Kada da koristite prikaz rasporeda u programu Access 2010

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Prikaz rasporeda i prikaz dizajna su dva prikaza u kojem možete da menjate dizajn obrazaca i izveštaja u programu Microsoft Access. Iako u svakom prikazu možete da koristite za izvršavanje mnogih iste zadatke dizajna, određene zadatke se lakše da izvršite u jednom prikazu od njih u drugu. Na primer, prikaz rasporeda najbolje funkcioniše kada treba da promenite izgled i doživljaj izveštaja zato što možete da prerasporedite polja, promena njihove veličine ili primenili prilagođeni stil prilikom prikazivanja podataka. Međutim, sa prikaz dizajna nezavisno oblikovati po obrascu ili izveštaju. Na primer, možete dodati okvire za tekst da biste prikazali datum i vreme kada ste pokrenuli izveštaja. Da biste olakšali tabele rasporeda web obrazaca u HTML formatu, promene u dizajnu obrazaca i izveštaja u Access Veb bazu podataka možete može da napravi samo u prikazu rasporeda. Drugi aspekt je funkcije "Raspored" u programu Access 2010 koja vam omogućava da razdelite kolone i ćelije slične tabelama. Rasporedi olakšavaju zadržavanje kontrole poravnat. Znati kada da izaberete prikaz rasporeda preko prikaz dizajna može pomoći da lakše dizajniranje obrazaca i izveštaja. Ovaj članak vam pruža pregled oba prikaza i objašnjava kada se koristi prikaz rasporeda.

U ovom članku

Pregled

Koristite prikaz rasporeda

Otvorite obrazac ili izveštaj u prikazu rasporeda

Unesite promene brzo dizajna u prikazu rasporeda

Koristite rasporede da biste kreirali profesionalnog izgleda obrasca ili izveštaja

Korišćenje prikaza rasporeda na dizajn Veb obrasce i izveštaje

Dodatne informacije

Pregled

Jedan dobar razlog da biste izabrali prikaz rasporeda za promene dizajna je to što nudi više vizuelno orijentisane prikaza od prikaz dizajna. Možete da koristite prikaz rasporeda da biste mnoge uobičajene promene dizajna prilikom prikaza podataka u obrazac ili izveštaj. U prikazu rasporeda za svaku kontrolu u obrascu prikazuje pravi podaci, što olakšava vrlo korisno prikaza za postavljanje veličine kontrola ili izvršavanje zadataka koje utiču na vizuelni izgled i upotrebljivost obrasca. Na primer, dodavanje polja tako što ćete prevući imena polja iz novog okna Lista polja ili promenite svojstva koristeći list sa svojstvima.

Prikaz rasporeda nudi poboljšane dizajn rasporede – grupe kontrola koje možete da prilagodite u jednom tako da lako možete da prerasporedite polja, kolone, redove ili čitave rasporede. Takođe možete da uklonite polje ili dodate oblikovanje lako u prikazu rasporeda.

Međutim, neki zadaci nije moguće izvršiti u prikazu rasporeda i zahtevaju da se prebacite u prikaz dizajna. U određenim slučajevima, Access prikazuje poruku sa obaveštenjem da morate da se prebacite u prikaz dizajna da biste napravili određenu promenu.

Prikaz dizajna prikazuje detaljniji prikaz strukture obrasca. Na primer, može da vidi zaglavlje, detalja i podnožje odeljcima obrasca. Međutim, nećete moći da vidite osnovnih podataka prilikom promene dizajna u prikazu dizajna.

Možda će vam biti lakši za rad u prikazu dizajna za obavljanje određenih zadataka, kao što su:

  • Dodavanje različite kontrole obrasca, kao što su oznake, slike, linije i pravougaonici.

  • Uređivanje izvore kontrole okvira za tekst u okvire za tekst bez korišćenja lista sa svojstvima.

  • Promena veličine obrasca odeljke, kao što su zaglavlje obrasca ili odeljak sa detaljima.

  • Promena određena svojstva obrasca koje nije moguće promeniti u prikazu rasporeda (kao što je podrazumevani prikaz ili Dozvoli prikaz obrasca).

Koristite prikaz rasporeda

Pogodnosti koja nije dostupna u prikazu dizajna, ali moguće u prikazu rasporeda je da prikažete podatke dok unosite promene u dizajnu. Ova opcija olakšava preciznije veličinu kontrole.

Otvorite obrazac ili izveštaj u prikazu rasporeda

Otvorite obrazac ili izveštaj u prikazu rasporeda

1. u oknu za navigaciju kliknite dvaput na obrazac ili izveštaj.

2. kliknite desnim tasterom miša na karticu dokumenta.

3. izaberite stavku Prikaz rasporeda.

Unesite promene brzo dizajna u prikazu rasporeda

  • Istovremeno promenite veličinu kontrole ili oznake u koloni:    Izbor jedne kontrole ili oznake, a zatim je prevucite do potrebne veličine.

  • Promenite tip fonta, boju fonta ili poravnavanje teksta:    Izaberite oznaku, kliknite na karticu Oblikovanje i koristite dostupne komande.

  • Oblikovanje više oznaka u isto vreme:    Držite pritisnut taster CTRL i izaberite više oznaka, a zatim primenite potrebne oblike.

Koristite rasporede da biste kreirali profesionalnog izgleda obrasca ili izveštaja

Raspored su vodiči koji vam pomažu da poravnate i promena veličine kontrole u obrascima i izveštajima i su dostupne u prikazu dizajna i rasporeda. Ove raspored koordinatne mreže olakšavaju poravnavanje više kontrola ili horizontalno ili vertikalno. U programu Access 2010, oblikovanje u rasporedima je neophodna za obrasce i izveštaje koji se objavljuju na vebu.

Napomena: Korišćenjem rasporeda je opcionalna ako pravite baze podataka za računare koji će se otvoriti samo pomoću programa Access. Međutim, ako planirate da objavite bazu podataka na SharePoint serveru i koriste u pregledaču, morate da koristite rasporede na sve obrasce i izveštaje koji želite da koristite u pregledaču.

Rasporedi obrazaca

Da biste saznali više o korišćenju rasporede, pogledajte resurse u odeljku dodatne informacije u ovom članku.

Korišćenje prikaza rasporeda na dizajn Veb obrasce i izveštaje

Pošto prikaz dizajna nije dostupna za dizajniranje Veb objekte baze podataka, Access 2010 otvara web obrasci i Veb izveštaja u prikazu rasporeda.

Otvorite veb obrazac ili izveštaj u prikazu rasporeda

Savet: Možete da identifikujete objekta u web ikonom zeleni lak.

Možete da koristite Veb obrazaca za unos i uređivanje podataka u Veb bazi podataka. Web obrasci i korisni su za pregled podataka. Web obrasci se pokreću u pregledaču, pomaže da optimizujete učinak. Kada otvorite obrazac, pregledača preuzima potrebne podatke sa SharePoint servera. Korišćenje izveštaja za redigovanje ili štampanje podataka iz Veb baze podataka. Kada otvorite Veb izveštaja, pregledača preuzima potrebne podatke sa SharePoint servera. Da biste promene dizajna veb obrazac ili izveštaj, morate da otvorite objekat u programu Access.

Više informacija o kreiranju web obrazac ili izveštaj, potražite u članku Kreiranje Access baze podataka za deljenje na vebu.

Dodatne informacije

Tasterske prečice:    Možete da koristite sledeće tasterske prečice za oblikovanje obrasce i izveštaje:

  • Da biste premestili izbor ćelija, koristite taster Tab ili pritisnite taster Shift i tastera Tab.

  • Da biste promenili veličinu kontrole, pritisnite taster Shift i strelica na tastaturi.

  • Da biste prešli na drugu ćeliju, pritisnite tastere ALT i strelicu.

Da biste saznali više o korišćenju različitih prikaza, pogledajte članak: koji prikaz treba da koristim: prikaz rasporeda ili prikaz dizajna?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×