Kako se ispravlja #REF! greška

Kako se ispravlja #REF! greška

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Na #REF! greške prikazuje kada formulu koja se odnosi na ćeliju koja nije važeća. To se dešava najčešće kada se ćelije koje su na koje formule upućuju izbrisane ili nalepljen iznad.

Primer – Greška #REF! izazvana brisanjem kolone

Sledeći primer koristi formulu =SUM(B2,C2,D2) u koloni E.

Formula koja koristi eksplicitne reference ćelija kao što je =SUM(B2,C2,D2) može da izazove grešku #REF! ako se kolona izbriše.

Ako treba da biste izbrisali kolonu B, C ili D bi izazvala #REF! greška. U ovom slučaju ćete izbrisati kolone C (2007 prodaja), a formula sada glasi =SUM(B2,#REF!,C2). Kada koristite eksplicitne reference ćelija ovako (gde je koje ukazuju na svaku ćeliju pojedinačno, razdvojene zarezima) i izbrisali referentnog reda ili kolone, Excel ne može da prepozna, tako da daje grešku #REF! greška. Ovo je osnovni razlog zašto korišćenja eksplicitnih referenci ćelija u funkcijama ne preporučuje se.

Primer greške #REF! izazvane brisanjem kolone.

Rešenje

  • Ako ste slučajno izbrisali redove ili kolone, možete odmah da kliknite na dugme „Opozovi radnju“ na priručnoj traci (ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+Z) da biste ih vratili.

  • Prilagodite formulu tako da koristi referenci opsega umesto pojedinačnim ćelijama, kao što su =SUM(B2:D2). Sada mogu da izbrišete bilo koje kolone u okviru zbir opsega i Excel će automatski prilagoditi formulu. Takođe možete da koristite =SUM(B2:B5) za sabiranje redova.

Primer – VLOOKUP sa neispravnim referencama opsega

U sledećem primeru, =VLOOKUP(A8,A2:D5,5,FALSE) vratiće grešku #REF! zato što traži vrednost za vraćanje iz kolone 5, ali je opseg referenci A:D, što je samo 4 kolone.

Primer formule VLOOKUP sa netačnim opsegom.  Formula je =VLOOKU(A8,A2:D5,5,FALSE).  Ne postoji peta kolona u opsegu VLOOKUP, zato 5 izaziva grešku #REF!.

Rešenje

Prilagođavanje opsega da bude veći ili smanjite vrednost kolone za pronalaženje da se podudara sa referenci opsega. =VLOOKUP(a8,a2:E5,5,FALSE) bi važeća referenca opseg, kao i = VLOOKUP(A8,A2:D5,4,FALSE).

Primer – INDEX sa netačnom referencom reda ili kolone

U ovom primeru, formula =INDEX(B2:E5,5,5) daje grešku #REF! zato što opseg INDEX predstavlja 4 reda po 4 kolone, ali formula traži da vrati ono što je u 5. redu i 5. koloni.

Primer formule INDEX sa nevažećom referencom opsega.  Formula je =INDEX(B2:E5,5,5), ali opseg je samo 4 reda sa 4 kolone.

Rešenje

Prilagodite reference na red ili kolonu tako da su unutar opsega indeks za pretraživanje. =INDEX(B2:E5,4,4) daće Nevažeći rezultat.

Primer – Upućivanje na zatvorenu radnu svesku pomoću funkcije INDIRECT

U sledećem primeru, funkcija INDIRECT pokušava da upućuje na radnu svesku koja je zatvorena i dovodi do greške #REF!.

Primer greške #REF! izazvane indirektnim upućivanjem na zatvorenu radnu svesku.

Rešenje

Otvorite radnu svesku koju se upućuje. Na koje ćete naići istu grešku ako pozivate pomoćnih radne sveske sa dinamičkim niz funkcija.

OLE problemi

Ako ste koristili vezu Object Linking and Embedding (OLE) koja vraća grešku #REF!, onda pokrenite program koji veza poziva.

Napomena: OLE je tehnologija koju možete da koristite za deljenje informacija između programa.

DDE problemi

Ako ste koristili temu Dynamic Data Exchange (DDE) koja se javlja na #REF! greška, prvo proverite da li se to odnosi na ispravnu temu. Ako i dalje primate #REF! o grešci, proverite Postavke centra za pouzdanost za spoljnog sadržaja kao prikazane u blokiranje ili deblokiranje spoljnog sadržaja u Office dokumentima.

Belešku: Dynamic Data Exchange (DDE)je osnivanja protokol za razmenu podataka između Microsoft Windows programe.

Problemi sa makroima

Ako makro unosi funkciju na radni list na koji upućuje na ćeliju iznad te funkcije, a na ćeliju koja sadrži funkciju je u redu 1, funkcija će vratiti #REF! Zato što ne postoje ćelije iznad reda 1. Potvrdite izbor funkcije da biste videli ako je argument upućuje na ćeliju ili opseg ćelija koji nije važeći. Ovo će možda zahtevati uređivanje makroa u polju Visual Basic Editor (VBE) da biste preuzeli ta situacija u nalog.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×