Kako da ispravite grešku #VALUE! u funkcijama INDEX/MATCH

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ova tema opisuje uobičajene scenarije u kojima nailazite na #VALUE! grešku prilikom korišćenja funkcija INDEX i MATCH zajedno u formuli. Jedan od najčešćih razloga za korišćenje kombinacije funkcija INDEX i MATCH jeste kada želite da potražite vrednost u scenariju u kom VLOOKUP ne funkcioniše, na primer kada tražena vrednost sadrži više od 255 znakova.

Problem: Formula nije uneta kao niz

Ako koristite INDEX kao formulu niza zajedno sa funkcijom MATCH kako biste mogli da preuzmete vrednost, morate da konvertujete formulu u formulu niza, u suprotnom vidite #VALUE! grešku.

Rešenje:Funkcije INDEX i MATCH treba da se koriste kako formula niza, što znači da treba da pritisnete kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER. To automatski stavlja formulu u velike zagrade {}. Ako pokušate sami da ih unesete, Excel prikazuje formulu kao tekst.

Ako koristite funkcije INDEX/MATCH kada imate traženu vrednost veću od 255 znakova, one moraju da se unesu kao formula niza.  Formula u ćeliji F3 jeste =INDEX(B2:B4,MATCH(TRUE,A2:A4=F2,0),0) i ona se unosi pritiskom kombinacije tastera Ctrl+Shift+Enter

Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Office 365, onda možete jednostavno unesite formulu u ćeliju na izlaz, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formule kao formule niza dinamičke. U suprotnom, formula moraju da se unesu kao formule niza zastarelog tako što ćete prvo izabrati izlaz ćeliju, unosite formulu u ćeliji izlaz, a zatim pritisnuti Kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičasta zagrada na početku i kraju formulu za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Funkcija INDEX

Funkcija MATCH

Pronalaženje vrednosti pomoću funkcije VLOOKUP, INDEX ili MATCH

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Sve Excel funkcije (abecednim redom)

Sve Excel funkcije (po kategoriji)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×