Izračunavanje podataka na listama ili u bibliotekama

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Formula i funkcija u SharePoint listama ili bibliotekama možete da koristite da biste izračunali podatke na različite načine. Tako što ćete dodati izračunate kolone na listu ili biblioteku, možete da kreirate formulu koja sadrži podatke iz druge kolone i obavlja funkcijama da biste izračunali datume i vremena, da biste izvršili matematičke jednačine ili tekstom. Na primer, na listi zadataka, možete da koristite kolone da biste izračunali broj dana je potrebno za dovršavanje svakog zadatka, na osnovu kolone datum početka i datum završetka.

Napomena: Ova tema objašnjava kako da radite sa izračunatim kolonama u listama i bibliotekama. Detaljne informacije o funkcijama, uključujući sintaksu i primere korišćenja, pogledajte članak Primeri uobičajenih formula u SharePoint liste.

Dodavanje izračunate kolone na listu ili u biblioteku

Da biste mogli da koristite formulu u listi ili biblioteci, morate dodati izračunatu kolonu na listu ili u biblioteku.

 1. Ako lista ili biblioteka nije već otvorena, kliknite na njeno ime na traci „Brzo pokretanje“.

  Ako se ne pojavi ime liste ili biblioteke, izaberite stavku Prikaz celog sadržaja lokacije i zatim kliknite na ime liste ili biblioteke.

 2. U polju postavke meni Settings menu , kliknite na dugme Kreiraj kolonu.

 3. U odeljku Ime i tip upišite željeno ime u polje Ime kolone.

 4. U okviru tip informacija u ovoj koloni je, izaberite stavku izračunato (računanje zasnovan na drugim kolonama).

 5. U odeljku Dodatne postavke kolone , unesite formulu koju želite da koristite u polju za formulu . Možete da u okviru Umetanje kolone izaberite stavke i zatim dodate funkcije, konstante i operatore u formulu. Primeri formula, u članku Primeri uobičajenih formula u SharePoint liste.

 6. Izaberite tip podataka koji želite da se vrati pomoću formula, a zatim kliknite na dugme u redu.

Napomena: Formulu u izračunatu kolonu lokacije možete da upućujete samo druge kolone lokacije koje se nalaze u istoj listi ili biblioteci. Zato kada dodajete izračunata kolona lokacije na listu ili biblioteku, takođe morate da dodate kolonu lokacije na koju se upućuje u formuli. Više informacija potražite u članku izračunatoj koloni dostupne na druge liste ili biblioteke u ovom članku.

Vrh stranice

Omogućavanje pristupa izračunatoj koloni iz drugih listi ili biblioteka

Ako imate formulu koju želite često da koristite u više listi ili biblioteka, možete dodati izračunatu kolonu listi kolona lokacije. To omogućava pristup koloni i njenoj formuli iz svake liste ili biblioteke na lokaciji ili podlokacijama. Na primer, možete kreirati izračunatu kolonu pod imenom „Rok važenja“ korišćenjem formule koja vraća datum koji je 30 dana posle vrednosti u kolonu „Datum početka“ (=[Datum početka]+30). Zatim možete ponovo da koristite formulu bez ponovnog kreiranja u svakoj listi ili biblioteci.

Napomene: 

 • Formulu u izračunatu kolonu lokacije možete da upućujete samo druge kolone lokacije koje se nalaze u istoj listi ili biblioteci. Zato kada dodajete izračunata kolona lokacije na listu ili biblioteku, takođe morate da dodate kolonu lokacije na koju se upućuje u formuli. U prethodnom primeru, morate da dodate datum i datum početka kolone lokacije na listu.

 • Ako nove izračunate kolone lokacije treba da referenciraju druge kolone sa liste, te kolone najpre morate učiniti kolonama lokacije da biste mogli da ih koristite u formuli.

 1. U Meniju Radnje na lokaciji meni Slika dugmeta , izaberite stavku Postavke lokacije.

  Napomena: Na lokaciji za koju je meni Radnje lokacije prilagođen, postavite pokazivač na stavku Postavke lokacije, a zatim izaberite postavke koje želite da pregledate.

 1. U koloni Galerije kliknite na vezu Kolone lokacije.

 2. Na traci sa alatkama za listu kliknite na dugme Kreiraj.

 3. U odeljku Ime i tip upišite željeno ime u polje Ime kolone.

 4. U okviru tip informacija u ovoj koloni je, izaberite stavku izračunato (računanje zasnovan na drugim kolonama).

 5. U odeljku Dodatne postavke kolone , unesite formulu koju želite da koristite u polju za formulu . Možete da izaberete druge kolone lokacije iz okvira Umetanje kolone a zatim dodajte funkcije, konstante i operatore u formulu. Primeri formula, u članku Primeri uobičajenih formula u SharePoint liste.

 6. Izaberite tip podataka koji želite da se vrati pomoću formula, a zatim kliknite na dugme u redu.

Vrh stranice

Dodavanje izračunate kolone lokacije na listu ili u biblioteku

Kada kreirate izračunatu kolonu lokacije, možete je dodati bilo kojoj listi ili biblioteci na lokaciji ili na podlokacijama.

Napomena: Ako uređujete formulu kolone u određenoj listi ili biblioteci, promene formule se primenjuju samo na tu listu ili biblioteku.

 1. Ako lista ili biblioteka nije već otvorena, kliknite na njeno ime na traci „Brzo pokretanje“.

  Ako se ne pojavi ime liste ili biblioteke, izaberite stavku Prikaz celog sadržaja lokacije i zatim kliknite na ime liste ili biblioteke.

  1. Na na postavke meni Settings menu , izaberite stavku Postavke listeili kliknite na dugme postavke za tip biblioteke koju želite da otvorite.

   Na primer, u biblioteci dokumenata izaberite stavku Postavke biblioteke dokumenata.

 2. U odeljku Kolone kliknite na Dodaj iz postojećih kolona lokacije.

 3. U odeljku Biranje kolona izaberite grupu koja sadrži kolonu lokacije sa liste Izaberite kolone lokacije iz.

 4. U polju Dostupne kolone lokacije izaberite kolone za dodavanje na listu, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Napomena: Ako izračunata kolona lokacije koju dodajete sadrži druge kolone lokacije, morate ih dodati na listu. Kasnije možete sakriti druge kolone, ako ne želite da se pojavljuju na listi ili u biblioteci.

 5. Ako ne želite da kolone budu dodate podrazumevanom prikazu liste, opozovite izbor Dodaj u podrazumevani prikaz.

 6. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×