Kontrolisanje oblikovanja prilikom lepljenja teksta

U Word možete odabrati da nalepite tekst pomoću oblikovanja izvora, odredišta ili čistog teksta. Ako uvek želite jednu od opcija, prilagodite je kao podrazumevanu za nalepljeni tekst.

Postavljanje podrazumevanih opcija lepljenja

Podrazumevano Word čuva originalno oblikovanje kada nalepite sadržaj u dokument pomoću kombinacije tastera CTRL + V, dugmeta Nalepi ili kliknite desnim tasterom miša na stavku Nalepi. Da biste promenili podrazumevanu vrednost, slijedite ove korake.

 1. Idite na stavku > Opcijedatoteke > Napredno.

 2. U okviru Isecanje, kopiranje i lepljenjeizaberite strelicu nadole da biste promenili postavku.

  • Lepljenje unutar istog dokumenta    Kada nalepite sadržaj u isti dokument iz kojeg ste kopirali sadržaj.

  • Lepljenje iz jednog dokumenta u drugi    Kada nalepite sadržaj koji je kopiran iz drugog Word dokumenta.

  • Lepljenje iz jednog dokumenta u drugi kada su definicije stilova neusaglašene    Kada nalepite sadržaj koji je kopiran iz drugog Word dokumenta, a stil koji se dodeljuje kopiranim tekstom se definiše drugačije u dokumentu gde se tekst nalepljena.

  • Lepljenje iz drugih programa    Kada nalepite sadržaj koji je kopiran iz drugog programa, kao što je pregledač.

  Kopiranje i lepljenje opcija u programu Word

 3. Svaka postavka ima opcije koje možete da postavite:

  Ažuriranje
  oblikovanja
  izvornog oblikovanjaZadrži samo tekst

  Više informacija o ovim opcijama potražite u članku pronađite željeni izgled.

 4. Izaberite stavku U redu.

Napomene: 

 • Takođe možete da izaberete stavku Podesi podrazumevani lepljenje iz Opcije lepljenja Dugme "Opcije lepljenja" meniju.

 • Meni lepljenja sa izabranim podrazumevanim nalepnikom lepljenja

Promena opcija prilikom lepljenja sadržaja

Kada kopirate sadržaj iz oblikovanog izvora, kao što je Veb stranica ili neki drugi Word dokument, možete da izaberete stavku opcije kada ga nalepite u dokument.

 1. Kliknite na mesto na koje želite da nalepite sadržaj.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + V, a zatim izaberite stavku Opcije lepljenja Dugme "Opcije lepljenja" .

 3. Zadržite pokazivač iznad dugmadi za redigovanje uživo.

  Lepljenje padajućeg menija sa kursora iznad teksta

 4. Izaberite opciju lepljenja koju želite da koristite.

Dugme " Opcije lepljenja " Dugme "Opcije lepljenja" omogućava da izaberete opcije oblikovanja i podrazumevano je uključeno. Ako ne vidite dugme, možda je isključeno. Pratite ove korake da biste ga uključili.

 1. Idite na stavku > Opcijedatoteke > Napredno.

 2. U odeljku Isecanje, kopiranje i lepljenje izaberite stavku Prikaži opcije lepljenja kada nalepite sadržaj.

 3. Izaberite stavku U redu.

Ako je postavka uključena, ali ne vidite dugme prilikom lepljenja, uverite se da nalepite oblikovan sadržaj, a ne čisti tekst (kao u programu NotePad.)

Kada kopirate tekst iz Word dokumenta, Veb stranice ili dokumenta druge aplikacije i nalepite ga u Word dokument, možete da odaberete kako se oblikuje tekst. Možete da zadržite originalno oblikovanje, da se objedinite sa odredišnim oblikovanjem ili da nalepite samo čisti tekst.

 • Zadrži izvorno oblikovanje (K)    Ova opcija zadržava oblikovanje koje je primenjeno na kopirani tekst. Definicije stila povezane sa kopiranim tekstom kopiraju se u odredišni dokument.

 • Objedinjavanje oblikovanja (M)    Ova opcija odbacuje većinu oblikovanja koje je primenjeno direktno na kopirani tekst, ali zadržava oblikovanje koje se smatra naglašavanjem, kao što su podebljavanje i kurziv, kada se primeni samo na deo izbora. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa sa mesta na koje se nalepljuje. Tekst takođe preuzima direktno oblikovanje ili svojstva stila znakova u tekstu koji direktno prethodi kursoru kada se tekst nalepi.

 • Slika (U)   Ova opcija je dostupna samo u Microsoft 365 pretplata. Konvertuje tekst u sliku i lepi ih. Tekst se ne može promeniti, ali ga možete tretirati kao bilo koju drugu sliku ili sliku i korišćenje efekata, ivica ili rotacije. Kada izaberete stavku opcije, na kartici Oblikovanje slike .

 • Zadrži samo tekst (T)    Ova opcija odbacuje kompletno oblikovanje i elemente koji nisu tekst, kao što su slike ili tabele. Tekst preuzima karakteristike stila pasusa u koji se nalepi, kao i direktno oblikovanje ili svojstva stila znakova u tekstu koji direktno prethodi kursoru kada se tekst nalepi. Grafički elementi se odbacuju, a tabele se konvertuju u grupe pasusa.

Kada nalepite stavke iz liste sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste u drugu listu, možete da zadržite originalno oblikovanje ili sekvencu ili da se uklopite u numerisanje ili znakove za nabrajanje odredišne liste.

Lepljenje numerisane stavke tako da se sekvenca nastavlja    Odaberite stavku Nastavi sa listom (C) da biste umetnuti stavke u listu.

Zadržavanje originalnog sekvence na numerisanim stavkama    Odaberite stavku Nova lista (N) za umetanje umetnutih stavki.

Nalepljivanje stavki sa znakovima za nabrajanje u numerisanu listu    Da biste zadržali znakove za nabrajanje, odaberite stavku Zadrži izvorno oblikovanje (K). Da biste konvertovali znakove za nabrajanje u brojeve, odaberite stavku Objedinjavanje oblikovanja (M).

Nalepljivanje numerisanih stavki u listu sa znakovima za nabrajanje    Da biste zadržali originalne brojeve, odaberite stavku ne objedinite listu (D). Da biste konvertovali brojeve u znakove za nabrajanje, odaberite stavku objedinite listu (M).

Lepljenje samo tekstualnih lista    Znakovi za nabrajanje i brojevi se podrazumevano čuvaju prilikom lepljenja samo teksta. Da biste isključili ovo ponašanje:

 1. Idite na stavku > Opcijedatoteke > Napredno.

 2. Opozovite izbor u polju za potvrdu zadrži znakove za nabrajanje i brojeve prilikom lepljenja teksta sa opcijom Zadrži samo tekst.

 3. Izaberite stavku U redu.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×