Konsolidovanje podataka u više radnih listova

Konsolidovanje podataka u više radnih listova

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da biste rezimirali i izveštaja rezultata sa posebnim radnim listovima, možete da konsolidujete podatke iz svakog lista u glavni radni list. Listove može biti u istoj radnoj svesci glavni radni list ili u drugim radnim sveskama. Kada konsolidujete podatke, prikupite podatke tako da možete lakše da ažurirate i grupišete po potrebi.

Na primer, ako imate radni list sa troškovima za svaku od regionalnih kancelarija, možete koristiti konsolidacije da te brojke u master korporativnog troškova radni list. Ovaj glavni radni list može da sadrži ukupne vrednosti prodaje i proseke, tekući nivo zaliha i najprodavaniji proizvodi sa najvećom za celo preduzeće.

Savet: Ako često usaglašavate podatke, mogu vam pomoći da kreirate nove radne listove na predlošku radnog lista koji koristi usaglašeni raspored. Da biste saznali više o predlošcima, pogledajte članak: Kreiranje predloška. Ovo je takođe savršena vremena da biste podesili vaš predložak u Excel tabelama.

Postoje dva načina za konsolidovanje podataka, ili prema položaju ili kategoriji.

Konsolidovanje prema položaju: podatke u izvornim oblastima ima isto raspoređene i koristi iste oznake. Koristite ovaj metod za konsolidovanje podataka iz niza radnih listova, kao što su odeljenja budžet radnih listova koji su kreirani od istog predloška.

Konsolidovanje prema kategoriji: kada podatke u izvornim oblastima raspoređeni istim redosledom, ali koristi iste oznake. Koristite ovaj metod za konsolidovanje podataka iz niza radnih listova koji imaju različite rasporede, ali imaju iste oznake podataka.

 • Konsolidovanje podataka prema kategoriji je sličan za kreiranje izvedene tabele. Sa izvedenom tabelom, međutim, koju možete lako reorganizovanje kategorije. Razmislite o kreiranju izvedene tabele ako je potrebno fleksibilniju Konsolidovanje prema kategoriji.

Napomena: Primeri u ovom članku su kreirane pomoću programa Excel 2016. Iako prikaz se razlikovati ako koristite drugu verziju programa Excel, uputstva su iste.

Pratite ove korake da biste konsolidovali nekoliko radnih listova u glavnom radnom listu:

 1. Ako već niste uradili, podesite podatke u svakom sastavni listu tako što ćete uraditi sledeće:

  • Uverite se da svaki opseg podataka u obliku liste. Svaka kolona su oznake (zaglavlje) u prvom redu i da sadrže slične podatke. Mora da nema praznih redova ili kolona, bilo gde na listi.

  • Stavite svaki opseg na poseban radni list, ali nemojte uneti ništa u glavnom radnom listu gde planirate za konsolidovanje podataka. Excel će ovo da uradite za vas.

  • Uverite se da svaki opseg ima isti raspored.

 2. U glavnom radnom listu kliknite na gornju levu ćeliju oblasti u kojoj želite da se pojave konsolidovani podaci.

  Napomena: Da biste izbegli zamene postojeće podatke u glavni radni list, uverite se da ste ostavili dovoljno ćelija sa desne strane i ispod ove ćelije za konsolidovane podatke.

 3. Kliknite na dugme Podaci>konsolidovanje (u grupi Alatke za podatke ).

  Grupa „Alatke za podatke“ na kartici „Podaci“

 4. U polju funkcija izaberite stavku funkcija za rezimiranje koje želite da Excel koristi za konsolidovanje podataka. Podrazumevana funkcija je zbir.

  Evo primera u kojima ste izabrani tri opsega radnog lista:

  Dijalog konsolidovanje podataka

 5. Izaberite podatke.

  Zatim, u polju referenca kliknite na dugme Skupi da biste smanjili na tabli i izaberite podatke u radnom listu.

  Podaci konsolidaciju Skupi dijalog

  Kliknite na radni list koji sadrži podatke koje želite da konsolidujete, izaberite podatke i zatim kliknite na dugme Razvij dijalog sa desne strane da biste se vratili na dijalog konsolidovanje .

  Ako radni list koji sadrži podatke koje treba da konsolidujete nalazi u drugoj radnoj svesci, kliknite na dugme Pregledaj da biste pronašli tu radnu svesku. Nakon što ste pronašli i kliknuti na dugme u redu, Excel će unesite putanju datoteke u polje referenca i dodati znak uzvika putanja. Zatim možete da nastavite da biste izabrali druge podatke.

  Evo primera u kojima tri opsega radnog lista izabran izabrane:

  Dijalog konsolidovanje podataka

 6. U konsolidovanje iskačući prozor, kliknite na dugme Dodaj. Ponovite ovo da biste dodali sve opsege koje konsolidujete.

 7. Automatski protiv ručno ažuriranje: Ako želite da Excel da ažurirate konsolidaciju tabela automatski kada se izvorni podaci promene, jednostavno potvrdite izbor u polju Kreiraj veze sa izvornim podacima . Ako ovo polje za ostaje opozvan, možete ručno da ažurirate konsolidaciju.

  Napomene: 

  • Nije moguće kreirati veze kada su izvorni i odredišni oblasti na istom listu.

  • Ako treba da promenite obim opsega – ili zamena opsega – izaberite opseg u iskačućem meniju Konsolidovanje i ažurirate pomoću gorenavedenih koraka. Ovo će kreirati novu referencu opsega, tako da ćete morati da izbrišete prethodnu pre nego što ponovo konsolidujete. Jednostavno odaberite stari referencu i pritisnite taster Delete.

 8. Kliknite na dugme u redu, a Excel će generisati konsolidaciju za vas. Opcionalno, možete da primenite oblikovanje. Samo je potrebno da biste oblikovali jednom, osim ako ste ponovo pokrenite konsolidaciju.

  • Sve oznake koje se ne podudaraju sa oznakama u drugim izvornim oblastima, tokom konsolidovanja će stvoriti posebne redove ili kolone.

  • Uverite se da kategorije koje ne želite da konsolidujete imaju jedinstvene oznake koje se pojavljuju na samo jednom izvornom opsegu.

Ako podaci koje treba konsolidovati nalaze se u različitim ćelijama na različitim radnim listovima:

Unos formule sa referencama na ćelije u drugim radnim listovima, jednu za svaki poseban radni list. Na primer, za konsolidovanje podataka iz radnih listova pod imenom prodaje (u ćeliji B4), HR (u ćeliji F5) i Marketing (u ćeliji B9), u ćeliji A2 glavnog radnog lista, unesite sledeće:

Referenca za formule sa više lista u programu Excel

Savet: Da biste uneli referencu ćelije – kao što je prodaja! B4 – u formulu bez potrebe da kucate, otkucajte formulu do mesta gde vam je potrebna referenca, a zatim kliknite na radni list karticu, a zatim kliknite na ćeliju. Excel će dovrši list ime i ćelije adresu za vas. BELEŠKU: formule u tim slučajevima može biti mogućnošću greške, pošto je to lako da biste slučajno izabrali pogrešnu ćeliju. Takođe može biti teško uočiti grešku nakon unošenja složene formule.

Ako podaci koje treba konsolidovati nalaze se u istim ćelijama na različitim radnim listovima:

Unesite formulu sa 3-D referencu koja koristi referencu na opseg imena radnih listova. Na primer, za konsolidovanje podataka u ćelijama od A2 od prodaje preko Marketing uključujući te brojeve, u ćeliji E5 glavni radni list unesite sledeće:

3D list referenca formula u programu Excel

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Excel tasterske prečice i funkcijski tasteri

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×