Kako se ispravlja #N/A u funkcijama INDEX/MATCH

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Tema opisuje najčešće razloge za "#N/A Error" koja se prikazuje kao rezultat funkcija INDEXili MATCH .
 

Napomena: Ako želite da dobijete funkciju INDEX ili MATCH da biste vratili smislenu vrednost umesto #N/A, koristite funkciju IFERROR , a zatim ugneždite funkcije INDEX i MATCH u okviru te funkcije. Zamena #N/A pomoću sopstvene vrednosti identifikuje grešku, ali ga ne rešava. Tako da je veoma važna, pre korišćenja funkcije IFERROR, uverite se da formula ispravno radi na osnovu vaše namere.

Problem: nema podataka koji se podudaraju

Kada funkcija MATCH ne pronađe vrednost pronalaženja u nizu za pronalaženje, ona vraća #N/a.

Ako smatrate da su podaci prisutni u unakrsnoj tabeli, ali MATCH ne može da ga pronađe, to je možda zato što:

  • Ćelija ima neočekivane znakove ili skrivene razmake.

  • Ćelija možda nije oblikovana kao ispravan tip podataka. Na primer, ćelija ima numeričke vrednosti, ali može biti oblikovana kao tekst.
     

Rešenje: da biste uklonili neočekivane znakove ili skrivene razmake, koristite funkciju CLEAN ili Trim . Takođe proverite da li su ćelije oblikovane kao ispravni tipovi podataka.

Koristili ste formulu niza bez pritiskanjem kombinacije tastera CTRL + SHIFT + ENTER

Kada koristite niz u okviru stavke indeks, Podudaranjeili kombinacijom te dve funkcije, potrebno je da pritisnete CTRL-SHIFT-ENTER na tastaturi. Excel će automatski staviti formulu u okviru kovrdћave proteze {}. Ako pokušate sami da ih unesete, Excel prikazuje formulu kao tekst.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Office 365, možete jednostavno da unesete formulu u izlaznu ćeliju, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formula mora biti uneta kao formula zastarele niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u izlaznu ćeliju, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste to potvrdili. Excel umeće uglaste zagrade na početku i kraju formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Problem: postoji nedoslednost u tipu podudaranja i redosledu sortiranja podataka

Kada koristite Podudaranje, trebalo bi da postoji doslednost između vrednosti u argumentu match_type i redosledu sortiranja vrednosti u nizu za pronalaženje. Ako sintaksa odstupa od sledećih pravila, videćete grešku #N/A.

  • Ako je match_type 1 ili nije naveden, vrednosti u Lookup_array bi trebalo da budu u rastućem redosledu. Na primer,-2,-1, 0, 1, 2..., A, B, C..., FALSE, TRUE, da biste imenovali nekoliko.

  • Ako je match_type , vrednost u Lookup_array bi trebalo da bude u opadajućem redosledu.

U sledećem primeru funkcija MATCH je

= MATCH (40, B2: B10,-1)

Funkcija Excel MATCH

Argument match_type u sintaksi je podešen na-1, što znači da redosled vrednosti u B2: B10 treba da bude u opadajućem redosledu da bi formula funkcionala. Međutim, vrednosti su u rastućem redosledu i to uzrokuje grešku #N/A.

RASPADA Promenite argument match_type u broj 1 ili sortirate tabelu u opadajućem formatu. Zatim pokušajte ponovo.

Da li imate pitanje vezano za određenu funkciju?

Objavite pitanje na forumu Excel zajednice

Pomozite nam da poboljšamo Excel

Imate li predloge kako možemo da poboljšamo sledeću verziju programa Excel? Ako imate, pogledajte teme na lokaciji Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Kako se ispravlja greška „#N/A“

Korišćenje funkcija INDEX i podudaranje radnih listova sa više kriterijuma u programu Excel

Funkcija INDEX

Funkcija MATCH

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Sve Excel funkcije (abecednim redom)

Sve Excel funkcije (po kategoriji)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×