Kada koristiti veb segment upita za sadržaj ili veb segment pretrage sadržaja u sistemu SharePoint

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Postoje dva Veb segmenta koji se mogu koristiti za pretragu podataka na SharePoint lokaciji. Oni su veoma slične: Veb segment sadržaja upita (CQWP) i Web segmenta sadržaja za pretragu (CSWP). Tako što ćete pogledati njihova imena, nije jasno da bi se razlikovali razliku između dva.

Veb segment upita za sadržaj i pretrage sadržaja

U ovom članku ćemo vam pomoći da razumete kako ovi veb segmenti funkcionišu i kada treba da koristite koji veb segment.

Važno je da razumete prednosti i ograničenja ova dva veb segmenta zato što ako odaberete pogrešan, vaša lokacija može da naiđe na probleme sa performansama. Oba veb segmenta možete da koristite za prikazivanje sadržaja zasnovanog na upitu. Jednostavno rečeno, evo kako da se odlučite između njih:

  • Koristite CQWP kada imate ograničenu količinu sadržaja, upit je jednostavan i ne očekujete da sadržaj mnogo raste u budućnosti.

  • Koristite CSWP u svim drugim scenarijima kada želite da prikažete sadržaj koji je zasnovan na upitu.

Dolenavedena tabela pruža poređenje ova dva veb segmenta:

Ponašanje veb segmenta

Veb segment upita za sadržaj

Veb segment pretrage sadržaja

Konfiguracija upita

Jednostavno

Moraćete da znate o određenim funkcijama pretrage, kao što su Upravljanje šemom pretrage u sistemu SharePoint Online.

Upit u velikim količinama sadržaja

Ograničeno

Da

Rukovanje složenim upitima

Ograničeno

Da

Podešavanje razmere za rukovanje budućim rastom sadržaja

Ograničeno

Da

Prikazivanje sadržaja iz drugih kolekcija lokacija

Ne

Da (pogledajte članak Korišćenje Veb segmenta pretrage sadržaja za prikazivanje sadržaja iz drugih kolekcija lokacija ispod)

Dizajn rezultata upita može da se prilagodi

Da, korišćenjem XSLT-a.

Da, korišćenjem HTML-a.

Trošak održavanja u složenoj arhitekturi lokacije

Visok

Mali (pogledajte članak Korišćenje na Veb segment pretrage sadržaja za smanjenje troška održavanja ispod)

Sužavanje obima rezultata pretrage koji su prikazani u veb segmentu

Ne

Da, u kombinaciji sa veb segmentom sužavanja obima.

Oba veb segmenta možete da koristite za prikazivanje informacija uskladištenih na podlokaciji. Korisničko iskustvo za autore sadržaja i posetioce matične lokacije je identično, bez obzira na to koji veb segment koristite. Razlika između veb segmenata je u tehnologiji koju oni koriste. CQWP šalje upit bazi podataka, dok CSWP šalje upit indeksu pretrage.

Evo primera kako se ovi veb segmenti ponašaju. Primer A prikazuje preduzeće koje koristi CQWP za prikazivanje sadržaja sa podlokacije za prodaju, a primer B prikazuje preduzeće koje koristi CSWP za prikazivanje sadržaja sa svoje podlokacije za prodaju.

Kako CQWP i CSWP prikazuju sadržaj

Oblačić sa slikom

Primer A:
Web segment za upit sadržaja

Primer B:
Veb segment pretrage sadržaja

1

Vi ste autor sadržaja na listi.

Vi ste autor sadržaja na listi.

2

Stavke sa liste se odmah skladište u bazi podataka.

U podešenom vremenskom intervalu stavke sa liste se automatski popisuju i dodaju u indeks pretrage.

3

Posetilac prikazuje matičnu lokaciju. CQWP je automatski objavio upit bazi podataka.

Posetilac prikazuje matičnu lokaciju. CSWP automatski objavljuje upit indeksu pretrage.

4

Baza podataka vraća rezultat upita i prikazuje ga u CQWP-u.

Indeks pretrage vraća rezultat upita i prikazuje ga u CSWP-u.

Pošto veb segmenti koriste različite tehnologije, slučajevi u kojima treba da odaberete neki od veb segmenata se razlikuju. Slučaj upotrebe je često složeniji od jednostavnog primera prikazanog u prethodnom odeljku. Pre nego što odlučite koji veb segment da koristite, važno je da razmotrite sledeće:

  • Koliko sadržaja imam?

  • Koliko će složen biti upit?

  • Gde će moj sadržaj biti uskladišten?

  • Koliko će moj sadržaj porasti vremenom?

  • Koliko će se moji troškovi održavanja povećati vremenom?

Preporučujemo da se svim ovim oblastima bavite zajedno, a ne pojedinačno.

Napomena:  Ako razmatrate prelazak sa SharePoint lokalne lokacije na SharePoint Online lokaciju i koristite CQWP-ove na SharePoint lokalnoj lokaciji, možete naići na nekoliko problema sa performansama. U sistemu SharePoint Online nećete moći da podesite razmeru zakupca da biste poboljšali performanse. Isto tako, funkcionalnost keširanja se ponaša drugačije u sistemu SharePoint Online nego na SharePoint lokalnim lokacijama.

Ono što utiče na performanse Veb segment za upit sadržaja

U prethodnom primeru, ako lista „Vesti“ sadrži manje od 5000 stavki, performanse CQWP-a će verovatno biti veoma dobre. Međutim, ako lista „Vesti“ premašuje 5000 stavki, a upit u CQWP-u je složen, veb segment može da naiđe na probleme sa performansama. Teško je definisati šta je to složen upit, ali izvor koji ide na sve lokacije u kolekciji lokacija je složeniji od izvora koji šalje upit određenoj listi. Isto tako, ako upit koristi dodatne filtere, složenost upita se povećava. Složenost upita se povećava u zavisnosti od tipova kolona lokacije i uslova koje koristite. Evo nekoliko primera:

  • Upit koji filteri na kolonu lokacije tipa više redova teksta složeniji je od upita koji filtrira kolonu lokacije tipa Da/ne.

  • Filter koji koristi uslov sadrži složeniji je od upita koji koristi uslov jednako je.

  • Više uslova Ili povećava složenost upita.

Konfiguracija upita u CQWP-u

Performanse CQWP takođe utiče kojoj je sadržaj uskladišten. Ako je vaš sadržaj uskladišten na nekoliko lokacija, ukupnu količinu stavki sa liste Veb segment ima za obradu će uticati na njegove performanse. Na matičnu stranicu lokacije vaše kompanije, na primer, želite da biste prikazali najnovije vesti stavke sa liste koje se zadržavaju u više podlokacija. Svaka lista sadrži 1000 stavke. To znači da će imati CQWP upit preko 3000 stavki.

Upit na više podlokacija

U ovom primeru, ako je upit jednostavan, performanse CQWP-a će verovatno biti dobre dok god je ukupna količina stavki manja od 5000. Međutim, ako je upit složen, CQWP može da naiđe na probleme sa performansama čak i kada ukupna količina stavki iznosi par hiljada.

Drugi važan faktor koji može da utiče na performanse CQWP-a je rast sadržaja. Rešenje koje dobro funkcioniše danas možda neće biti primenljivo na budući sadržaj. Ako očekujete veliko povećanje broja lokacija ili količine sadržaja, ne treba da koristite CQWP.

Možete da koristite oba veb segmenta za prikazivanje sadržaja na osnovu informacija iz navigacije na lokaciji. Na primer, kada posetilac ode na stranicu, veb segment na njoj automatski objavljuje upit koji sadrži informacije iz navigacije na lokaciji. Rezultati pretrage se prikazuju u veb segmentu. Ako nemate mnogo sadržaja i upit je jednostavan, možete da koristite nekoliko CQWP-ova za prikazivanje sadržaja. Međutim, pošto morate da održavate svaki CQWP pojedinačno, troškovi održavanja mogu brzo da se povećaju.

Korišćenjem CSWP-a sa kontrolisanom navigacijom i stranicom kategorije, troškovi održavanja će ostati isti dok sadržaj raste. Na primer, ako u sadržaj dodate novu kategoriju navigacije, možete koristiti istu stranicu kategorije za prikazivanje sadržaja koji pripada novoj kategoriji navigacije. Iako sadržaj raste, moraćete samo da održavate istu količinu stranica.

Pogledajte ove dodatne članke za više informacija:

U dolenavedenom primeru možete videti kako četiri CQWP-a mogu da se zamene jednim CSWP-om na stranici kategorije.

Složena arhitektura lokacije

CSWP možete koristiti za prikazivanje sadržaja iz drugih kolekcija lokacija. Na primer, ako želite da kreirate sadržaj u jednoj kolekciji lokacija i da ga prikažete u drugoj kolekciji lokacija, morate da koristite CSWP. CQWP može da prikazuje samo sadržaj iz jedne kolekcije lokacija.

Upit za sadržaj u drugoj kolekciji lokacija

Ako niste sigurni koji veb segment da koristite, CSWP je u većini slučajeva verovatno najbolji izbor. Ovaj veb segment je fleksibilniji od CQWP-a i pružiće vam bolje rezultate sa performansama ako planirate vremenom da razvijate sadržaj.

Ako odlučite da koristite CQWP, preporučujemo da obavite testiranje da biste saznali da li veb segment ispunjava trenutne i buduće zahteve za performanse i održavanje.

Više informacija o pretrage sadržaja i Veb segmenti sadržaja upita

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×