Kako se ispravlja #VALUE! greška u funkciji IF

IF je jedna od najraznovrsnijih i najpopularnijih funkcija u programu Excel i često se koristi više puta u jednoj formuli, kao i u kombinaciji sa drugim funkcijama. Nažalost, budući da IF izjave mogu da budu izuzetno kompleksne, veoma često se dešava da se prikaže greška #VALUE!. Grešku obično možete da uklonite ako u formulu dodate specifične funkcije za rukovanje greškama kao što su ISERROR, ISERR ili IFERROR.

Problem: Argument se odnosi na pogrešne vrednosti

Kada postoji referenca ćelije na pogrešnu vrednost, IF prikazuje grešku #VALUE!.

Rešenje: Uz IF možete da koristite bilo koju od formula za rukovanje greškama, kao što su ISERROR, ISERR ili IFERROR. U sledećim temama je objašnjeno kako da koristite IF, ISERROR i ISERR ili IFERROR u formuli kada se argument odnosi na pogrešne vrednosti.

Napomene: 

  • IFERROR je uveden sa programom Excel 2007 i mnogo je bolje koristiti njega nego ISERROR ili ISERR jer ne zahteva da se formula konstruiše tako da ima redundancu. Kada se koriste ISERROR i ISERR, formula se mora izračunavati dva puta, prvo da bi se videlo da li će se dobiti greška, a zatim još jednom da bi se dobio njen rezultat. IFERROR vrši izračunavanje samo jednom.

  • =IFERROR(Formula,0) je mnogo bolje od =IF(ISERROR(Formula,0,Formula))

Problem: Sintaksa je netačna

Ako se sintaksa funkcije ne konstruiše ispravno, funkcija može da vrati grešku #VALUE!.

Rešenje: Proverite da li ste ispravno konstruisali sintaksu. Evo primera ispravno konstruisane formule koja ugnežđuje funkciju IF unutar druge funkcije IF da bi se izračunala odbijanja na osnovu nivoa prihoda.

=IF(E2<31500,E2*15%,IF(E2<72500,E2*25%,E2*28%))

Primer dobro sastavljenog IF izraza

Evo šta to uprošćeno znači – IF(ako je vrednost u ćeliji A5 manja od 31.500, pomnoži tu vrednost sa 15%. IF (ako) nije, proveri da li je vrednost manja od 72.500. IF (ako) jeste, pomnoži sa 25%, u suprotnom pomnoži sa 28%).

Da biste koristili IFERROR sa postojećom formulom, treba samo da obuhvatite dovršenu formulu funkcijom IFERROR:

=IFERROR(IF(E2<31500,E2*15%,IF(E2<72500,E2*25%,E2*28%)),0)

Evo šta to jednostavno znači – AKO bilo koji deo originalne formule da grešku, prikaži 0, u suprotnom vrati rezultat IF izjave. Neki ljudi pišu formule tako da one od početka sadrže rukovanje greškama, ali to nije baš dobro jer će rukovalac greškama potisnuti sve potencijalne greške, pa nećete znati da li formula ispravno funkcioniše ili ne. Ako želite da dodate rukovanje greškama, najbolje je da to uradite kada proverite da li formula ispravno funkcioniše.

Napomena: Vrednosti procene u formulama nemaju zareze. Ako ih dodate, funkcija IF će pokušati da ih koristi kao argumente i Excel će vam prijaviti grešku. S druge strane, množioci u obliku procenata imaju simbol %. To programu Excel govori da te vrednosti želite da vidi kao procente. U suprotnom biste morali da ih unesete kao stvarne vrednosti procenata, na primer „E2*0,25“.

Poruka programa Excel kada vrednosti dodate zarez

Da li imate pitanje za određenu funkciju?

Objavite pitanje na forumu Excel zajednice

Pomozite nam da poboljšamo Excel

Imate li predloge za to kako možemo da poboljšamo sledeću verziju programa Excel? Ako imate, pogledajte teme na lokaciji Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Ispravljanje greške #VALUE!

Funkcija IF

Funkcija IFERROR

Funkcije IS

Funkcija IFS (Office 365 ili Excel 2016 ili kasnije verzije)

Funkcija IF – ugnežđene formule i izbegavanje zamki

Video: Ugnežđene IF funkcije

Pregled formula u programu Excel

Kako izbeći neispravne formule

Upotreba provere grešaka radi otkrivanja grešaka u formulama

Sve Excel funkcije (abecedno)

Sve Excel funkcije (prema kategoriji)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×