Konfigurisanje navigacije metapodataka za listu ili biblioteku

Konfigurisanje navigacije metapodataka za listu ili biblioteku

Da biste olakšali korisnicima pronalaženje sadržaja u velikim listama i bibliotekama, možete da konfigurišete navigaciju metapodataka. Navigacija metapodataka omogućava korisnicima da dinamički filtriraju i pronađu sadržaj u listama i bibliotekama pomoću kontrole stabla navigacije za primenu raznih metapodataka na prikaz. Tasterske filtere mogu da se koriste u kombinaciji sa hijerarhijom navigacije da bi se usaglasimo spisak stavki koje se prikazuju.

U ovom članku

Navigacija i funkcije za filtriranje metapodataka

Hijerarhije i ključni filteri za navigaciju

Automatsko kreiranje indeksa

Indeksirani upiti i rezervni upiti

Omogućavanje navigacije i filtriranja metapodataka

Konfigurisanje navigacije metapodataka

Srodni zadaci

Navigacija i funkcije za filtriranje metapodataka

Funkcije navigacije i filtriranje metapodataka olakšavaju rad sa veoma velikim listama i bibliotekama:

Hijerarhije i ključni filteri za navigaciju

Kada se navigacija metapodataka konfiguriše za listu ili biblioteku, Kontrola stabla na levoj strani stranice prikazuje hijerarhiju obe fascikle i uslova koji se upravlja metapodacima koji se mogu koristiti za filtriranje prikaza stavki na listi ili u biblioteci radi kreiranja dinamičkih prikaza za u љatoru. Kontrola dodatnih ključnih filtera prikazuje se ispod kontrole "hijerarhija navigacije" i može se koristiti u kombinaciji sa hijerarhijom navigacije da bi sažila listu prikazanih stavki. Možete da odredite koje kolone iz biblioteke se pojavljuju u hijerarhiji navigacije, a možete i da navedete ključne filtere Kada konfigurišete navigaciju metapodataka.

Korisnici sajta mogu da koriste hijerarhiju navigacije da bi pregledali listu ili biblioteku po fasciklama ili metapodacima. Kada korisnici izaberu mandat koji se upravlja metapodacima u hijerarhiji navigacije, prikaz se automatski filtrira kako bi se prikazali samo one stavke koje su označene tim terminom ili bilo kojim od njegovih termina. Da biste filtrirali samo na određeni termin i isključili podređene terminove, korisnici mogu ponovo da izaberu stavku. Navigacija metapodaci radi zajedno sa filterima navedenim u bilo kom postojećem prikazu liste, kao i sa filtrima navedenim u kolonama za listu.

Navigacija metapodataka

Kontrola stabla

Hijerarhija fascikli za listu ili biblioteku

Pojam

Potomka

Tasterske filtere

Možete da konfigurišete i koristite navigaciju metapodatke za liste i biblioteke čak i ako te liste i biblioteke ne koriste stvarne kolone upravljanih metapodataka zato što postoje dodatni tipovi kolona koji mogu da se koriste kao polja u hijerarhiji navigacije metapodataka, uključujući Tip sadržaja i polja sa izabranim elementom. Ključni filteri mogu da koriste sledeće tipove kolona pored polja kontrolisane metapodatke: tip sadržaja, polje za izbor, osoba ili grupa, polje Datum i vreme i polja broj.

Vrh stranice

Automatsko kreiranje indeksa

Kada konfigurišete navigaciju metapodataka za listu ili biblioteku, možete navesti da li želite da se indeksi kreiraju automatski za polja koja ste izabrali za dodavanje u hijerarhiju navigacije i tastere filtera. Ova postavka je podrazumevano omogućena i to je preporučena postavka. Kada omogućite automatsko indeksiranje, ove indicije kolone će biti kreirane na svim podržanim poljima filtera (osim za polja tip sadržaja i polja sa izabranim elementom), a složeni indeksi će biti kreirani na svim podržanim kombinacijama hijerarhija navigacija i ključu Tara.

Kada se indeksi kreiraju automatski, upiti su dozvoljeni za liste sa više stavki od praga prikaza liste. U nekoliko slučajeva možda ćete morati da onemogućite ovu postavku i ručno konfigurišete prilagođene indeksi. Na primer, ako kombinacija jednostrukih i sloћenih indeksa potrebnih za polja za hijerarhiju navigacije i tastera filtera izabrane premašuje 20 (maksimalan broj indeksa po listi), automatsko indeksiranje mora da se onemogući.

Vrh stranice

Indeksirani upiti i rezervni upiti

Navigacija i filtriranje su podrazumevano omogućeni na većini lokacija kreiranih u SharePoint Server 2010. Čak i ako navigacija metapodataka nije podešena za određenu listu ili biblioteku, navigacija sa metapodacima i filtriranje i dalje se nalaze u pozadini radi poboljšanja performansi prikaza u listama i bibliotekama. Funkcija navigacije i filtriranje metapodataka automatski bira najbolji indeks za rad svaki put kada se prikaz učita. Kada korisnici učitavaju nove prikaze, primenjuju filtere na prikaze, čisti filtere ili primenjuju sortiranje na polju, optimizacija upita određuje najbolji način za izvršavanje upita za bazu podataka bez ponavljanja prikaza liste.

Ako korisnik kreira ili učita prikaz koji ne može da se izrazi kao selektivan indeksirani upit, navigacija i filtriranje podataka za metapodatke kreiraće i izvršiti rezervni upit. Upit za povlačenje je izmenjena verzija originalnog korisničkog upita koji prikazuje delimični skupa traženih stavki zato što radi pod upitom na samo deo liste umesto cele liste. Namera je da korisniku pruži neke korisne rezultate u okolnostima kada je originalni upit zabranjen zbog problema sa većim spiskom. Povremeno će povratni upiti vratiti 0 rezultata ako ne sadrže stavke koje deo liste skenira upit sadrži rezultate koji se podudaraju sa originalnim korisničkim upitom.

Kada se pojavi rezervni upit, korisniku se javlja poruka na ekranu da prikazuje samo delimični skupa rezultata i da mora da primenjuje dodatne filtere da bi prikazala kompletan komplet.

Poruka "povratni upit" služi i kao upozorenje vlasnicima liste ili biblioteke da je raspodela podataka na listi iskrivljena i da je korisnicima blokirano da pristupe sadržaju koji im je potreban zato što određeni korisnički upiti ne mogu da vrate pun niz rezultata.

Vrh stranice

Omogućavanje navigacije i filtriranja metapodataka

Funkcija navigacije i filtriranje metapodataka se podrazumevano omogućava na većini sajtova. Ako nije omogućena za vašu sajt, možete da je omogućite na stranicama funkcije sajta za vašu sajt.

Morate biti vlasnik sajta ili administrator kolekcije lokacija da biste omogućili navigaciju i filtriranje metapodataka.

 1. U meniju Radnje na sajtu izaberite stavku Postavke sajta.

 2. U okviru Radnje na sajtuizaberite stavku Upravljanje funkcijama sajta.

 3. Na listi funkcije Pronađite navigaciju metapodataka i filtriranje, a zatim kliknite na dugme Aktiviraj.

Vrh stranice

Konfigurisanje navigacije metapodataka

Morate da imate najmanje nivo dozvole za upravljanje listama da biste podesili navigaciju metapodataka za listu ili biblioteku.

 1. Idite na listu ili u biblioteku za koju želite da konfigurišete navigaciju metapodataka.

 2. Kliknite na karticu Lista ili Biblioteka na traci, a zatim izaberite stavku postavke liste ili Postavke biblioteke.

 3. U okviru Opšte postavkeizaberite stavku Postavke navigacije metapodataka.

 4. U odeljku Konfigurisanje hijerarhija navigacije izaberite polje ili polja koja želite da se prikažu u hijerarhiji navigacije, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

 5. Fascikle se podrazumevano automatski prikazuju u hijerarhiji navigacije. Ako ne želite da se fascikle prikažu, izaberite stavku fascikle, a zatim stavku Ukloni.

 6. Ponovite korake 4 da biste dodali dodatna polja.

 7. U odeljku Konfigurisanje tastera filteri izaberite polja koja želite da dodate kao ključne filtere, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

 8. U okviru Konfigurisanje automatskog indeksiranja kolone za ovu listu, navedite da li želite da automatski kreirate indekse na ovoj listi da biste povećali performanse upita koje će korisnici izvršavati kada koriste kolone navigacije i kolone filtera tastera ste naveli. Preporučuje se da izaberete opciju automatski upravlja indeksi kolona na ovoj listi.

 9. Kliknite na dugme U redu .

Vrh stranice

Srodni zadaci

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×