Kako da ispravite grešku „#N/A“ u funkciji VLOOKUP

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ova tema opisuje najčešće uzroke pogrešne rezultat na funkciju VLOOKUP i pruža predloge za korišćenje funkcija INDEX i MATCH umesto toga.

Savet: Takođe, pogledajte na kartica sa kratkim uputstvima: VLOOKUP savete za rešavanje problema koji predstavlja najčešćih razloga za probleme sa #NA u praktične PDF datoteku. Možete da delite PDF datoteke sa drugima ili štampanje za svoje potrebe.

Problem: Vrednost za pronalaženje nije u prvoj koloni u argumentu table_array

Jedan ograničenje funkcije VLOOKUP je da vidi samo za vrednosti na krajnjoj levoj koloni u nizu tabele. Ako vaš zadatu vrednost ne nalazi u prvu kolonu niza, videćete grešku # n/a.

U sledećoj tabeli, želimo da preuzmemo broj prodatih jedinica za kelj.

Greška „#NA“ u funkciji VLOOKUP: Vrednost za pronalaženje nije u prvoj koloni tabele niza

Greška #N/A rezultat vrednost pronalaženja „Kelj” će se pojaviti u drugoj koloni (proizvodi) niz_tabele A2:C10 . U ovom slučaju, Excel traži u koloni A, kolonu B.

Rešenje: možete da isprobate da biste rešili ovaj problem tako što ćete prilagoditi da upućujete na odgovarajuću kolonu u VLOOKUP. Ako je to moguće, pokušajte da se kolona. Koje možda izuzetno impracticable, ako imate veliko ili složeno unakrsnih tabela gde vrednosti ćelija su rezultati druge izračunavanja – ili možda postoje druge logičke razloga zašto jednostavno ne možete da premestite kolone oko. Rešenje je da koristite kombinaciju funkcija INDEX i MATCH, koju možete da pronađete vrednost u koloni bez obzira na njegov položaj lokaciju u tabelu za pronalaženje. Pogledajte sledeći odeljak.

Razmislite o tome da umesto toga koristite indeks/podudaranja

Funkcija INDEX i MATCH su dobre opcije za mnogim slučajevima u kojima VLOOKUP ne zadovoljava vaše potrebe. Ključni prednost indeks/PODUDARANJE je da možete da pronađete vrednost iz kolone u bilo kojoj lokaciji u tabelu za pronalaženje. Funkcija INDEX daje vrednost iz navedenog tabela/opseg – prema njena pozicija. PODUDARANJE daje relativni položaj vrednosti u tabela/opseg. Korišćenje funkcija INDEX i MATCH zajedno u formuli za pronalaženje vrednosti u tabeli/niza tako što ćete navesti relativni položaj vrednosti u nizu/tabele.

Postoji nekoliko prednosti korišćenja indeks/MATCH umesto VLOOKUP:

  • Pomoću funkcije INDEX i MATCH, povratnu vrednost ne treba u istoj koloni kao kolonu za pronalaženje. Ovo se razlikuje od funkcije VLOOKUP, kojim povratnu vrednost mora da bude u preciziranom opsegu. Kako je važno? Kod funkcije VLOOKUP, morate znati broj kolone koja sadrži povratnu vrednost. Iako ne izazov, to može biti naporan kada velike tabele i da imate da biste izračunali broj kolona. Takođe, ako ste Dodaj/ukloni kolone u tabeli, morate da prisetiti i ažurirajte argument indeksni_broj_kolone . Pomoću funkcije INDEX i MATCH, nema brojanja je potreban kao kolonu za pronalaženje se razlikuje od na kolonu koja sadrži povratnu vrednost.

  • Pomoću funkcije INDEX i MATCH, možete da navedete reda ili kolone u nizu – ili oba navedite. To znači da možete da pronađete vrednosti vertikalno i horizontalno.

  • INDEX i MATCH može koristiti za pronalaženje vrednosti u bilo koje kolone. Za razliku od funkcije VLOOKUP – u kojoj možete samo da pronađete na vrednost u prvu kolonu u tabeli – INDEX i MATCH će raditi ako je vrednost za pronalaženje u prvoj koloni, poslednji ili bilo kog mesta u sredini.

  • INDEX i MATCH nude fleksibilnost za pravljenje dinamičke referenca na kolonu koja sadrži povratnu vrednost. To znači da možete dodati kolone u tabelu bez najnovije funkcije INDEX i MATCH. Sa druge strane, VLOOKUP prelomi ako je potrebno da dodate kolonu u tabelu – jer čini statične referencu u tabelu.

  • INDEX i MATCH nudi veću fleksibilnost sa podudaranja. Funkcija INDEX i MATCH da pronađete tačnog podudaranja, ili vrednost koja je veće ili manje od vrednosti za pronalaženje. Funkcija VLOOKUP samo traži najviše podudara sa vrednošću (podrazumevano) ili tačnu vrednost. Funkcija VLOOKUP takođe pretpostavlja podrazumevano prve kolone u nizu tabele su sortirani po abecednom redu, da pretpostavimo tabele nije podešena tako, VLOOKUP će vratiti u prvom najsličniji u tabeli koja možda neće biti podataka koji tražite.

Sintaksa

Da biste napravili sintaksa za indeks/PODUDARANJE, morate da koristite argument niza/referenca iz funkciju INDEX i ugnezdite sintaksa MATCH unutar njega. Ovo se obrasca:

=INDEX(niz ili referenca, MATCH(lookup_value,lookup_array,[match_type])

Hajde da koristimo indeks/MATCH da biste zamenili VLOOKUP sa navedenom primeru. Sintaksa će izgledati ovako:

=INDEX(C2:C10,MATCH(B13,B2:B10,0))

Na jednostavnom srpskom, to znači:

= INDEKSIRANJE (vratili vrednost iz C2:C10 koji odgovara (kelj, što je negde u nizu B2: B10, kojim dobijena vrednost je prva vrednost koja odgovara kelj))

Funkcije INDEX i MATCH mogu da se koriste kao zamena za funkciju VLOOKUP

Formula traži prvu vrednost u C2:C10 koja odgovara vrednosti Kelj (u B7) i daje vrednost u ćeliji C7 (100), što je prva vrednost koja se podudara sa vrednosti „kelj“.

Problem: Potpuno podudaranje nije pronađeno

Kada je argument opseg_za_pronalaženje FALSE – i funkcija VLOOKUP je ne može da pronađe tačno podudaranje u vašim podacima – vraća grešku # n/a.

Rešenje: Ako ste sigurni relevantnih podataka postoji u unakrsnoj tabeli i VLOOKUP ne hvata, potrajati da biste proverili da li u ćelijama da skrivene razmake ili znakove koji se ne štampaju. Takođe, uverite se da pratite ćelije tačan tip podataka. Na primer, ćelija koje sadrže brojeve treba da se oblikuje kao broji tekst.

Takođe, razmislite o korišćenju funkcije CLEAN ili SKRAĆIVANJE za čišćenje podataka u ćelijama.

Problem: Vrednost za pronalaženje manja je od najmanje vrednosti u nizu

Ako je vrednost argumenta range_lookup postavljeno na vrednost TRUE – i za pronalaženje vrednost manja od najmanje vrednosti u nizu – videćete grešku # n/a. TRUE izgled za približno podudara u nizu i daje na vrednost manje od vrednosti za pronalaženje.

U sledećem primeru, vrednost za pronalaženje je 100, ali ne postoje vrednosti u opsegu B2:C10 koje su manje od 100; otuda i greška.

Greška „#N/A“ u funkciji VLOOKUP kada je vrednost za pronalaženje manja od najmanje vrednosti u nizu

Rešenje:

  • Ispravite vrednost za pronalaženje po potrebi.

  • Ako ne možete da promenite vrednost za pronalaženje i želite veću fleksibilnost sa vrednosti koje se podudaraju, razmislite o korišćenju indeks/MATCH umesto VLOOKUP – potražite u odeljku iznad u ovom članku. Sa INDEX i MATCH, možete da pronađete vrednosti koje su veće od manje da ili jednaka vrednosti za pronalaženje. Za više informacija o korišćenju indeks/MATCH umesto funkcije VLOOKUP, pogledajte prethodni odeljak u ovoj temi.

Problem: Kolona za pronalaženje nije sortirana po rastućem redosledu

Ako je vrednost argumenta range_lookup postavljeno na vrednost TRUE – i jedan od kolona za pronalaženje nije sortirana u rastućem redosledu (A-Ž) – videćete grešku # n/a.

Rešenje:

  • Promenite funkciju VLOOKUP da biste potražili potpunog podudaranja. Da biste to uradili, podesite vrednost argument opseg_za_pronalaženje na FALSE. Nema sortiranje je neophodna za vrednost FALSE.

  • Upotrebite funkciju INDEX/MATCH za traženje vrednosti u nesortiranoj tabeli.

Problem: Vrednost je veliki broj pokretnog zareza

Ako imate vrednosti vremena ili veliki broj decimala brojeva u ćelijama, Excel daje grešku # n/a zbog plutajućih tačku preciznost. Sa pokretnim su brojevi koji slede iza decimalnog zareza. (Excel skladišti vrednosti vremena kao pokretnim). Excel ne mogu uskladištiti brojeve sa veoma velike plutajućih tačke, tako da za tu funkciju da bi ispravno radila, pokretnim brojeva će morati da se zaokružuje na 5 decimalnih mesta.

Rešenje: Skratite brojeve tako što ćete ih zaokružiti na najviše pet decimalnih mesta pomoću funkcije ROUND.

Da li imate pitanje vezano za određenu funkciju?

Objavite pitanje na forumu Excel zajednice

Pomozite nam da poboljšamo Excel

Imate li predloge kako možemo da poboljšamo sledeću verziju programa Excel? Ako imate, pogledajte teme na lokaciji Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×