Kako kreirati i urediti nivoe dozvola

Ako ste SharePoint Online administrator, verovatno želite da kontrolišete ko može da unosi promene na lokaciji. Na primer, možda želite da zaposleni u sektoru finansija mogu da uređuju liste, ali da ih zaposleni u sektoru marketinga mogu samo videti. Tu na scenu stupaju dozvole i nivoi dozvola.

Dozvole omogućavaju SharePoint korisnicima da obavljaju određene radnje, kao što je uređivanje stavki na listi ili kreiranje lokacije. Ali u sistemu SharePoint Online ne možete dodeljivati pojedinačne dozvole pojedinačnim korisnicima. Umesto toga, srodne dozvole grupišete u nivo dozvole. Zatim taj nivo dozvole dodeljujete SharePoint grupi koja sadrži osobe za koje dodeljujete dozvole.

SharePoint se dobija sa nekoliko podrazumevanih nivoa dozvola koje možete da koristite, kao što Doprinos i Samo za prikaz. Ako ovi nivoi ne zadovoljavaju vaše potrebe, možete da kreirate novi nivo dozvole. Lakše ćete pratiti nivoe dozvola ako ne menjate podrazumevane vrednosti.

Nivoe dozvola kreirate i menjate na stranici Nivoi dozvola.

Da biste kreirali ili izmenili nivoe dozvola, treba da pripadate SharePoint grupi koja uključuje dozvolu za upravljanje dozvolama. Tu dozvolu podrazumevano imate ako pripadate grupi „Vlasnici“ ili ako ste administrator kolekcije lokacija.

 1. Na lokaciji najvišeg nivoa u kolekciji sajtova, izaberite stavke Postavke Mali zupčanik „Postavke“ koji je zauzeo mesto postavki lokacije. > Postavke sajta.

 2. Na stranici Postavke lokacije, u odeljku Korisnici i dozvole odaberite stavku Dozvole za lokaciju.

 3. Na kartici Dozvole, u grupi „Upravljanje“ odaberite stavku Nivoi dozvola.

  Biranje stranice „Nivoi dozvola“.

 4. Na stranici Nivoi dozvola odaberite stavku Dodaj nivo dozvole.

 5. Na stranici Dodavanje nivoa dozvole navedite ime i opis.

 6. U oblasti Dozvole potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored liste, sajta i ličnih dozvola za koje želite da ih ovaj nivo dozvola uključuje.

 7. Kliknite na dugme Kreiraj.

Od navedenih nivoa dozvola ne možete da menjate samo nivoe Puna kontrola i Ograničen pristup.

Kad kreirate nivo dozvola, dodelite ga SharePoint grupi.

Nov nivo dozvole brzo se kreira pravljenjem kopije postojećeg nivoa dozvole. To bi možda trebalo da uradite kad postojeći nivo ima dozvole slične onima koje će imati novi nivo. Kad napravite kopiju, možete da dodate ili uklonite dozvole koje novi nivo dozvole treba da ima.

Kopiranje nivoa dozvole:

 1. Na stranici Nivoi dozvola kliknite na ime nivoa dozvola koji želite da kopirate. Pazite da kliknete na vezu. Nemojte potvrditi izbor u polju za potvrdu pored imena. Na primer, Doprinos, kao što je prikazano na sledećoj slici.

  Izbor nivoa dozvole.

 2. Na stranici Uređivanje nivoa dozvole odaberite stavku Kopiraj nivo dozvole koja se nalazi na dnu stranice, posle odeljka Lične dozvole.

  Dugme „Kopiraj nivo dozvole“.

 3. Na stranici Kopiranje nivoa dozvole otkucajte ime i opis za novi nivo dozvole.

 4. Odaberite koje dozvole želite da dodate ili uklonite, a zatim odaberite stavku Kreiraj

Kad kreirate nivo dozvola, dodelite ga SharePoint grupi.

U nivo dozvole možete da unesete sledeće izmene:

 • Ažuriranje imena i opisa

 • Dodavanje ili uklanjanje dozvole

Preporučujemo da ne menjate podrazumevane nivoe dozvola koji dolaze uz SharePoint. Podrazumevane nivoe dozvola Puna kontrola i Ograničen pristup ne možete da menjate.

Da biste izmenili nivoe dozvole:

 1. Na stranici Nivoi dozvola kliknite na ime nivoa dozvole koji želite da uredite. Pazite da kliknete na vezu. Nemojte potvrditi izbor u polju za potvrdu pored imena. Na primer, Marketing, kao što je prikazano na sledećoj slici.

  Izbor nivoa usluge „Marketing“.

 2. Na stranici Uređivanje nivoa dozvole možete da:

  • Promenite opis.

  • Dodate dozvole nivou ili ih uklonite iz njega.

 3. Kada napravite promene, kliknite na dugme Prosledi.

Možete da izbrišete sve nivoe dozvola, osim Puna kontrola i Ograničen pristup. Preporučujemo da ne brišete podrazumevani nivo dozvole.

Da biste izbrisali nivo dozvole, na stranici Nivoi dozvola potvrdite izbor u polju za potvrdu pored nivoa dozvole koji želite da izbrišete, a zatim odaberite Izbriši izabrane nivoe dozvola.

Nivoi dozvola se primenjuju na određenu kolekciju lokacija. To znači da će svaka izmena nivoa dozvole koju napravite uticati na celu kolekciju lokacije. Zato, evo nekoliko preporuka:

 • Nemojte uređivati podrazumevane nivoe usluga Ako izmenite podrazumevani nivo dozvole, promene će uticati na sve ugrađene SharePoint grupe u kolekciji lokacija. To može da vas zbuni ako imate dve kolekcije lokacija sa istoimenim nivoima dozvola, ali svaki sa drugačijim skupom dozvola.

 • Nemojte brisati podrazumevane nivoe dozvola Ako izbrišete podrazumevani nivo dozvola, on će biti uklonjen iz svih ugrađenih SharePoint grupa koje ga sadrže u kolekciji lokacija. Korisnici dodeljeni tim grupama mogu da zbog toga izgube kritične dozvole.

 • Dodeljujte nivoe dozvola SharePoint grupama Iako možete da dodelite nivo dozvole jednom SharePoint korisniku, lakše ćete pratiti ko ima dozvole za koje sajtove ako nivoe dozvola dodelite SharePoint grupi i tog korisnika dodate grupi. To takođe može doprineti performansama sajta.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×