Izbor oblika ili drugog objekta

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izaberite objekte, oblike, slike ili okvire za tekst da biste ih promenili ili premestili. Regulatori veličine ukazuju na to da je oblik ili objekat izabran.

Kliknite na stavku _ z0z_ da biste ga izabrali. Ako ga ne izaberete na taj način, na kartici Početak u grupi Uređivanje izaberite opciju Izaberi i uradite nešto od sledećeg:

Izbor u grupi „Uređivanje“

 • Da biste izabrali sav tekst u dokumentu, izaberite stavku Izaberi sve.

 • Da biste izabrali objekte koji su sakriveni, naslagani ili se nalaze iza teksta, kliknite na Izaberi objekte. Da biste izabrali objekat kliknite nakon što pokazivač miša promeni oblik u strelicu za izbor White pointer with 4-headed arrow kad se pomeri iznad objekta. Da biste izabrali više objekata pritisnite i držite pritisnut taster Ctrl dok pritiskate objekte koje želite da izaberete.

 • Da biste izabrali tekst sa sličnim oblikovanjem, kliknite na dugme Izaberi sav tekst sa sličnim oblikovanjem.

 • Da biste otvorili okno zadatka u kojem možete da izaberete, više opcija, prikažete, sakrijete ili promenite redosled objekata, kliknite na dugme okno za izbor, a zatim izaberite željene opcije. (Ova opcija nije dostupna u programu Word 2007.)

Napomena: U programu Word 2007, alatke za Izbor ne funkcionišu na umetnutim slikama. Da biste izabrali slike, predlažemo da umetnete slike na podlogu za crtanje. Kada umetnete oblike i slike na podlogu za crtanje, možete da ih izaberete prevlačenjem polja iznad objekata. Više informacija potražite u članku Dodavanje crteža u dokument.

Kliknite na stavku _ z0z_ da biste ga izabrali. Ako ga ne izaberete na taj način, na kartici Početak u grupi Uređivanje izaberite opciju Pronađi i izaberii uradite nešto od sledećeg:

Opcija „Pronađi i izaberi“ u grupi „Uređivanje“ na kartici „Početak“

 • Da biste izabrali objekte koji su sakriveni, naslagani ili se nalaze iza teksta, kliknite na Izaberi objekte i zatim povucite okvir preko objekata.

 • Da biste otvorili okno zadatka u kojem možete da izaberete, više opcija, prikažete, sakrijete ili promenite redosled objekata, kliknite na dugme okno za izbor, a zatim izaberite željene opcije.

Kliknite na stavku _ z0z_ da biste ga izabrali. Ako ga ne izaberete na taj način, na kartici Početak u grupi Uređivanje izaberite opciju Izaberi i uradite nešto od sledećeg:

Izbor u grupi „Uređivanje“

 • Da biste izabrali sve objekte i čuvari mesta na slajdu, kliknite na dugme Izaberi sve.

 • Da biste izabrali objekte koji su sakriveni, naslagani ili se nalaze iza teksta, kliknite na Izaberi objekte i zatim povucite okvir preko objekata.

 • Da biste otvorili okno za izbor gde možete da izaberete, prikažete, sakrijete ili promenite redosled objekata, kliknite na dugme okno za izbor, a zatim izaberite željene opcije.

Saveti za izbor oblika i objekata

Da biste izvršili sledeću radnju

Uradite sledeće

Izbor više objekata.

Pritisnite i držite taster SHIFT ili CTRL dok klikćete na objekte.

Izabrali objekat koji se nalazi ispod drugih objekata i kružili unapred kroz niz objekata.

Izaberite gornji objekat, a zatim pritisnite taster TAB.

Izabrali objekat koji se nalazi ispod drugih objekata i kružili unazad kroz niz objekata.

Izaberite gornji objekat, a zatim pritisnite kombinaciju tastera SHIFT + TAB.

Izabrali objekte koji su deo grupa.

Izaberite grupu i zatim uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste izabrali jedan objekat, pritisnite taj objekat.

 • Da biste izabrali više oblika u grupi, pritisnite i držite taster SHIFT ili CTRL dok birate oblike.

Otkazali izbor jednog po jednog objekta.

Pritisnite i držite taster SHIFT ili CTRL dok birate svaki objekat.

Takođe pogledajte

Grupisanje ili razgrupisavanje oblika, slika ili drugih objekata

Izaberite objekte, oblike, slike ili okvire za tekst da biste ih promenili ili premestili. Regulatori veličine ukazuju na to da je oblik ili objekat izabran.

Korišćenje okna za izbor

Ako kliknite na dugme za biranje, ili ako imate mnogo objekata za praćenje, isprobajte okno za izbor kao što je opisano u nastavku.

(Ova funkcija je dostupna u novijim verzijama sistema Office za Mac. Nije dostupno u programu _ z0z_. U programu _ z0z_možete da probate i dinamičko poručivanje. Više informacija potražite u članku upravljanje objektima i slojevima .)

 1. Izaberite jedan od objekata kojima želite da upravljate.

 2. Izaberite stavku ... Kartica "Oblikovanje" koja se pojavljuje na traci kada izaberete objekat, a zatim odaberite stavku okno za izbor (ili rasporedite ime okna za izbor).

  Prikazuje karticu oblikovanje oblika u programu PowerPoint 2016 za Mac

 3. Okno za izbor se otvara sa navedenim objektima na listi i možete da uradite nešto od sledećeg:

  • Prevucite stavku nagore ili nadole na listi da biste promenili redosled.    U primeru ispod od stavke _ z0zve, pomeranje zakrivljene konektora na vrh liste takođe ga je dovelo napred ispred dva ovalna oblika (i sve ostalo na slajdu).

   Prikazuje konektor u pozadini dva kruga Prikazuje konektor na dnu liste u oknu za izbor

   Konektor se nalazi na dnu liste i iza dva ovalna oblika.

   Prikazuje dva kruga sa zakrivljenim konektorom Prikazuje okno za izbor u programu PowerPoint 2016 za Mac

   Kada se konektor Premesti na vrh liste, on se pojavljuje ispred dva ovalna oblika.

  • Odaberite da prikažete ili sakrijete objekte iz okna za izbor.    Da biste sakrili objekat, kliknite na ikonu oko u oknu za izbor koja ukazuje na to da se objekat prikazujekao_ z0z_. Ikona će se promeniti na jednostavnu ikonu koja ukazuje na to da je objekat skriven iz prikaza. Da biste ponovo prikazali objekat, jednostavno kliknite na skrivenu ikonu Prikazuje ikonu koja ukazuje na to da je objekat skriven i objekat će se ponovo pojavljivati.

   Prikazuje funkcionalnost ћmurke u sistemu Office 2016 za okno za izbor Mac

   Konektor u gorenavedenom primeru je skriven i ne pojavljuje se na slajdu.

  • Grupisanje ili Razgrupisavanje objekata navedene u oknu za izbor.    Ako izaberete više objekata pomoću komande + Klikni, možete da ih grupišete ili razgrupišite tako što ćete izabrati stavku Grupiši objekte na traci na kartici Oblikovanje .

   Prikazuje ikonu grupe na traci u programu PowerPoint 2016 za Mac

Takođe pogledajte

Upravljanje objektima i slojevima pomoću novog dinamičkog rasporeda u programu PowerPoint for Mac

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×