Kačenje grafikona, slika i objekata za koordinatnu mrežu kako biste ih poravnali ili oblikovali

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Neka slike, dijagrami ili drugi objekti budu poravnati na stranici ili jedni u odnosu na druge korišćenjem komandi „prikači za“.

Koji Office program koristite?

Excel

PowerPoint

Word

Excel  

Uključivanje opcija za kačenje

 1. Kliknite na grafikon, sliku ili objekat na radnom listu.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste oblike ili objekte postavili na položaj najbližeg preseka koordinatne mreže kliknite na Oblikovanje > Poravnaj > Prikači za koordinatnu mrežu.

  • Da bi se oblik ili objekat poravnao sa drugim oblicima ili objektima kliknite na Oblikovanje > Poravnaj > Prikači za oblik.

Savet: Da biste privremeno zamenili opcije kačenja držite pritisnut taster ALT dok prevlačite grafikon, sliku ili objekat.

Isključivanje opcija za kačenje

 1. Kliknite na grafikon, sliku ili objekat na radnom listu.

 2. Kliknite na Oblikovanje > Poravnaj i u zavisnosti od opcije kliknite na Prikači za koordinatnu mrežu ili Prikači za oblik da biste onemogućili tu opciju.

PowerPoint

Uključivanje opcija za kačenje

 1. Kliknite na stavku Prikaz pa u grupi Prikaži kliknite na pokretanje dijaloga.
  Pokretanje dijaloga u grupi „Prikaži“

 2. Da biste postavili oblike ili objekte u najbliži presek koordinatne mreže, u okviru Prikači za potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikači objekte za koordinatnu mrežu. Ako želite da vidite koordinatnu mrežu na ekranu, u okviru Postavke koordinatne mreže potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži koordinatnu mrežu na ekranu.
  Dijalog „Koordinatna mreža i vođice“ u programu PowerPoint

  Napomene: 

  • Da biste privremeno zamenili opcije kačenja držite pritisnut taster ALT dok prevlačite grafikon, sliku ili objekat.

  • Da biste na ekranu prikazali vođice za crtanje, u okviru Postavke vođica potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži vođice za crtanje na ekranu. Kada su vođice za crtanje uključene, objekti će se kačiti za te linije kada ih privučete unutar granične vrednosti od nekoliko piksela:

  • Ako želite da trenutne postavke u dijalogu Koordinatna mreža i vođice budu podrazumevane postavke za sve prezentacije, kliknite na dugme Postavi kao podrazumevano.

  • Ako je potvrđen izbor u polju za potvrdu Prikači objekte za koordinatnu mrežu možete da povlačite ravne linije kada crtate slobodni oblik Slika dugmeta .

Isključivanje opcija za kačenje

 1. Kliknite na Prikaz i u grupi Prikaži kliknite na pokretanje dijaloga Slika ikone . Pojavljuje se okvir Koordinatna mreža i vođice.

 2. Opozovite izbor u polju Prikači objekte za koordinatnu mrežu .

  Napomena: Ako želite da trenutne postavke u dijalogu Koordinatna mreža i vođice budu podrazumevane postavke za sve prezentacije, kliknite na dugme Postavi kao podrazumevano.

Word

Uključivanje opcija za kačenje

 1. Kliknite na grafikon, sliku ili objekat u dokumentu.

 2. Kliknite na dugme Oblikovanje > Poravnaj > Postavke koordinatne mreže. Pojavljuje se dijalog Koordinatna mreža i vođice .
  Dijalog „Koordinatna mreža i vođice“

 3. Uradite jedno ili oboje od sledećeg:

  • Da biste postavili grafikone, slike ili objekte na položaj najbližeg preseka koordinatne mreže čak i kada koordinatna mreža nije vidljiva, u okviru Prikaži koordinatnu mrežu potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikači objekte za koordinatnu mrežu kada nisu prikazane linije koordinatne mreže.

  • Da bi se oblik ili objekat poravnao sa drugim oblicima ili objektima, u okviru Kačenje objekta potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikači objekte za druge objekte.

   Napomene: 

   • Da biste privremeno zamenili opcije kačenja držite pritisnut taster ALT dok prevlačite grafikon, sliku ili objekat.

   • Ako želite da trenutne postavke u dijalogu Koordinatna mreža i vođice budu podrazumevane postavke za sve dokumente, kliknite na dugme Postavi kao podrazumevano.

   • Oblici i drugi objekti podrazumevano će se kačiti za najbliži presek linija koordinatne mreže samo ako je koordinatna mreža vidljiva. To možete da promenite tako da potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikači objekte za koordinatnu mrežu kada nisu prikazane linije koordinatne mreže.

Isključivanje opcija za kačenje

 1. Kliknite na grafikon, sliku ili objekat u dokumentu.

 2. Kliknite na dugme Oblikovanje > Poravnaj > Postavke koordinatne mreže. Pojavljuje se dijalog Koordinatna mreža i vođice .

 3. Da biste isključili postavke Prikači objekte za koordinatnu mrežu kada nisu prikazane linije koordinatne mreže ili Prikači objekte za druge objekte , opozovite izbor u odgovarajućim poljima za potvrdu.

  Napomena: Ako želite da trenutne postavke u dijalogu Koordinatna mreža i vođice budu podrazumevane postavke za sve dokumente, kliknite na dugme Postavi kao podrazumevano.

Takođe pogledajte

Prikazivanje ili skrivanje linija koordinatne mreže

Prikazivanje ili skrivanje linija koordinatne mreže na radnom listu

Crtanje ili brisanje linije ili konektora

Koristite vođice nivou mastera za poravnavanje objekata na svim slajdovima

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×