Kako se ispravlja greška „#N/A“

Kako se ispravlja greška „#N/A“

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Greška „#N/A“ obično ukazuje na to da formula ne može da pronađe to što treba da potraži.

Najpopularnije rešenje

Najčešći uzrok greške „#N/A“ javlja se u funkcijama VLOOKUP, HLOOKUP, LOOKUP ili MATCH ako formula ne može da pronađe referentnu vrednost. Na primer, vrednost za pronalaženje ne postoji u izvornim podacima.

Vrednost za pronalaženje ne postoji.  Formula u ćeliji E2 jeste =VLOOKUP(D2,$D$6:$E$8,2,FALSE).  Nije moguće pronaći vrednost stavke „Banana“, tako da formula daje grešku „#N/A“.
Stavka nije pronađena u izvornim podacima

U tom slučaju ne postoji navedena reč „Banana“ u tabeli za pronalaženje, zato funkcija VLOOKUP daje grešku „#N/A“.

Rešenje: uverite se da je vrednost za pronalaženje postoji u izvornim podacima ili koristite rukovalac greške kao što su IFERROR u formuli. Na primer, = IFERROR(FORMULA(),0), koja kaže:

  • =AKO(formula daje grešku, onda prikaži 0, u suprotnom prikaži rezultat formule)

Možete da koristite „“ da biste prikazali ništa ili da ih zamenite sopstvenim tekstom: =IFERROR(FORMULA(),„Ovde stoji poruka o grešci“)

Ako niste sigurni šta sada da uradite ili kakva pomoć vam je potrebna, možete da potražite slična pitanja ili da postavite svoje pitanje na forumu Excel zajednice.

Veza do foruma Excel zajednice

Ako želite da nastavite, onda vam sledeća lista za proveru pruža korake za rešavanje problema kako bi vam pomogla da shvatite šta je problem sa formulama.

Vrednost za pronalaženje i izvora podataka su različitih tipova podataka. Na primer, pokušate da imaju VLOOKUP ukazuju na broj, ali se izvorni podaci uskladišteni kao tekst.

Neispravni tipovi vrednosti.  Primer prikazuje formulu VLOOKUP koja daje grešku „#N/A“ zato što je stavka pronalaženja oblikovana kao broj, ali tabela za pronalaženje oblikovana je kao tekst.
Greška „#N/A“ koju izazivaju različiti tipovi podataka

Rešenje: uverite se da su tipovi podataka isti. Možete da proverite formate ćelija tako što ćete izabrati ćeliju ili opseg ćelija, a zatim kliknite desnim tasterom miša i izaberite stavku Oblikuj ćelije > broj (ili pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + 1), a ako je potrebno promeniti format broja.

Dijalog „Oblikovanje ćelija“ koji prikazuje karticu „Broj“ i izabranu opciju „Tekst“

Savet: Ako treba da nametnete promenu oblika u celoj koloni, prvo primenite željeni oblik, a zatim možete da koristite stavke Podaci > Tekst u kolone > Završi.

Možete da koristite funkciju TRIM da biste uklonili razmake na početku ili. Sledeći primer koristi SKRAĆIVANJE ugnežđene unutar funkcije VLOOKUP da biste uklonili razmake na iz imena u a2: a7 i vratili ime odeljenja.

Korišćenje funkcije VLOOKUP sa funkcijom TRIM u formuli niza radi uklanjanja razmaka na početku ili na kraju.  Formula u ćeliji E3 jeste {=VLOOKUP(D2,TRIM(A2:B7),2,FALSE)} i mora da se unese pomoću kombinacije tastera CTRL+SHIFT+ENTER.

=VLOOKUP(D2,TRIM(A2:B7),2,FALSE)

Napomena: 24. septembar 2018. – Dinamičke formule niza – Ako imate trenutnu verziju usluge Office 365 i koristite kanal izdanja Insiders Fast, onda možete da umetnete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnete taster Enter da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zastarelu formulu niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, umetnuti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog niza, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter da biste je potvrdili. Excel umeće velike zagrade na početak i kraj formule umesto vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Funkcije koje traže podatke u tabelama podrazumevano moraju da se sortiraju po rastućem redosledu. Međutim, funkcije radnog lista VLOOKUP i HLOOKUP sadrže argument range_lookup koji funkciji nalaže da pronađe potpuno podudaranje, čak i ako tabela nije sortirana. Da biste pronašli potpuno podudaranje, podesite argument range_lookup na vrednost FALSE. Imajte na umu da korišćenje vrednosti TRUE, koja funkciji govori da traži približno podudaranje, ne može samo da izazove grešku „#N/A“, već i da pruži pogrešne rezultate, kao što se vidi u sledećem primeru.

Primer korišćenja funkcije VLOOKUP sa TRUE vrednošću argumenta „range_lookup“ može dati pogrešne rezultate.
Funkcija VLOOKUP ne uspeva zbog korišćenja argumenta približnog podudaranja u nesortiranoj tabeli.

U ovom primeru, ne samo da li se vratiti greška #N/A „Banane”, „Kruške” daje cenu za u redu. Ovo je izazvalo pomoću argument TRUE, koji govori VLOOKUP da biste potražili približnog podudaranja umesto potpunog podudaranja. Nema zatvori podudaranja za „Banane” i „Kruške” dolazi pre „Breskvica” po abecednom redu. U ovom slučaju korišćenja funkcije VLOOKUP sa argumentom FALSE se vratiti ispravne cenu za „Kruške”, ali „Banane” bi i dalje dovesti do greške #N/A, jer bez odgovarajućih „banane” na listi za pronalaženje.

Ako koristite funkciju MATCH, pokušajte da promenite vrednosti argumenta tip_podudaranja da biste naveli redosled sortiranja u tabeli. Da bi se pronašla tačna podudarnost, vrednost argumenta tip_podudaranja postavite na 0 (nulu).

Da biste rešili ovaj problem , uverite se da opseg na koji upućuje formula niza ima isti broj redova i kolona kao opseg ćelija u koje je uneta formula niza ili unesite formulu niza u manje ili više ćelija za podudarnost reference opsega u formuli.

U ovom primeru ćelija E2 upućuje na neistovetne opsege ćelija:

Primer formule niza sa referencama neistovetnog opsega koje izazivaju grešku „#N/A“.  Formula u ćeliji E2 jeste {=SUM(IF(A2:A11=D2,B2:B5))} i mora da se unese pomoću kombinacije tastera CTRL+SHIFT+ENTER.

= SUM (IF (A2: A11 = D2, B2: B5))

Kako bi formula tačno izračunavala, mora da se promeni tako da oba opsega odražavaju redove 2 – 11.

= SUM (IF (A2: A11 = D2, B2:B11))

Napomena: 24. septembar 2018. – Dinamičke formule niza – Ako imate trenutnu verziju usluge Office 365 i koristite kanal izdanja Insiders Fast, onda možete da umetnete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnete taster Enter da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zastarelu formulu niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, umetnuti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog niza, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter da biste je potvrdili. Excel umeće velike zagrade na početak i kraj formule umesto vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Primer #N/A vrednosti unete u ćelije koja sprečava formulu SUM da pravilno izračunava.

U ovom slučaju meseci od maja do decembra imaju vrednosti #N/A, stoga nije moguće izračunati ukupnu vrednost i dobija se greška „#N/A“.

Da biste rešili ovaj problem, Proverite sintaksu formule funkcije koju koristite i unesite sve potrebne argumente u formuli koja vraća grešku. To će možda zahtevati odlazak u u programu Visual Basic Editor (VBE) da biste proverili funkciju. VBE možete da pristupite sa kartice "Projektovanje" ili ALT + F11.

Da biste rešili ovaj problem , verifikujte da je radna sveska koja sadrži korisnički definisanu funkcija otvorena i da funkcija ispravno radi.

Da biste rešili ovaj problem, verifikujte da su argumenti u funkciji ispravni i da se koriste na pravom mestu.

Da biste to popravili, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+F9 da biste ponovo izračunali list

Možete da koristite čarobnjak za funkcije će vam pomoći ako niste sigurni koji je odgovarajući argumenti. Izaberite ćeliju sa formulom u pitanje, a zatim idite na karticu " Formula " na traci i pritisnite taster Umetanje funkcije.

Dugme „Umetni funkciju“.

Excel automatski pokreće čarobnjak:

Primer dijaloga čarobnjaka za formule.

Dok klikćete na argumente, Excel pruža odgovarajuće informacije za svaki.

#N/A mogu biti korisne. To je praksa da koristite #N/A prilikom korišćenja podataka kao u sledećem primeru za grafikone, kao #N/A vrednosti neće da prikažete u grafikonu. Evo primera kako izgleda u grafikon sa 0 protiv #N/A.

Primer linijskog grafikona koji ne iscrtava 0 vrednosti.

U prethodnom primeru, videćete da 0 vrednosti su prikazane su prikazani kao ravne linije na dno grafikona i zatim snima da biste prikazali ukupnu vrednost. U sledećem primeru će videti vrednosti 0 zamenjuju #N/A.

Primer linijskog grafikona koji ne iscrtava #N/A vrednosti.

Dodatne informacije o pojavljivanju greške „#NA“ u određenim funkcijama potražite u dolenavedenim temama:

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Konvertovanje brojeva uskladištenih kao tekst u brojeve

Funkcija VLOOKUP

Funkcija HLOOKUP

Funkcija LOOKUP

Funkcija MATCH

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Tasterske prečice u programu Excel za Windows

Tasterske prečice u programu Excel za Mac

Sve Excel funkcije (abecednim redom)

Sve Excel funkcije (po kategoriji)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×