Konvertovanje baze podataka u .accdb format datoteke

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Access 2010 i Access 2007 podrazumevano kreira baze podataka u .accdb format datoteke koji se obično naziva Access 2007 format datoteke. Ovaj format podržava noviji funkcije kao što su polja sa više vrednosti, makroi za podatke i objavljivanje u Access uslugama. Možete da konvertujete bazama podataka koje su kreirane u programu Microsoft Office Access 2003, Access 2002, Access 2000 ili Access 97 u .accdb format datoteke. Imajte na umu, međutim, koje baze podataka u .accdb format datoteke nije moguće otvoriti ili povezan pomoću verzije programa Access starije od programa Access 2007. Pored toga, u .accdb format ne podržava replikaciju ili bezbednost na korisničkom nivou. Ako je potrebno da delite bazu podataka sa osobama koje koriste Access 2003 ili ranije verzije ili ako morate da koristite replikaciju ili bezbednost na korisničkom nivou, morate da koristite format datoteke .mdb.

Napomena: 

Iako dele istu formatu datoteke, neke nove funkcije programa Access 2010 nije moguće koristiti u programu Access 2007. Više informacija potražite u odeljku koristite Access 2007 da biste otvorili bazu podataka koja je kreirana ili izmenjena u programu Access 2010 .

Ovaj članak sadrži:

Konvertovanje Access 2000 ili Access 2002-2003 baze podataka u .accdb format

Konvertovanje Access 97 baze podataka u .accdb format

Koristite Access 2007 da biste otvorili bazu podataka koja je kreirana ili izmenjena u programu Access 2010

Konvertovanje Access 2000 ili Access 2002 - 2003 baze podataka u .accdb format

Da biste konvertovali u .accdb format datoteke Access 2000 ili Access 2002-2003 baze podataka (.mdb), morate da prvo otvorite bazu podataka pomoću programa Access 2007 ili Access 2010, a zatim je sačuvajte u formatu datoteke .accdb.

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 2. U dijalogu Otvaranje izaberite i otvorite Access 2000 ili Access 2002-2003 baze podataka (.mdb) koju želite da konvertujete.

  Napomena: Ako se pojavi dijalog Poboljšanje baze podataka , baze podataka koristi format datoteke koja je starija od programa Access 2000. Da biste nastavili, pogledajte odeljak Konvertovanje Access 97 baze podataka u .accdb format.

 3. Na kartici datoteka kliknite na dugme Sačuvaj i objavi, a zatim u okviru Tipovi datoteka baze podataka izaberite stavku Access baza podataka (*.accdb).

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj kao.

  Ukoliko su prilikom korišćenja komande Sačuvaj kao otvoreni neki objekti baze podataka, Access će od vas zatražiti da ih zatvorite pre kreiranja kopije. Kliknite na dugme Da da bi Access zatvorio objekte ili kliknite na dugme Ne da biste otkazali ceo proces. Po potrebi, Access će od vas tražiti i da sačuvate sve promene.

 5. U dijalogu Sačuvaj kao, u polju Ime datoteke otkucajte ime datoteke, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

  Access će kreirati kopiju baze podataka, a zatim otvoriti kopiju i automatski zatvoriti originalnu bazu podataka.

Vrh stranice

Konvertovanje Access 97 baze podataka u .accdb format

Koristite sledeću proceduru da biste konvertovanje Access 97 baze podataka (.mdb) u novi format datoteke (.accdb).

 1. U programu Access 2010, na kartici datoteka kliknite na dugme Otvori.

 2. U dijalogu Otvaranje izaberite i otvorite bazu podataka programa Access 97 (.mdb) koju želite da konvertujete.

 3. U dijalogu Poboljšanje baze podataka , kliknite na dugme da.

  Access će kreirati kopiju baze podataka u .accdb format datoteke i automatski zatvara originalnu bazu podataka.

Napomena: Ne možete da koristite dobijene .accdb datoteci u verzijama programa Access starijih od verzije programa Access 2007.

Vrh stranice

Koristite Access 2007 da biste otvorili bazu podataka koja je kreirana ili izmenjena u programu Access 2010

Pošto Access 2010 i Access 2007 koriste isti format datoteke, možete da koristite Access 2007 da biste otvorili bazu podataka koja je kreirana u programu Access 2010 bez prvog pomoću komande " Sačuvaj kao ". Međutim, Access 2010 uključuje nekoliko novih funkcija koje zahtevaju Access 2010 da biste pokrenuli. U zavisnosti od funkcija, jednu od sledećih ponašanja može doći kada pokušate da koristite bazu podataka u programu Access 2007:

 • Ne možete menjati objekat koji koristi nove funkcije.

 • Nije moguće otvoriti objekat koji koristi nove funkcije.

 • Nije moguće otvoriti bazu podataka u programu Access 2007.

Kompletnu listu Access 2010 funkcije koje mogu da dovedu do problema sa kompatibilnošću programa Access 2007, potražite u članku Kompatibilnost između programa Access 2010 i Access 2007.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×