Korišćenje čitača ekrana da biste napravili zaglavlja kolona u tabeli u programu Excel

Korišćenje čitača ekrana da biste napravili zaglavlja kolona u tabeli u programu Excel

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Excel 2016 uz tastaturu i čitač ekrana kao što su JAWS ili Narator, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste kreirali opisno zaglavlje kolone u tabeli. Kada kreirate tabelu u Excel 2016 radnom listu, Excel 2016 automatski dodaje i prikazuje zaglavlja tabele. Zaglavlja tabele prikazuju podrazumevana imena (možete da ih promenite direktno u radnom listu) ili možete da navedete da prikazuju podatke zaglavlja koji se nalaze u radnom listu.

U dugačkoj tabeli, zaglavlja tabele zamenjuju naslove kolona radnog lista kako bi ostala vidljiva kada se krećete kroz podatke o tabeli. Zaglavlja tabele ne treba mešati sa naslovima kolona radnog lista ili zaglavljima odštampanih stranica.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u programu Excel 2016 za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite JAWS. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

Dodavanje zaglavlja kolona u tabelu

 1. Postavite fokus na bilo koje mesto u tabeli.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, T. Čućete „Gornja traka. Kartica ’Dizajn’. Da biste promenili trake, koristite tastere sa strelicom nalevo ili nadesno. Da biste se kretali po trenutnoj traci, koristite taster Tab ili Shift Tab. Alt praćen tasterima Y, J, T.“

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete nešto od sledećeg:

  • „Polje grupe ‘Opcije stila tabele’. Potvrđen je izbor u polju ‘Red zaglavlja’.“

  • „Nije potvrđen izbor u polju ‘Red zaglavlja’.“

  Pritisnite taster Enter da biste potvrdili izbor u polju i vratili fokus na tabelu.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za umetanje tabele na Excel radni list

Tasterske prečice i funkcijski tasteri u programu Excel

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Excel

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigacija Excel

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×