Kako da odredite ko može da pregleda radne verzije

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da kontrolišete koje grupe osoba koje mogu da čitaju radne verzije stavki liste i datoteka. Radne verzije su međuverzije datoteke ili stavke liste ili datoteke koje još nisu odobrene. Radna verzija može biti novu stavku ili stavke koje su promenjene.

Radna verzija se kreira u dva slučaja:

 • Kada se kreira ili ažurira međuverzija datoteke u biblioteci koja prati glavne i međuverzije

 • Kada je stavka liste ili datoteka kreirana ili ažurirana ali još uvek nije odobrena u listi ili biblioteci u kojoj se zahteva odobravanje sadržaja

Možete da odredite koje grupe osoba će moći da pregledaju radne verzije datoteka. Ova postavka može biti različita od postavke za grupu osoba koje mogu da pregledaju ostatak stavki iz liste ili iz biblioteke, kao što su to glavne verzije datoteka ili datoteke i stavke liste koje su odobrene.

Kada pratite glavne i međuverzije, možete da odredite da li osobe moraju da imaju dozvolu za uređivanje pre nego što mogu da pregledaju i čitaju međuverzije. Kada se primeni ta postavka, osobe sa dozvolom za uređivanje datoteke mogu da rade na datoteci, ali osobe sa dozvolom samo za čitanje ne mogu da vide međuverzije. Na primer, možda ne želite da svako ko ima pristup vašoj biblioteci vidi komentare ili korekture dok se datoteka uređuje. Ukoliko se glavne i međuverzije prate i ukoliko niko još nije objavio glavnu verziju, datoteku neće moći da vide osobe koje nemaju dozvolu za gledanje radnih verzija.

Kada se zahteva odobravanje sadržaja, možete da odredite da li datoteke koje čekaju odobrenje mogu da pregledaju osobe sa dozvolom za čitanje, osobe sa dozvolom za uređivanje, ili samo autor i osobe sa dozvolom za odobravanje stavki. Ukoliko se prate i glavne i međuverzije, autor mora da objavi glavnu verziju da bi datoteka mogla da se preda na odobravanje. Kada se zahteva odobravanje sadržaja, osobe koje imaju dozvolu za čitanje sadržaja, ali ne i dozvolu za gledanje radnih verzija će videti poslednju odobrenu verziju ili glavnu verziju datoteke.

Na primer, možda ćete želeti da ograničite korisnike koji nisu uključeni u proces odobravanja tako da ne mogu da vide dokumente koji sadrže neproverene informacije pre objavljivanja glavne verzije ili će vaša organizacija možda zahtevati da određene datoteke budu poverljive. U tim slučajevima trebalo bi da prihvatite podrazumevana ograničenja. S druge strane, možda ćete želeti da odobravanje sadržaja koristite da biste odredili status stavke liste ili datoteke, ali ne i da biste kontrolisali pristup njoj dok se ona koriguje. Na primer, možda ćete želeti da osobe koje čitaju datoteku znaju da je to radna verzija koja bi mogla da se promeni jer još uvek nije odobrena, ali ne želite da sprečite osobe koje posećuju vašu lokaciju da čitaju tu datoteku. U tom slučaju, bilo kojoj osobi koja ima dozvolu za čitanje stavki u listi ili biblioteci možete da omogućite da pregleda radne verzije.

Da biste odredili ko može da pregleda radne verzije, morate imati dozvolu za dizajniranje liste ili biblioteke.

Sledeći postupak se primenjuje isključivo na biblioteke koje prate i glavne i međuverzije i na liste ili biblioteke koje zahtevaju odobravanje sadržaja.

 1. Ako lista ili biblioteka nije već otvorena, kliknite na njeno ime na traci „Brzo pokretanje“.

  Ako se ne pojavi ime liste ili biblioteke, izaberite stavku Prikaz celog sadržaja lokacije i zatim kliknite na ime liste ili biblioteke.

  1. Na na postavke meni Settings menu , izaberite stavku Postavke listeili kliknite na dugme postavke za tip biblioteke koju želite da otvorite.

   Na primer, u biblioteci dokumenata izaberite stavku Postavke biblioteke dokumenata.

 2. U grupi Opšte postavke izaberite stavku Postavke za kreiranje verzija.

 3. U odeljku Bezbednost radnih verzija stavki, u grupi Ko bi trebalo da vidi radne verzije stavki u ovoj listi? ili Ko bi trebalo da vidi radne verzije stavki u ovoj biblioteci dokumenata?, izaberite grupu korisnika kojoj želite da omogućite pregledanje radnih verzija.

  Za korisnike koji mogu da odobre stavke opcija je dostupna samo ukoliko biblioteka zahteva odobravanje sadržaja.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Napomena: Kada se zahteva odobravanje sadržaja, osobe koje imaju dozvolu za čitanje sadržaja ali nemaju dozvolu za gledanje radnih verzija će videti poslednju odobrenu verziju ili poslednju glavnu verziju datoteke. Ukoliko se glavne i međuverzije prate i ukoliko niko još nije objavio glavnu verziju, datoteku neće moći da vide osobe koje nemaju dozvolu za gledanje radnih verzija.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×