Kombinovanje teksta i brojeva

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Recimo da treba da kreirate gramatički ispravnu rečenicu od nekoliko kolona sa podacima da biste se pripremili za masovno slanje pošte. Ili, možda morate da biste oblikovali brojeve sa tekstom bez uticaja na formule koje koriste te brojeve. U programu Excel, postoji nekoliko načina da biste kombinovali tekst i brojeve.

Korišćenje oblika broja za prikazivanje teksta pre ili posle broja u ćeliji

Ako kolona koje želite da sortirate sadrži brojeve i tekst – kao što su proizvod #15, proizvod #100, proizvod #200 – možda neće sortirati kao što očekujete. Možete da oblikujete ćelije koje sadrže 15, 100 i 200 tako da se pojavljuju na radnom listu kao proizvod #15, proizvod #100 i 200 # proizvoda.

Korišćenje prilagođenog formata broja da biste prikazali broj sa tekstom – bez promene na sortiranje od broja. Na ovaj način, promenite kako se broj pojavljuje bez menjanja vrednost.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Na kartici Početak , u grupi broj kliknite na strelicu.
  Pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

 3. Na listi kategorija izaberite kategoriju kao što su Prilagođenii izaberite ugrađeni formatu koji je sličan onaj koji želite.

 4. U polje " tip ", uredite kodove formata brojeva da biste kreirali željeni format.

  Da biste prikazali teksta i brojeva u ćeliji, stavite tekstualnih znakova navoda (” „), ili ispred brojeve sa kosu crtu (\).

  BELEŠKU: uredite ugrađeni format biste uklonili oblikovanje.

Da biste prikazali

Kôd

Način funkcionisanja

12 kao Proizvod br. 12

"Proizvod br. " 0

Tekst pod znacima navoda (uključujući razmak) prikazuje se pre broja u ćeliji. U kodu, „0” predstavlja broj koji se nalazi u ćeliji (na primer, 12).

kao 12 sati 0 minuta

h "sati" m "minuta"

Trenutno vreme se prikazuju pomoću formata datum/vreme h: mm AM/PM, a tekst „EST” prikazuje se posle vremena.

-12 kao Manjak od 12 Din. i 12 kao Višak od 12 Din.

"Višak od" 0,00 Din.; "Manjak od" -0,00 Din.

Vrednost se prikazuje u formatu valute. Pored toga, ako ćelija sadrži pozitivnu vrednost (ili 0), tekst „Višak” prikazuje se posle vrednosti. Ako ćelija sadrži negativnu vrednost, prikazuje se tekst „Manjak”.

Kombinovanje teksta i brojeva iz različitih ćelija u istoj ćeliji pomoću formule

Prilikom kombinovanja brojeva i teksta u ćeliji, brojeve postaju tekst i više ne funkcija kao numeričke vrednosti. To znači da više ne možete da izvršite sve matematičkih operacija na njima.

Da biste kombinovali brojeve, koristite funkciju CONCATENATE ili CONCAT, tekst ili TEXTJOIN funkcije, i na operator ampersand (&).

Napomene: 

 • U Excel 2016, Excel Mobilei Excel Online, CONCATENATE zamenjena funkcijom CONCAT . Iako funkciju CONCATENATE je i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, treba da razmotrite korišćenje CONCAT, jer CONCATENATE možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

 • TEXTJOIN Kombinuje tekst iz više opsega i/ili niske i uključuje znaka za razgraničavanje koji navedete između svake tekstualne vrednosti koje će biti kombinovane. Ako znak za razgraničavanje koji je prazan tekstualnu nisku, ova funkcija će efikasno concatenate opsege. TEXTJOIN nije dostupna u Excel 2013 i prethodne verzije.

Primeri

Pogledajte različite primere na slici ispod.

Pogledaj u upotrebu funkcije TEXT u drugi primer na slici. Kada se pridružite broj i tekstualnu nisku pomoću operatora za spajanje, koristite funkciju teksta da biste kontrolisali način prikaza broja. Formula koristi vrednost iz ćelije (.4 u ovom primeru) – ne oblikovanu vrednost vidite u ćeliji (40%). Koristite funkciju TEXT za vraćanje u prethodno stanje Oblikovanje brojeva.

Primeri kombinovanja teksta i brojeva

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Vidi takođe

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×