Kako da se nosim sa phishing ili lažnim načinom u Outlook.com

Phishing prevara je e-poruka koja se prikazuje kao legitimna, ali je u stvari pokušaj da se dobiju vaše lične informacije ili ukradu vaš novac. I prevaranti mogu da koriste tehniku pod imenom "lažno" da bi se preruљili u stvarnu adresu e-pošte. Evo nekih načina za rad sa phishing i lažnim prevarama uOutlook.com.

Prijavljivanje poruke kao phishing

 1. Na listi poruka izaberite poruku ili poruke koje želite da prijavite.

 2. Iznad okna za čitanje izaberite stavku neželjena > phishing > report da biste prijavili Pošiljalac poruke.

  Snimak ekrana dugmeta „Neželjeno“ u usluzi Outlook.com.

Napomena: Kada označite poruku kao phishing, ona prijavljuje pošiljaoca, ali ih ne blokira da vam šalje poruke u budućnosti. Da biste blokirali pošiljaoca, morate da ih dodate na listu blokiranih pošiljalaca. Više informacija potražite u članku blokiranje pošiljalaca ili označavanje e-pošte kao neželjene u Outlook.com.

Potvrdite pravu adresu e-pošte pošiljaoca

Ako primate e-poštu od pošiljaoca kojeg ste blokirali, možda će lažno poslati e-adresu tako da im prikrije stvarnu adresu e-pošte. Saznajte kako da potvrdite pravu e-adresu pošiljaoca i blokirate ih.

Više načina za postupanje od phishing ili lažnih podataka

Kako da se zaštitite od phishing prevara

Phishing prevara je naizgled legitimna e-poruka, ali je zapravo pokušaj da se dođe do vaših ličnih informacija ili da vam se ukrade novac.

 • Nikada ne odgovarajte na e-poruku u kojoj se od vas traže lični podaci ili informacije o nalogu.

 • Ako primite e-poruku koja izgleda sumnjivo ili u kojoj se od vas traže navedene informacije, nikako nemojte da kliknete na veze koje vas navodno vode do veb lokacije preduzeća.

 • Nikada ne otvarajte nijednu datoteku priloženu uz sumnjivu e-poruku.

 • Ako se čini da e-poruka dolazi od neke kompanije, obratite se službi za korisnike te kompanije telefonom ili preko veb pregledača da biste proverili da li je ta e-poruka legitimna.

 • Na vebu pretražite temu te e-poruke i reč „hoax“ (prevara) u nastavku da biste videli da li je još neko prijavio tu prevaru.

Pet najčešćih tipova prevara

Evo nekih od najčešćih tipova prevara uz dodatne savete o tome kako da ih prepoznate.

Prevara:    Dobili ste e-poruku koja izgleda kao da ju je poslala vaša banka, usluga za e-trgovinu kao što su PayPal ili eBay ili dobavljač e-pošte, sa upozorenjem da će vam blokirati ili zatvoriti račun ako ga ne „potvrdite“ tako što ćete u odgovoru napisati podatke o svom računu.

Šta prevarant hoće:    Ako je reč o prevarama koje imaju veze s bankom ili e-trgovinom, želi da dođe do vaših ličnih podataka kako bi vam ukrao identitet, ispraznio bankovne račune i napakovao troškove na kreditnoj kartici. Ako je poruku navodno poslao dobavljač e-pošte, prevarant želi da sazna korisničko ime i lozinku vašeg naloga e-pošte kako bi vam hakovao nalog i iskoristio ga za slanje neželjene e-pošte.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:    Zahteva se hitan odgovor (na primer, „Morate da verifikujete u roku od 24 časa“). To vam ostavlja malo vremena da istražite je li po sredi legitiman zahtev.

Radnje koje možete da preduzmete:    Pre svega, NE šaljite nikakve lične podatke ili informacije o svom računu, ma koliko ozbiljno zvučala upozorenja.

 • Ako je reč o banci ili sajtu za e-trgovinu, obratite se odeljenju za korisničku podršku telefonom ili na mreži da biste proverili da li je e-poruka prava.

 • Ako je navedeno da e-poruka dolazi sa sajta Outlook.com, prosledite je na adresu report_spam@outlook.com.

 • Prijavite e-poruku kao phishing prevaru (pogledajte članak Prijavljivanje poruke kao phishing iznad).

Prevara:    Na nekom računu postoji novac i osoba koja vam se obraća zvanično želi da ga podeli s vama. Treba samo da joj pošaljete svoje lične podatke ili nešto novca.

Šta prevarant hoće:    Ponekad samo hoće da mu pošaljete novac. A ponekad želi da dođe do vaših ličnih podataka kako bi vam ukrao identitet, ispraznio bankovne račune i povećao troškove na kreditnoj kartici.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:    

 • Svaki dogovor koji uključuje međunarodnu banku ili u kojem se od vas traži da pošaljete podatke ili gotovinu u neku prekookeansku zemlju, treba da vam bude krajnje sumnjiv.

 • Često je prisutan i element krađe. Možda novac zapravo ne pripada ni vama ni prevarantu, nego je pravi vlasnik mrtav ili je reč o korumpiranom službeniku ili nekoj anonimnoj kompaniji kojoj taj novac neće ni nedostajati. Ili je novac navodno vaš, ali neko pokušava da ga ukrade.

 • Ako vam je bilo šta u vezi s tim dogovorom sumnjivo ili ne razumete zašto neko koga ne poznajete nudi tako nešto baš vama (od svih ljudi na svetu), možete da se kladite da hoće da vas nasamare.

Radnje koje možete da preduzmete:    Pre svega, NE šaljite nikakve lične podatke ili informacije o svojim finansijama, ma koliko primamljivo ponuda zvučala.

 • Idite na veb sajt o razotkrivanju prevara kao što je snopes.com i potražite šta sve piše o temi e-poruke.

 • Prijavite e-poruku kao phishing prevaru (pogledajte članak Prijavljivanje poruke kao phishing iznad).

Prevara:   Čestitamo! Upravo ste dobili na lutriji! Ili je vaše ime uneto u Microsoft nagradnu igru i vi ste osvojili glavnu nagradu!

Šta prevarant hoće:    Vaše lične podatke da bi vam ukrao identitet i ispraznio bankovne račune.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:   

 • Vaš ime je ubačeno u lutriju ili nagradnu igru bez vašeg znanja ili dozvole.

 • Prevarant od vas traži informacije o računu u banci da bi vam novac uplatio direktno na račun.

 • Svrha takve nagradne igre je da preduzeće prikupi vaše lične podatke putem obrasca koji popunite kad se uključite u tu nagradnu igru. Zatim te informacije prodaju ili ih iskoriste da bi vam nudili svoje proizvode i usluge. Ni za jednu legitimnu nagradnu igru nije potrebno da dajete podatke o sebi – to ste već uradili.

Radnje koje možete da uradite:   Pre svega, NE šaljite nikakve lične podatke ili informacije o svojim finansijama, ma koliko primamljivo ponuda zvučala.

 • Idite na veb sajt o razotkrivanju prevara kao što je snopes.com i potražite šta sve piše o temi e-poruke.

 • Prijavite e-poruku kao phishing prevaru (pogledajte članak Prijavljivanje poruke kao phishing iznad).

Prevara:    Prijatelj je na odmoru i zapao je u nevolju. Potrebno je da mu hitno pošaljete novac!

Šta prevarant hoće:    Hoće da mu pošaljete novac.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:    Ovu prevaru ćete možda malo teže prozreti. Obično se desi da prevarant hakuje nalog e-pošte vašeg prijatelja i pošalje ovu e-poruku o urgentnoj situaciji na spisak njegovih kontakata. Adresa e-pošte pošiljaoca je ispravna. Oslovljavanje može da bude lično („Dragi Jovane“), ali da li je e-poruku zaista poslao vaš prijatelj?

Radnje koje možete da preduzmete:    Pre nego što bilo šta drugo preduzmete, zastanite i proverite pravo stanje.

 • Pozovite prijatelja telefonom. Ako ne možete da ga dobijete, javite se zajedničkim prijateljima.

 • Zapitajte se sledeće:

  • Iz e-poruke se verovatno vidi da je prijatelj očajan i ne zna kome drugom da se obrati, ali da li je vaš odnos zaista takav da bi vam uputio taj zahtev?

  • Da li vam je ranije pomenuo da ide na put?

  • Kakva je verovatnoća da je prijatelj u situaciji opisanoj u e-poruci i da je uradio išta od onog što se u poruci tvrdi?

  • Da li e-poruka zvuči kao da ju je poslao vaš prijatelj?

 • Osim ako ne možete da stupite u vezu sa prijateljem ili pouzdanim zajedničkim prijateljem ni na koji drugi način osim putem e-poruke, verovatno bi trebalo da pretpostavite da je reč o prevari.

 • Prijavite e-poruku kao phishing prevaru (pogledajte članak Prijavljivanje poruke kao phishing iznad).

Prevara:    Prosledite ovu e-poruku i Microsoft će vam poslati 500 USD! Prosledite ovu peticiju da Outlook.com ostane besplatna usluga! Upozorite sve svoje prijatelje na ovaj strašan računarski virus!

Šta prevarant hoće:    Da vidi kako njegova prevara postaje viralna i da se time hvali svojim prijateljima, takođe prevarantima.

Radnje koje možete da preduzmete:   

 • Ako je reč o računarskom virusu ili nekoj drugoj bezbednosnoj pretnji, idite na veb sajt svog antivirusnog softvera i potražite najnovije informacije o pretnjama.

 • Idite na veb sajt o razotkrivanju prevara kao što je snopes.com i potražite šta sve piše o temi e-poruke.

 • Prijavite e-poštu kao neželjena (pogledajte članakPrijavljivanje poruke kao phishingiznad).

Oporavljanje hakovanog naloga

Ako je neko uљao u vaš nalog Outlook.com ili ste dobili e-poruku sa potvrdom za promenu lozinke koju niste odobrili, možete da oporavite nalog. Dodatne informacije potražite u članku Moj Outlook.com nalog je hakovan.

Dodatne informacije

Da biste saznali više o prevarama u vezi sa e-poštom i veb prevarama, pročitajte članak Zaštita od phishinga.

Srodne teme

Blokiranje pošiljalaca ili označavanje e-pošte kao neželjene u Outlook.com

Primanje e-pošte od blokiranih pošiljalaca u Outlook.com

Identifikovanje sumnjivih poruka u Outlook.com

Vrhunske Outlook.com funkcije za pretplatnike na Office 365

Otkrivanje ransomvera

Office 365 – napredna zaštita

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×