana, TalkBack. Da biste saznali više o korišćenju programa TalkBack, idite na Android pristupačnost.

 • Uverite se da ste uključili TalkBack pre nego što pokrenete OneNote za Android.

U ovoj temi

Čitanje stranice

Čitač ekrana čita naglas stranicu u programu OneNote za Android, najavljujući slike i veze.

 1. Idite na stranicu koju želite da pročitate i brzo prevucite nadesno dok ne čujete: „Naslov stranice, <naslov>, polje za uređivanje”. Zatim brzo prevlačite nadesno dok ne čujete datum stranice.

 2. Da biste pročitali sav sadržaj na stranici, brzo prevucite nadesno. TalkBack počinje da čita tekst ili veze na stranici.

  • Da biste pročitali slike, brzo prevucite nadesno. TalkBack ih najavljuje kao „<alternativni tekst>, slika”, ako je alternativni tekst dostupan, odnosno „<ime datoteke>, slika” ako alternativni tekst nije dostupan.

  • Da biste zaustavili čitanje, dodirnite ekran pomoću jednog prsta.

Čitanje alternativnog teksta slika

Ako vaša OneNote za Android stranica ima slike sa naslovima ili opisima alternativnog teksta, TalkBack čita naslov i opis praćeno rečju „Slika” kada naiđete na sliku u režimu za čitanje.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za organizovanje beležnica, odeljaka i stranica u programu OneNote

Korišćenje čitača ekrana za umetanje sadržaja u beležnice u programu OneNote

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu OneNote

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu OneNote pomoću funkcija pristupačnosti

Koristite OneNote za Windows 10 sa tastature i čitač ekrana da biste pročitali OneNote stranice. Testirali smo ga sa naratora i JAWS, ali je mogao da funkcioniše sa drugim čitača ekrana dok god Slede uobičajeni standardima pristupačnosti i tehnika.

Pomoću čitača ekrana možete lako da prepoznate liste i naslove u OneNote. Takođe ćete naučiti kako da proverite opise grafiku u alternativni tekst (ako je dostupno).

Napomene: 

U ovoj temi

Čitanje stranice

Čitač ekrana čita naglas stranicu u programu OneNote za Windows 10, najavljujući slike, liste i naslove.

Napomena: Ako se niste odjavili iz aplikacije OneNote za Windows 10 prilikom poslednjeg korišćenja, ona će se otvoriti bez zahteva za prijavljivanjem.

 1. Idite na stranicu koju želite da čitate. Zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Narator, ako ne čujete: „sadržaja bloka za uređivanje” kada otvorite beležnicu, pritisnite taster strelica nadole dok radite. Pritisnite taster SR taster Ctrl + R. narator pokreće stalno pročitati vašoj trenutnoj lokaciji. Alternativno, pritisnite taster na nadole ili nagore tastere sa strelicama da biste se premestili na sledeći ili prethodni red.

   Napomena: Ako OneNote za Windows 10 ne podržava komande u oblasti fokusirane, kaže da narator: „Nije u explorable tekst”. U ovom slučaju, možete da koristite narator skeniranje režim da biste pronašli i čitanje teksta. Da biste uključili skeniranje režim, pritisnite taster SR + RAZMAKNICA.

  • JAWS, pritisnite taster na SR taster strelica nadole da biste čuli cele stranice. Alternativno, koristite tastere sa strelicama da biste pronašli čitljiv elemente jedan po jedan. Za druge JAWS komande za čitanje, pogledajte JAWS čitanje komande.

 2. Da biste zaustavili kontinuirano čitanje u bilo kom trenutku, držite pritisnut taster Ctrl ili zadajte neku drugu komandu.

Čitanje alternativnog teksta slika

Ako vaša OneNote za Windows 10 stranica ima slike sa naslovima i opisima alternativnog teksta (alt tekst), narator čita naslov i opis kada odete na sliku sa tasterima sa strelicama ili kada koristite režim neprekidnog čitanja.

JAWS čita naslov i opis kada odete na sliku, ali će preskočiti slike u režimu neprekidnog čitanja.

Prilagođavanje nivoa rečitosti čitača ekrana

Možete da promenite nivo detalja koje čitač ekrana pruža za karakteristike teksta OneNote za Windows 10 stranice.

U funkciji Narator možete da odaberete između šest različitih nivoa, od slušanja samo teksta do slušanja detaljnih informacija o oblikovanju. Za više informacija o nivoima rečitosti naratora pogledajte Čitanje teksta.

Da biste prilagodili verbosity Narator, pritisnite SR ključnih + V dok ne čujete na nivo koji želite.

Da biste prilagodili JAWS verbosity, pritisnite SR ključnih + V. Pritisnite taster strelica nadole dok ne čujete: „Korisnički verbosity”, iza kojeg sledi trenutnog nivoa, i pritisnite taster RAZMAKNICA dok ne čujete na nivo koji želite. Pritisnite taster Enter da biste zatvorili meni Postavke brzo .

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za deljenje i saradnju na beležnicama u programu OneNote

Tasterske prečice u programu OneNote za Windows 10

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu OneNote

Saznajte kako da se krećete u programu OneNote pomoću funkcija pristupačnosti

Koristite OneNote Online uz tastaturu i Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste čitali OneNote Online stranice. Pomoću čitača ekrana možete lako da prepoznate liste i naslove. Možete da proverite opise grafike u alternativnom tekstu (ako je dostupno).

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Kada koristite OneNote Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se OneNote Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za OneNote Online.

U ovoj temi

Čitanje stranice

Čitač ekrana čita naglas stranicu u programu OneNote Online, najavljujući slike, liste i naslove.

 1. Idite na stranicu koju želite da čitate. Kada otvorite stranicu, čujete ime beležnice, iza kojeg sledi „Uređivanje oblasti, uređivanje, glavni orijentir, naslov”. To vam govori da je fokus na oblasti naslova.

 2. Pritisnite taster Tab da biste se premestili na prvu sadržaja blok. Narator čita prvi red teksta.

 3. Pritisnite taster SR taster Ctrl + R da bi narator pokretanje čitanje stalno vašoj trenutnoj lokaciji. Alternativno, pritisnite taster na nadole ili nagore tastere sa strelicama da biste se premestili na sledeći ili prethodni red.

 4. Da biste zaustavili kontinuirano čitanje u bilo kom trenutku, držite pritisnut taster Ctrl ili zadajte neku drugu komandu.

Čitanje alternativnog teksta slika

Ako vaša OneNote Online stranica ima slike sa opisima alternativnog teksta (alt tekst), narator čita opis i izgovara „Slika“ kada odete na sliku sa tasterima sa strelicama ili kada koristite režim neprekidnog čitanja.

Napomena: U OneNote i OneNote za Windows 10 možete da dodate dve vrste alternativni tekst za sliku: naslov i opis. U OneNote Online, bilo koji alternativni tekst koji dodate uvek je opis. Narator ne može da čita alternativni tekst naslova u OneNote Online.

Čitanje lista i naslova

Ako vaša OneNote Online stranica ima liste sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste ili naslove, narator najavljuje listu ili nivo naslova kada odete u stavku liste ili naslov pomoću tastera sa strelicama. Takođe najavljuje naslove kada koristite režim neprekidnog čitanja.

Takođe pogledajte

Uvećavanje i umanjivanje beležaka u aplikaciji OneNote Online

Tasterske prečice u programu OneNote Online

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu OneNote

Saznajte kako da se krećete u programu OneNote pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×